Шведски медији о напуштању БиХ

Према писању шведског портала Афтонбладет, у Европи се одвија тиха миграција. Из многих земаља одлазе млади и добро образовани људи, предузетници и образовани радници, али и академици који траже достојанствен живот.  

Босна и Херцеговина 04.04.2019 | 12:10
Шведски медији о напуштању БиХ
Из држава попут Србије, БиХ, Црне Горе и Македоније масовно одлази високо образован кадар и велики број квалификованих радника, како младих тако и старих, наводи се у тексту, преноси Клиx.

Весна Петровић, истакнути адвокат у Београду, каже да је од њених 36 колега из разреда у средњој школи само три остало у Србији. Други су изградили будућност у САД, Енглеској и Аустралији.



Такође, Афтонбладет наводи да је око 150.000 људи напустило БиХ у посљедње три године.

– Ишла сам у средњу школу у Херцег Новом на обали Јадранског мора у Црној Гори. Имали смо у школи око 500 ученика. Најмање 200 је отишло у иностранство. Десет мојих блиских пријатеља је отишло. Такође ћу отићи чим добијем диплому – казала је Теодора Вучетић из Црне Горе. 

Како се даље наводи, новинар Афтонбладета Петер Кадхаммар заједно с фотографом Урбаном Андерссоном путовао је кроз Балкан, кроз села испражњена од становника, све до великих градова за којима млади жуде.

Шведска је једна од земаља у којима се млади из ових земаља желе настанити.

Важно је истаћи да у чланку пише како примарни мотив за исељење није искључиво слаба могућност за запослење, већ млади жуде за будућношћу далеко од корупције, национализма и неправде.

(Клиx)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Нино

04.04.2019 10:24

Зашто Срби иду у Европу а неволе Европу ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Нино

04.04.2019 11:00

Срби су увијек били дио Европе.Проуци мало боље историју.У вријеме цара Дусана је донијет први писани закон када су у тадасњој Њемацкој пресудјивали по кратком поступку

Name

Срле

04.04.2019 11:20

Зато сто је тамо зивот љепси. Европа и Америка су добре за зивот и зато се народ тамо сели. Та иста Европа и Америка су веома великодусно помагале да се овде уруси зивот. То је разлог засто их народ не воли. Не знам ста ту није јасно.... То сто ја не волим Америку не знаци да не би тамо отисао да радим за рецимо 20-30 хиљада долара виска новца сваке године. То сто сам родјен у сфрј не знаци да је волим.... Љубав и зарада нема везе са тим гдје је ко родјен....

Name

ре Нино&Срле

04.04.2019 11:30

АКО ЦОВЕК НЕ ВОЛИ НЕКОГА ОН НЕ МОЗЕ ДА ЗИВИ СА ЊИМ А И БЛИЗИНА МОЗЕ ДА ИРИТИРА КО ЈЕ РАСТУРИО СФРЈ?????????? ДОБРО МИ СВИ ЗНАМО АЛИ ИМА ИХ КОЈИ ТО НЕ ЗЕЛЕ ДА ПРИЗНАЈУ.

Name

@Срле

04.04.2019 11:43

Та иста Европа и САД су све циниле да се Југославија оцува,нудили су кредите ,цланство у ЕУ погоди ко се противио свему томе Србија,а све у договору са Русијом.Русима није одговарала Југославија у ЕУ и НАТОу.Србија се борила за Руске интересе на Балкану.Зато остале Републике и Народи се одвајали од Србије не зелеци да буду Руска Губернија,као сто је данас Србија.Срби воле Русију али висе воледа зиве у ЕУ,воле Еуре висе од Рубље.

Name

Директ

04.04.2019 11:49

Ни ви муслимани не волите Запад па ви и васа браца из Азије цак "окупирасте" Француску, Белгију, Њемацку, Холандију итд. Глобализација. Људи иду тамо гдје је највеци обрт капитала, роба и услуга тј. гдје је лаксе се запослити, гдје је веца плата, гдје су бољи услови за зивот итд. Циста математика и ниста висе од тога.

Name

ре нино

04.04.2019 12:07

Не дирајте ми овог момка што се потписа као Нино. Он је још мали и ништа не зна. Кад напуни тридесет пету и он ће знати нешто из географије. Дотле се стрпите.

Name

Тр.

04.04.2019 13:12

Какав ти то Дусан ?

Name

Ре Срле

04.04.2019 14:21

Логично и рационално!

Name

Мирослав

04.04.2019 17:55

Ако ти неволис онда копај канале и цекај да ти се газда смилује за 500 км!!

Name

Мој Нино

04.04.2019 19:19

и краљ нам је волио Еуропу...кад је суснуло покупио је злато...и смејао се по Лондону.

Name

Директ

04.04.2019 19:21

бас си дирек...ми на запад идемо по задатку.Да радимо...

Name

Приватна дрзава!!!

04.04.2019 10:39

Изетбеговиц, Човић, Додик!!! Ослали су њихово робље!!! Ко задњи изадје нек угаси свијетло!!! Све ово говори какав смо ми глуп народ, национализам, совинизам.., Одемо у Сведску нико неприца о нацији и глупостима!!! Само се јос код нас спомињу те глупости, а њи тројица пљацкају ли пљацкају!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиља

04.04.2019 15:15

Слажем се, завади па владај Глупи смо

Name

посавски гониц

04.04.2019 10:50

сви це напустити полицијку дрзаву у којој царује криминал и корупција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луталица

04.04.2019 11:29

Зелим да сви моји оду и никад не спомену да су било Срби православци...долазице јос телевизија да снима ово зло и понизавање људског бица..НЕ БЈЕЗИ НАРОД ДЗАБА..ДОСТА ЈЕ БИЛО..СВАКО НАМ КОЛЕНО РАТОВАЛО И ПО ДВА ПУТА..РАДЈАЛА СЕ МУСКА ДЈЕЦА ДА ГИНУ ЗА БОГАТАСЕ И БОГАТАСКЕ ПОРОДИЦЕ..ПУСТО ВАМ ОСТАЛО

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.04.2019 11:56

свака част за коментар! слажем се, што је најгоре и најцрње још увијек има људи који не мисле својом главом, и раде све на штету себе, своје дјеце и својих будућих поколења

Name

Реално

04.04.2019 14:44

Нису то богатаси и богатаске породице, него криминалци.Дна дна!Људи се дијеле на постене и непостене, тј.лопове!

Name

К55

04.04.2019 11:55

Мозда излазе да би се једном вратили у виду ослободилацких бригада.Нетреба им дозволити да излазе јер могу отици у партизане и ти бандитен могу нам угрозити нас полицај унд фасистен систем сто смо окупирали од бандитен који одлазе мозда у илегалу.Треба их све похапсити ставити у затвор.Све подсјеца на 1942 године,јос на тргу Крајине фале објесени људи као опомена другима.Салас у малом риту а Сулц је Лукац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

04.04.2019 12:03

Ко це остати у земљи којој политицари раде ста хоце,судије вец унапријед знају да појединци нису криви,сиротиња мора све плацати а богати ниста,гдје нам политицари хвале здравство а свак од њих који се разболи иде у иностранство на лијецење,гдје се сваки дан расписују референдуми,гдје дјеца политицара заврсе факултете а никад не присуствују предавањима,гдје не смијете пјеске проци зато сто имамо на хиљаде паса луталица,гдје нас у 2019-ој години заустављају са аутоматском пуском да би нам тразили возацку,гдје дјеца гину а нико ниста незна и не види,и милион други ствари које не ваљају овдје. Јос док нам продају суме и ријеке онда је 100 посто крај,а нисмо далеко од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

04.04.2019 12:32

Зависи ко и из ког је дела. Нпр. у АП Војводини расте проценат Срба, и мало народа одавде одлази (углавном долазе). Београд се пуни. Нови Сад се пуни због високог наталитета, и дошљака. Централна Србија- завии како која област (углавном се празне, мада, и неке области се пуне). Знам да се пала ХРХБ празни. Одлазе и Бошњаци из Федерације. Одлазе и грађани Републике Српске, мада, ја верујем да ће бити боље и да ће народ престати да се сели из Републике Српске. ...Кажу и да је Славонија полу-празна. Крајина је празна од 1995. Далмација је како-тако. А Загреб се мало повећао, мада, пуно Хрвата иде у Немачку или Ирску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

К55

04.04.2019 13:05

Европи а и Америма одговара такво стање у дрзави а то се види од пасивности Вигемарка Гунара а и Инцка који мало боље глуми добрицу од Вигемарка.Владајуца елита им одговара да би нас задузивали пет генерација унапријед,депоновали радиоактивно смеце и јос стотине разлицитих интереса које имају.Нормална власт им неодговара јер то нормална власт то и недопуста.Проблем је и у том сто су неке европске земље умијесане у прљаве послове са владајуцом структуром па се боје минулог прљавог пословања са дрзавном мафијом па су се заплели толико да незнају ста даље.Зато је видна пасивност медзународних фактора који раде у насој земљи.Тај Афтонбладет боље да писе ко скрива злоцинце у Сведској са све три стране које су биле у сукобима 92до95 и које структуре стоје иза.Није теско наци одговор.Да мозда Вигемарк није посредник посто изјављује да су добри дрзавници мислеци на Цовица,Додика,Бакира.Сваки од наведених је ланцано везан са злоцинцима а злоцинци са борацким организацијама (не свим) а борацке организације су гласаци који осигуравају фотеље горе наведеним.Бице и детаљније ово је увод

ОДГОВОРИТЕ
Name

К55

04.04.2019 13:21

Вигемарк ко це врацати кредите кад наро одлази.Боли ли те глава и мислис ли да смо ми будале да невидимо ста радис.Теби одговара да се јаца полиција јер се бојис ко це да враца кредите ако се показе да си то потписивао са дрзавном мафијом.Требао си да знас ста радис.По свацка цијену ти цес да будес на страни дрзавне мафије без обзира ста они урадили јер ститис себе ститеци њих.Охоли цовијеце народ никад нико није побиједио а ми нисмо толико луди него ми смо стрпљив народ.Смраду један

ОДГОВОРИТЕ
Name

К55

04.04.2019 14:15

Кåда они који се одлуце за Сведску нека буду свјесни да це се сусретати са људима који су радили злоцине са све три стране и који се крију у Сведској са лазним пасосима(Словенски,Бугарски)неки су презиме промијенили.То Афтонбладет треба да писе.Нас народ се сколује и образује у Босни и Европа добије дзаба докторе,инзињере без улагања и плацања сколовања.Европа гледа интерес,Европа је нама мацеха а Босна оцух а ми смо сви сироцици који требају да сазрију и да узмемо ствар у своје руке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

04.04.2019 15:34

Сто баби мило то јој се снило брига њи за БИХ дал одлазе ил долазе из ње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

07.04.2019 05:36

СИГУРНО СУ И СТРАНЦИ ИМАЛИ УЛОГУ У НЕСРЕЦАМА СВИХ НАС, АЛИ МИ СМО КРОЈИЛИ СВОЈУ СРЕЦУ, ИЛИ БОЉЕ НАПИСАТИ НЕСРЕЦУ.

ОДГОВОРИТЕ