Priča: Rasplet! Pepova mašinerija ili...

. . . antiliverpulovski Liverpul?! Sad ide oni pravo. . .

Fudbal 05.04.2019 | 00:03
Priča: Rasplet! Pepova mašinerija ili...
U petak je Liverpul bio prvi na tabeli Premijer lige, u subotu je Mančester Siti bio lider, u nedelju je opet Liverpul preuzeo prvo mesto, danas je ponovo Siti na vrhu...

Glavni rivali za titulu u Premijer ligi se skoro svakodnevno smenjuju na čelu, što je uzrokovano i pomeranjima rasporeda zbog mečeva FA kupa. Čak 24 puta se u toku ove sezone promenio lider na tabeli u poređenju sa samo šest puta prošle sezone. Ali ova sezona je drugačija po mnogo čemu. Ova sezona je nabijena tenzijom i pritiskom kao retko koja u Premijer ligi.

Neki kažu da je Premijer liga najkvalitetnije, neki da je najuzbudljivije, a neki da je najizjednačenije takmičenje u svetu fudbala. Međutim, ono što je Premijer ligi nedostajalo prethodnih sezona je bila prava šampionska trka do poslednjeg daha. A baš tako deluje ova između Sitija i Liverpula.

Siti je prošle sezone obesmislio šampionsku trku. Godinu dana ranije je isto uradio i Konteov Čelsi. Pre njih je bila ona Lesterova kultna sezona, ali čak i tada je šampion bio poznat dva kola pre kraja. Pre njih se Murinjov Čelsi prošetao do titule, pre toga je bila ona sezona kada se Džerard okliznuo i kada se do poslednjih 90 minuta sezone nije znao šampion. Iako je bilo jasno da je Liverpul šansu prokockao... Poslednja zanimljiva šampionska trka do poslednjeg kola je bila ona u proleće 2012. i čuveni gol Aguerakada je Siti oteo titulu Junajtedu u poslednjim minutima. Na nešto slično miriše i ova sezona...

Siti i Liverpul poput dva titana jure, stižu i prestižu jedno drugo od početka sezone. Šest kola pre kraja, lider iz Mančestera ima čak 80 bodova. Liverpul bod manje. Verovatno će oba tima na kraju završiti sa brojem bodova koji bi u svakoj drugoj sezoni od 1995. godine (kada se počelo igrati sa 38 kola), bili dovoljni za titulu. Kod god završi drugi, biće „najbolji vicešampion“ u istoriji Premijer lige.

U jednom trenutku sezone je izgledalo da je Liverpul prelomio, u drugom je izgledalo da je Siti nedostižan i da je Liverpul sam sebe pobedio... Ali trka rame uz rame se nastavlja. Pobeđuje se lako i teško. Nekad srećno, nekad i uz vetar u leđa. Na obe strane ima dobrih i loših dana. Uz sve to traje i potera u Ligi šampiona.

Posle sinoćnje Sitijeve pobede nad Kardifom, čini se da sada kreće ono najbolje. Lider je ispucao zicere protiv lakših rivala i u nastavku ima mnogo teži posao.

Šta kaže raspored do kraja?

Prvo, Sitiju je teže jer igra i u FA kupu gde je nadomak trofeja. Već u subotu ih očekuje polufinale protiv Brajtona zbog čega Liverpul opet ima šansu da preuzme prvo mesto sa utakmicom više. Raspored kaže i da će Siti do kraja aprila u narednih 26 dana odigrati sedam mečeva u svim takmičenjima, od čega tri protiv Totenhema u roku od 10 dana. Liverpul će u istom periodu imati meč manje.

Sitijev raspored je prilično teži. Posle lakog posla u prethodna dva kola protiv Fulama i Kardifa, sada slede mnogo ozbiljniji izazovi za Gvardiolu i izabranike.

Posle polufinala sa Brajtonom na Vembliju, sledi Liga šampiona i prvi meč četvrtfinala sa Totenhemom, pa gostovanje Kristal Palasu u prvenstvu. Palas je u poslednje vreme bio kost u Sitijevom grlu iGvardiolin tim je u poslednja dva meč protiv njih osvojio samo jedan od šest mogućih bodova. Pogotovo umeju da budu nezgodni na svom Selherst Parku gde imaju sjajnu podršku publike.

Nakon tog teškog gostovanja sledi revanš u Ligi šampiona sa Totenhemom, pa novi okršaj sa Spursima u prvenstvu za dve nedelje i onda tri dana kasnije veliki gradski derbi i gostovanje na Old Traforda, u kojem će Junajtedu bodovi biti neophodni za Ligu šampiona. Ako Siti tu seriju pregrmi i zadrži prvo mesto, onda je u sjajnoj situaciji da odbrani titulu. U poslednja tri kola gostuje Barnliju, dočekuje Lester i ide Brajtonu. To bi trebalo da bude domaći zadatak. Iako bi Barnli i Brajton mogli da se bore za opstanak, a poznati su kao čvrsti domaćini. Zanimljivo je da Siti do kraja sezone igra protiv dva od četiri tima koji su im naneli poraze ove sezone – Palasa i Lestera. A igra i protiv trojice bivših Liverpulovih trenera: Hodžsona, Beniteza i Rodžersa!

Liverpul ima lakši ali, ne i lak raspored. Već sutra gostuju probuđenom Sautemptonu, pa dočekuju Porto i Čelsi, a onda ide revanš sa Portom. Ako u tom periodu preuzmu Sitiju prvo mesto sa istim brojem mečeva, onda imaju čemu da se nadaju. U poslednja četiri kola gostuju Kardifu, dočekuju Hadersfild, idu Njukaslu i u poslednjem kolu dočekuju Vulvse, i to bi trebalo da dobiju ako u tu seriju uđe kao lider.

Tu treba uključiti i eventulani plasman u polufinale Lige šampiona za šta oba tima imaju velike šanse. Polufinalni mečevi su na programu od 1. do 8. maja. Ali do tada bi trka u Premijer ligi mogla da bude suštinski prelomljena.

Raspored ide u korist Redsa, ali forma je na strani Sitija.

Iako igraju mečeve na svaka tri dana na tri fronta, Građani ruše sve pred sobom i deluju sve moćnije kako sezona odmiče. Imaju čak 13 uzastopnih pobeda u svim takmičenjima u prethodna dva meseca, a čak u osam tih mečeva nisu primili gol. Ukupna gol razlika im je 37:7 u poslednja dva meseca.

U istom periodu, Liverpul ima šest pobeda i četiri remija uz gol-razliku 20:6. iako je imao više vremena za odmor i tri utakmice manje, Klopov tim je teže dolazio do bodova i pobeda. Čak tri puta je odigrao 0:0 za dva meseca u svim takmičenjima.

Ključ Gvardioline moći je u dužoj klupi i sistemu veće rotacije na koji su igrači naviknuti. Kod Klopa je do sada 16 igrača odirgalo 900 i više minuta u prvenstvu. Kod Gvardiole je čak 21 odigrao više od 900 minuta. Oba tima imaju po 13 različitih strelaca, ali je razlika u tome odakle i koliko golova dolazi. Dok se u Liverpulu skoro sve svodi na ofanzivni triling Firmino – Mane – Salah  koji su zajedno postigli 46 golova, u Sitiju su manje zavisni od udarnog trilinga Sane – Aguero – Sterling koji je dao 43 gola.

Liverpul nema igrače iz drugog plana na koje može da se osloni. Dešavalo se povremeno da to budeŠaćiri (šest golova), ali to je sve. Sa druge strane, David Silva je dao šest golova, Bernardo Silva isto toliko, Marez isto, Gundogan pet... Gvardiola ima mnogo više opcija iz drugog plana. Ima i Žezusa kao rezervnog špica dok Klop tu ima Staridža i Origija koji su klasa ispod.

Vrlo bitan je i zdravstevni bilans jer u ovom trenutku svaka iole ozbiljnija mišićna povreda može da znači i kraj sezone, a kamoli neke teže povrede.

Ono što Liverpulu daje krila su neke „antiliverpulovske“ pobede za razliku od klasike na koju smo do sada navikli od Redsa. Običaj je bio da Liverpul na nesrećan način gubi pobede u finišu, da gubi bodove protiv „malih“ i onih koji se bore za opstanak. Ove sezone Liverpul ima sedam remija i poraz. Od tih osam mečeva, pet je igrao derbije protiv Sitija (dva), Čelsija, Junajteda i Arsenala. Preostali „kiksevi“ su gostovanja Evertonu i Vest Hemu i remi na Enfildu sa Lesterom. Suštinski, samo se taj meč sa Lesterom može opisati kao kiks, iako ni Lisice nisu mačji kašalj.

Baš je Lester jedan od četiri tima koji su pobedila Siti ove sezone. Uz Čelsi, Njukasl i Palas. Ispada da Siti lakše gubi od slabijih nego Liverpul. Tu je i remi u direktnom okršaju sa Redsima i remi na gostovanju Vulvsima. Siti je lakše primao golove nego Liverpul kada nije pobeđivao. Liverpulovi kiksevi se ogledaju u jalovom napadu jer je u tih osam mečeva dao samo pet golova. Sitijev problem je bila odbrana jer je u pet utakmica koje nije pobedio, primio 10 golova.

Prethodnih sezona mnogi Liverpulovi kiskevi su bili nezasluženi. Što se ne može reći za ovu sezonu. Kada nisu pobeđivali, obično to nisu ni zaslužili. Za razliku od Sitijevih kikseva protiv Vulvsa, Palasa ili Lestera. U tim utakmicama su Građani zaslužili više zbog igre i stvorenih šansi.

„Antiliverpulovski“ je i pobeđivanje kada je delovalo da je sve izgubljeno. Onaj gol i kiks Pikforda u Mersisajd derbiju, pa ovaj nedavni poklon Totenhema i Aldervajrelda... Nekoliko puta su okretali rezultat u drugom poluvremenu što nije bila njihova karakteristika prethodnih godina. Sitiju se to nije dešavalo tako često. Kao, na primer, prethodne sezone kada je samo Sterling doneo nekoliko pobeda u nadoknadi vremena.

Liverpul je uspeo i da pregrmi period „kritika igre“ kada je Klop morao da se pravda što pobeđuje i ne igra „hevi metal“ fudbal. Sada to niko i ne traži, već su bitni samo bodovi i pobede. Liverpul je taj koji sa nožem u zubima izlazi na teren i ne bira način kako da ostvari cilj.

Kod Sitija je drugačije. Njima pored onakvog Gvardiole nisu ni potrebna očekivanja drugih. Katalonac je opsednut načinom igre i pobeđivanjem iz tog načina. Zato Siti igra fudbal koji više troši igrače, više zahteva na terenu i može da odnese veće žrtve. Trenutno to funkcioniše sjajno, ekipa igra baš onako kako Gvardiola zamišlja, ali do kraja meseca će naići na najteže moguće prepreke i moraće da troši maksimalne resurse. Ide raspored u kojem sve može da ode dođavola...

Gvardiola je Sitijeva prednost u odnosu na Liverpul i Klopa. Pep je verovatno najbolji trener na svetu za ligaški sistem takmičenja. Tokom osam profesionalnih sezona u Barseloni, Bajernu i Sitiju, osvojio je šest titula prvaka države i u većini je bio brutalno dominantan. Istina, imao je i najjače ekipe, ali bilo je tu rivala koji bi spotakli neke druge trenere.

Za razliku od njega, Jirgen Klop u 13 prvoligaških sezona nikada nije bio vodio glavne favorite, pa samim tim nije ni dominirao. Osvojio je dve ligaške titule sa Borusijom Dortmund koje svakako imaju veću težinu nego tri Gvardioline sa Bajernom. Ali Klop je do sada pokazivao više talenta za turnirski sistem takmičenja. Ima tri evropska finala, naspram Gvardiolina dva. Razlika je što on izgubio sva tri, a Katalonac dobio oba svoja. Ali i Gvardiola je imao daleko jače timove i bilo mnogo lakše dovesti onu Barselonu do titule, nego Borusiju ili Liverpul do finala.

U premijerligaškoj trci, Gavrdiola se čini kao Sitijeva prednost.

Kod god da osvoji na kraju, neće moći da se kaže da je nezasluženo. Miriše na može i najbolju šampionsku trku u istoriji Premijer lige i na dramu do poslednjeg minuta.  

Opsesija raste na obe strane. Liverpul čeka titulu tri decenije i ako je ne uzme ove sezone, pitanje je kada će... Gvardiola gazi ka četvorostrukoj kruni. Može će postati prvi trener u istoriji engelskog fudbala koji je osvojio sve. Njegova ekipa može da postane kultna generacija u istoriji fudbala. Gde ćete veći motiv?

Rasplet počinje...

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar