Тешко доћи до регресиране нафте

Од 1224 регистрована комерцијална и некомерцијална пољопривредна домаћинства у србачкој општини, само шест је добило сагласност за кориштење регресиране нафте за преољетну сјетву и подстицаја за засијане површине под пшеницом.

Република Српска 04.04.2019 | 19:01
Тешко доћи до регресиране нафте
Разлог за то су неизмирене обавезе из претходног периода, односно испуњавање утврдјених критерија за кориштење ових подстицаја, кажу у Одсјеку за пољопривреду општине Србац.

„Многи пољопривредници  се налазе на Бироу за запошљавање, користећи тиме своја права, а већина њих није ни измирила своје доспјеле обавезе према ресорном министарству и локалној заједници, што је главна препрека добијању државних подстицаја за пољопривредну производњу у овој години. Само са доказима о незапослености и измиреним обавезама, ратари стичу право на подстицаје према важећем правилнику“, каже стручни сарадник у одсјеку за пољопривреду општине Србац Нинко Гужвић и додаје да се жели увести ред у овој области.

С друге стране пољопривредници су незадовољни јер морају на доста компликован начин доћи до потребних докумената, од Бироа рада, Пореске управе, па до других институција за доказивање власништва и регистрацији газдинства као правног субјекта, на чему надлежни органи нису инсистирали у протеклом времену.  „Сада  губимо  драгоцјено вријеме да отклонимо препреке, како би смо што прије дошли до  погонског горива за  прољетну сјетву“, кажу ратари у Лијевче пољу.



За дванасет  домаћинстава, која су 2014. године у поплавама претрпјели велике штете, данас је уручена и помоћ УНДП-а у оквиру пројекта ове организације за економски опоравак пољопривреде у општини Србац.  Ради се о прикључним машинама за пољопривредну механизацију, сјемену, заштитним средствима и умјетном дјубриву за сјетву кукуруза до једног хектара.

Влајко Игњатић из Повелича добио је тракторску прскалицу и репроматеријал за сјетву кукуруза на једном хектару.

„Свака помоћ је добро дошла, а посебно је значајна ако је везана за пољопривредну производњу. Хвала УНДП-у, јер ћу сада лакше обрадити земљу и засновати производњу кукуруза на десет дунума“, каже Влајко.

Иако је помоћ стигла пет година након поплава, она ће без сумње у многоме помоћи и осталим ратрарима. Мићи Радонићу из Лилића, Маји Котараш из Кукуља, Пери Гвери из Гламочана, Драгану Јелићу, Драгану Милутиновићу, Богдану Јовичићу, Мирољубу Кокану, Милици Дјурдјевић, Недељку Савковићу и Петру Звиздало.

(БН/С.К.)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хаха

04.04.2019 17:06

Нормално да је теско кад лопови покрадосе све зиво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

04.04.2019 17:45

власт само удри

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

04.04.2019 18:37

А зашто се мора цекати пет до дванаест за прикупљање документације, ако се мозда неће ловити несто у мутном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

04.04.2019 19:51

Нису папири. Траже свашта а пре свега новац ретро активно плаћање. Сељак нема пара није банкар. А и овако кад купиш репроматеријал,не стигнеш до куће они већ потрошили пдв тј.петину. А ти чекај шест мјесеци оћел родити нешто. Ако роди онда немаш коме продати,јер су сви окренути увозу и шверцу. Ако се који појави онда ти даје мизерну цијену. Реће сељак кука. Ево рачунице кила дувана 3,5 км све сељак уложи у то. А од киле дувана се направи десет штека цигара тј. 500 км најмање. Па што му не плате бар 10 км да прогледа јадан. Не морају зарадити 150 пута од њега,нека зараде 50 пута,доста им је.

Name

12 и 5

04.04.2019 18:39

Ста су радили 25година.....сад они ред уводе...ја посијао кукуруз ,а они тразе потврде...кад мисле испоруцивати нафту...никад,јер су банкротирали....лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дај само рудоњи

04.04.2019 18:41

Од 1220 само 6....хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радници

04.04.2019 18:52

А ста је са носиоцима газдинства који су у радном односу и са оним који су пензионери? Трази се ретроактивно плацање од 1посто бруто плате односно пензије. Ја једноставно сматрам нигдје нема да мозе за једну ствар два пута да одбијају људима. Треба покренути тузбу и сигурно добити спор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фармер

04.04.2019 18:53

Није у питању само папирологија него и плаћање дуплих намета и то од 2015 године у назад , Ако си запослен а већ ти је плаћено здраствено што би плаћо 1% бруто уназад од пет година то је од 700 -2000 км. Исто и пензионери. А то је само почетак папирологије. Неко ко има два хектара земље и једну краву ту се никако не уклапа.,поготово ако је запослен. они који нису имају и додатних трошкова . све то ради 50-100 км регреса за навту. иначе пољопривреда нема рачунице. Сем код оних који перу новац преко исте. Кад би их контролисали сви би нестали преко ноћи из система. Али увек има оних који све подржавају а нису купили килу телетине пет година. ЛП.

ОДГОВОРИТЕ