Прича: Расплет! Пепова машинерија или...

. . . антиливерпуловски Ливерпул?! Сад иде они право. . .

Фудбал 05.04.2019 | 00:03
Прича: Расплет! Пепова машинерија или...
У петак је Ливерпул био први на табели Премијер лиге, у суботу је Манчестер Сити био лидер, у недељу је опет Ливерпул преузео прво место, данас је поново Сити на врху...

Главни ривали за титулу у Премијер лиги се скоро свакодневно смењују на челу, што је узроковано и померањима распореда због мечева ФА купа. Чак 24 пута се у току ове сезоне променио лидер на табели у поређењу са само шест пута прошле сезоне. Али ова сезона је другачија по много чему. Ова сезона је набијена тензијом и притиском као ретко која у Премијер лиги.

Неки кажу да је Премијер лига најквалитетније, неки да је најузбудљивије, а неки да је најизједначеније такмичење у свету фудбала. Међутим, оно што је Премијер лиги недостајало претходних сезона је била права шампионска трка до последњег даха. А баш тако делује ова између Ситија и Ливерпула.

Сити је прошле сезоне обесмислио шампионску трку. Годину дана раније је исто урадио и Контеов Челси. Пре њих је била она Лестерова култна сезона, али чак и тада је шампион био познат два кола пре краја. Пре њих се Мурињов Челси прошетао до титуле, пре тога је била она сезона када се Џерард оклизнуо и када се до последњих 90 минута сезоне није знао шампион. Иако је било јасно да је Ливерпул шансу прокоцкао... Последња занимљива шампионска трка до последњег кола је била она у пролеће 2012. и чувени гол Агуеракада је Сити отео титулу Јунајтеду у последњим минутима. На нешто слично мирише и ова сезона...

Сити и Ливерпул попут два титана јуре, стижу и престижу једно друго од почетка сезоне. Шест кола пре краја, лидер из Манчестера има чак 80 бодова. Ливерпул бод мање. Вероватно ће оба тима на крају завршити са бројем бодова који би у свакој другој сезони од 1995. године (када се почело играти са 38 кола), били довољни за титулу. Код год заврши други, биће „најбољи вицешампион“ у историји Премијер лиге.

У једном тренутку сезоне је изгледало да је Ливерпул преломио, у другом је изгледало да је Сити недостижан и да је Ливерпул сам себе победио... Али трка раме уз раме се наставља. Побеђује се лако и тешко. Некад срећно, некад и уз ветар у леђа. На обе стране има добрих и лоших дана. Уз све то траје и потера у Лиги шампиона.

После синоћње Ситијеве победе над Кардифом, чини се да сада креће оно најбоље. Лидер је испуцао зицере против лакших ривала и у наставку има много тежи посао.

Шта каже распоред до краја?

Прво, Ситију је теже јер игра и у ФА купу где је надомак трофеја. Већ у суботу их очекује полуфинале против Брајтона због чега Ливерпул опет има шансу да преузме прво место са утакмицом више. Распоред каже и да ће Сити до краја априла у наредних 26 дана одиграти седам мечева у свим такмичењима, од чега три против Тотенхема у року од 10 дана. Ливерпул ће у истом периоду имати меч мање.

Ситијев распоред је прилично тежи. После лаког посла у претходна два кола против Фулама и Кардифа, сада следе много озбиљнији изазови за Гвардиолу и изабранике.

После полуфинала са Брајтоном на Вемблију, следи Лига шампиона и први меч четвртфинала са Тотенхемом, па гостовање Кристал Паласу у првенству. Палас је у последње време био кост у Ситијевом грлу иГвардиолин тим је у последња два меч против њих освојио само један од шест могућих бодова. Поготово умеју да буду незгодни на свом Селхерст Парку где имају сјајну подршку публике.

Након тог тешког гостовања следи реванш у Лиги шампиона са Тотенхемом, па нови окршај са Спурсима у првенству за две недеље и онда три дана касније велики градски дерби и гостовање на Олд Трафорда, у којем ће Јунајтеду бодови бити неопходни за Лигу шампиона. Ако Сити ту серију прегрми и задржи прво место, онда је у сјајној ситуацији да одбрани титулу. У последња три кола гостује Барнлију, дочекује Лестер и иде Брајтону. То би требало да буде домаћи задатак. Иако би Барнли и Брајтон могли да се боре за опстанак, а познати су као чврсти домаћини. Занимљиво је да Сити до краја сезоне игра против два од четири тима који су им нанели поразе ове сезоне – Паласа и Лестера. А игра и против тројице бивших Ливерпулових тренера: Хоџсона, Бенитеза и Роџерса!

Ливерпул има лакши али, не и лак распоред. Већ сутра гостују пробуђеном Саутемптону, па дочекују Порто и Челси, а онда иде реванш са Портом. Ако у том периоду преузму Ситију прво место са истим бројем мечева, онда имају чему да се надају. У последња четири кола гостују Кардифу, дочекују Хадерсфилд, иду Њукаслу и у последњем колу дочекују Вулвсе, и то би требало да добију ако у ту серију уђе као лидер.

Ту треба укључити и евентулани пласман у полуфинале Лиге шампиона за шта оба тима имају велике шансе. Полуфинални мечеви су на програму од 1. до 8. маја. Али до тада би трка у Премијер лиги могла да буде суштински преломљена.

Распоред иде у корист Редса, али форма је на страни Ситија.

Иако играју мечеве на свака три дана на три фронта, Грађани руше све пред собом и делују све моћније како сезона одмиче. Имају чак 13 узастопних победа у свим такмичењима у претходна два месеца, а чак у осам тих мечева нису примили гол. Укупна гол разлика им је 37:7 у последња два месеца.

У истом периоду, Ливерпул има шест победа и четири ремија уз гол-разлику 20:6. иако је имао више времена за одмор и три утакмице мање, Клопов тим је теже долазио до бодова и победа. Чак три пута је одиграо 0:0 за два месеца у свим такмичењима.

Кључ Гвардиолине моћи је у дужој клупи и систему веће ротације на који су играчи навикнути. Код Клопа је до сада 16 играча одиргало 900 и више минута у првенству. Код Гвардиоле је чак 21 одиграо више од 900 минута. Оба тима имају по 13 различитих стрелаца, али је разлика у томе одакле и колико голова долази. Док се у Ливерпулу скоро све своди на офанзивни трилинг Фирмино – Мане – Салах  који су заједно постигли 46 голова, у Ситију су мање зависни од ударног трилинга Сане – Агуеро – Стерлинг који је дао 43 гола.

Ливерпул нема играче из другог плана на које може да се ослони. Дешавало се повремено да то будеШаћири (шест голова), али то је све. Са друге стране, Давид Силва је дао шест голова, Бернардо Силва исто толико, Марез исто, Гундоган пет... Гвардиола има много више опција из другог плана. Има и Жезуса као резервног шпица док Клоп ту има Стариџа и Оригија који су класа испод.

Врло битан је и здравстевни биланс јер у овом тренутку свака иоле озбиљнија мишићна повреда може да значи и крај сезоне, а камоли неке теже повреде.

Оно што Ливерпулу даје крила су неке „антиливерпуловске“ победе за разлику од класике на коју смо до сада навикли од Редса. Обичај је био да Ливерпул на несрећан начин губи победе у финишу, да губи бодове против „малих“ и оних који се боре за опстанак. Ове сезоне Ливерпул има седам ремија и пораз. Од тих осам мечева, пет је играо дербије против Ситија (два), Челсија, Јунајтеда и Арсенала. Преостали „киксеви“ су гостовања Евертону и Вест Хему и реми на Енфилду са Лестером. Суштински, само се тај меч са Лестером може описати као кикс, иако ни Лисице нису мачји кашаљ.

Баш је Лестер један од четири тима који су победила Сити ове сезоне. Уз Челси, Њукасл и Палас. Испада да Сити лакше губи од слабијих него Ливерпул. Ту је и реми у директном окршају са Редсима и реми на гостовању Вулвсима. Сити је лакше примао голове него Ливерпул када није побеђивао. Ливерпулови киксеви се огледају у јаловом нападу јер је у тих осам мечева дао само пет голова. Ситијев проблем је била одбрана јер је у пет утакмица које није победио, примио 10 голова.

Претходних сезона многи Ливерпулови кискеви су били незаслужени. Што се не може рећи за ову сезону. Када нису побеђивали, обично то нису ни заслужили. За разлику од Ситијевих киксева против Вулвса, Паласа или Лестера. У тим утакмицама су Грађани заслужили више због игре и створених шанси.

„Антиливерпуловски“ је и побеђивање када је деловало да је све изгубљено. Онај гол и кикс Пикфорда у Мерсисајд дербију, па овај недавни поклон Тотенхема и Алдервајрелда... Неколико пута су окретали резултат у другом полувремену што није била њихова карактеристика претходних година. Ситију се то није дешавало тако често. Као, на пример, претходне сезоне када је само Стерлинг донео неколико победа у надокнади времена.

Ливерпул је успео и да прегрми период „критика игре“ када је Клоп морао да се правда што побеђује и не игра „хеви метал“ фудбал. Сада то нико и не тражи, већ су битни само бодови и победе. Ливерпул је тај који са ножем у зубима излази на терен и не бира начин како да оствари циљ.

Код Ситија је другачије. Њима поред онаквог Гвардиоле нису ни потребна очекивања других. Каталонац је опседнут начином игре и побеђивањем из тог начина. Зато Сити игра фудбал који више троши играче, више захтева на терену и може да однесе веће жртве. Тренутно то функционише сјајно, екипа игра баш онако како Гвардиола замишља, али до краја месеца ће наићи на најтеже могуће препреке и мораће да троши максималне ресурсе. Иде распоред у којем све може да оде дођавола...

Гвардиола је Ситијева предност у односу на Ливерпул и Клопа. Пеп је вероватно најбољи тренер на свету за лигашки систем такмичења. Током осам професионалних сезона у Барселони, Бајерну и Ситију, освојио је шест титула првака државе и у већини је био брутално доминантан. Истина, имао је и најјаче екипе, али било је ту ривала који би спотакли неке друге тренере.

За разлику од њега, Јирген Клоп у 13 прволигашких сезона никада није био водио главне фаворите, па самим тим није ни доминирао. Освојио је две лигашке титуле са Борусијом Дортмунд које свакако имају већу тежину него три Гвардиолине са Бајерном. Али Клоп је до сада показивао више талента за турнирски систем такмичења. Има три европска финала, наспрам Гвардиолина два. Разлика је што он изгубио сва три, а Каталонац добио оба своја. Али и Гвардиола је имао далеко јаче тимове и било много лакше довести ону Барселону до титуле, него Борусију или Ливерпул до финала.

У премијерлигашкој трци, Гаврдиола се чини као Ситијева предност.

Код год да освоји на крају, неће моћи да се каже да је незаслужено. Мирише на може и најбољу шампионску трку у историји Премијер лиге и на драму до последњег минута.  

Опсесија расте на обе стране. Ливерпул чека титулу три деценије и ако је не узме ове сезоне, питање је када ће... Гвардиола гази ка четворострукој круни. Може ће постати први тренер у историји енгелског фудбала који је освојио све. Његова екипа може да постане култна генерација у историји фудбала. Где ћете већи мотив?

Расплет почиње...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар