Teško doći do regresirane nafte

Od 1224 registrovana komercijalna i nekomercijalna poljoprivredna domaćinstva u srbačkoj opštini, samo šest je dobilo saglasnost za korištenje regresirane nafte za preoljetnu sjetvu i podsticaja za zasijane površine pod pšenicom.

Republika Srpska 04.04.2019 | 19:01
Teško doći do regresirane nafte
Razlog za to su neizmirene obaveze iz prethodnog perioda, odnosno ispunjavanje utvrdjenih kriterija za korištenje ovih podsticaja, kažu u Odsjeku za poljoprivredu opštine Srbac.

„Mnogi poljoprivrednici  se nalaze na Birou za zapošljavanje, koristeći time svoja prava, a većina njih nije ni izmirila svoje dospjele obaveze prema resornom ministarstvu i lokalnoj zajednici, što je glavna prepreka dobijanju državnih podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini. Samo sa dokazima o nezaposlenosti i izmirenim obavezama, ratari stiču pravo na podsticaje prema važećem pravilniku“, kaže stručni saradnik u odsjeku za poljoprivredu opštine Srbac Ninko Gužvić i dodaje da se želi uvesti red u ovoj oblasti.

S druge strane poljoprivrednici su nezadovoljni jer moraju na dosta komplikovan način doći do potrebnih dokumenata, od Biroa rada, Poreske uprave, pa do drugih institucija za dokazivanje vlasništva i registraciji gazdinstva kao pravnog subjekta, na čemu nadležni organi nisu insistirali u proteklom vremenu.  „Sada  gubimo  dragocjeno vrijeme da otklonimo prepreke, kako bi smo što prije došli do  pogonskog goriva za  proljetnu sjetvu“, kažu ratari u Lijevče polju.



Za dvanaset  domaćinstava, koja su 2014. godine u poplavama pretrpjeli velike štete, danas je uručena i pomoć UNDP-a u okviru projekta ove organizacije za ekonomski oporavak poljoprivrede u opštini Srbac.  Radi se o priključnim mašinama za poljoprivrednu mehanizaciju, sjemenu, zaštitnim sredstvima i umjetnom djubrivu za sjetvu kukuruza do jednog hektara.

Vlajko Ignjatić iz Poveliča dobio je traktorsku prskalicu i repromaterijal za sjetvu kukuruza na jednom hektaru.

„Svaka pomoć je dobro došla, a posebno je značajna ako je vezana za poljoprivrednu proizvodnju. Hvala UNDP-u, jer ću sada lakše obraditi zemlju i zasnovati proizvodnju kukuruza na deset dunuma“, kaže Vlajko.

Iako je pomoć stigla pet godina nakon poplava, ona će bez sumnje u mnogome pomoći i ostalim ratrarima. Mići Radoniću iz Lilića, Maji Kotaraš iz Kukulja, Peri Gveri iz Glamočana, Draganu Jeliću, Draganu Milutinoviću, Bogdanu Jovičiću, Miroljubu Kokanu, Milici Djurdjević, Nedeljku Savkoviću i Petru Zvizdalo.

(BN/S.K.)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Haha

04.04.2019 17:06

Normalno da je tesko kad lopovi pokradose sve zivo

ODGOVORITE
Name

Boki

04.04.2019 17:45

vlast samo udri

ODGOVORITE
Name

Zoran

04.04.2019 18:37

A zašto se mora cekati pet do dvanaest za prikupljanje dokumentacije, ako se mozda neće loviti nesto u mutnom.

ODGOVORITE
Name

Prika

04.04.2019 19:51

Nisu papiri. Traže svašta a pre svega novac retro aktivno plaćanje. Seljak nema para nije bankar. A i ovako kad kupiš repromaterijal,ne stigneš do kuće oni već potrošili pdv tj.petinu. A ti čekaj šest mjeseci oćel roditi nešto. Ako rodi onda nemaš kome prodati,jer su svi okrenuti uvozu i švercu. Ako se koji pojavi onda ti daje mizernu cijenu. Reće seljak kuka. Evo računice kila duvana 3,5 km sve seljak uloži u to. A od kile duvana se napravi deset šteka cigara tj. 500 km najmanje. Pa što mu ne plate bar 10 km da progleda jadan. Ne moraju zaraditi 150 puta od njega,neka zarade 50 puta,dosta im je.

Name

12 i 5

04.04.2019 18:39

Sta su radili 25godina.....sad oni red uvode...ja posijao kukuruz ,a oni traze potvrde...kad misle isporucivati naftu...nikad,jer su bankrotirali....lopovi

ODGOVORITE
Name

Daj samo rudonji

04.04.2019 18:41

Od 1220 samo 6....hahaha

ODGOVORITE
Name

Radnici

04.04.2019 18:52

A sta je sa nosiocima gazdinstva koji su u radnom odnosu i sa onim koji su penzioneri? Trazi se retroaktivno placanje od 1posto bruto plate odnosno penzije. Ja jednostavno smatram nigdje nema da moze za jednu stvar dva puta da odbijaju ljudima. Treba pokrenuti tuzbu i sigurno dobiti spor.

ODGOVORITE
Name

farmer

04.04.2019 18:53

Nije u pitanju samo papirologija nego i plaćanje duplih nameta i to od 2015 godine u nazad , Ako si zaposlen a već ti je plaćeno zdrastveno što bi plaćo 1% bruto unazad od pet godina to je od 700 -2000 km. Isto i penzioneri. A to je samo početak papirologije. Neko ko ima dva hektara zemlje i jednu kravu tu se nikako ne uklapa.,pogotovo ako je zaposlen. oni koji nisu imaju i dodatnih troškova . sve to radi 50-100 km regresa za navtu. inače poljoprivreda nema računice. Sem kod onih koji peru novac preko iste. Kad bi ih kontrolisali svi bi nestali preko noći iz sistema. Ali uvek ima onih koji sve podržavaju a nisu kupili kilu teletine pet godina. LP.

ODGOVORITE