"Летењем" до љепоте и хармоније

Суперијал јога - лебдећи положаји који нас враћају у баланс. Вежбање на свиленој марами је благотворно и по целокупно унутрашње стање организма.

Здравље 04.04.2019 | 10:16
"Летењем" до љепоте и хармоније
Тело као инструмент, свилена марама као реквизит и Јелена Мирковић као суперијал фитнес јога инструктор - "формула" је која води до прецизног резултата - гипкости тела, извајаних мишића, физичке снаге, боље координације покрета и уминулих болова у леђима. Али једна од чари узбудљиве "лебдеће" или "антигравитационе" јоге је и повратак организма у стање хармоније. Увођење у екстазу. Умиривање нерава. Убрзавање циркулације, а успоравање процеса старења. Пркошење законима гравитације. Брисање бора. Предности вежбања на свиленој марами, које изгледа као да летите и сваки пут померате границе издржљивости и гипкости, вишеструке су.

- Суперијал јога продубљује истезање тела, повећава снагу и развија координацију покрета - каже Јелена. - Али вежбање на свиленој марами је благотворно и по целокупно унутрашње стање организма. Обрнути положаји (инверзија) су основни израз суперијал јоге, па "висећи" у ваздуху на свиленом реквизиту, наше тело извлачи максимум у антигравитационом стању. Једна од користи које имамо од практиковања "лебдења" је и побољшавање опште циркулације. А, ако знамо да је циркулација неопходна за одржавање живота, а да инверзије убрзавају крвоток, онда је логично да појачавају и доток крви у мозак доносећи више кисеоника и хранљивих материја.

Због тога се суперијал јога оправдано преводи као стимулатор рада можданих функција, продуктивности, концентрације, памћења и бистрине ума. А све време је, притом, и у служби лепоте. Саговорница "Живота плус" наглашава да су обрнути положаји моћно "оружје" у процесу природног подмлађивања.

- Поред тога што јога побољшава циркулацију, тренутно освежава кожу и чини да изгледамо млађе него што стварно јесмо, одлаже и процес опуштања коже, побољшавајући тонус мишића лица и тела. Инверзије нам помажу да останемо витални што дуже. Због тога, свесни благодати које нам пружају, суперијал часове увек завршавамо са акцентом на лепоту, ревитализацију и релаксацију. Након што тело вежбањем задовољи физички аспект, својим вежбачима на крају часа волим да задам основни обрнути положај у којем ће се, услед значајног пада напетости мишића, ослободити стреса и бар на тренутак престати да мисле на обавезе. Док се опуштају, усмеравам им пажњу на њих саме, знајући да им у том тренутку обрнути положаји врше декомпресију кичме, масирају унутрашње органе, затежу тело и лице, бришу боре, поспешују бујност косе и њен раст - наводи Јелена.

На самом крају, да би третман лепоте и опуштања био потпун, у суперијалу се на неколико минута погасе светла. Вежбачи остају сами са собом, док се уз мирис умирујуће лаванде, љуљушкају у свиленој марами.

ПРОТИВ НЕСАНИЦЕ, РАЗДРАЖЉИВОСТИ И ПМС

Сваки суперијал положај се прави да бисмо се генерално осећали боље. Али чини се да посебно помаже осетљивијим душама.

- Особе које су раздражљиве, кратких живаца или пате од несанице, практиковањем оваквих положаја могу да осете олакшање услед ослобађања одређених неуротрансмитера из мозга, за које стручњаци кажу да ублажавају симптоме депресије, напетости, ПМС, наглих промена расположења. Јер вежбање на свили, са практиковањем обрнутих положаја, стимулише рад целокупног физиолошког система - објашњава инструктор.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар