33 милиона КМ за здравство Српске

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истиче да ће у овој години из буџета Српске у инфраструктуру и опрему у здравственом систему бити уложено око 33 милиона КМ ради побољшања квалитета и ефикасности здравствене заштите.

Република Српска 04.04.2019 | 10:07
33 милиона КМ за здравство Српске
"Средствима из буџета Републике Српске реализоваћемо пројекте у болницама Источно Сарајево, Добој, Фоча, у Универзитетско-клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске. То је само дио онога што ћемо радити, јер су нам пројекције веће", каже Шеранић у интервјуу Срни.

Он наглашава да је министарство које предводи у првих 100 дана рада новог сазива Владе Српске реализовало низ активности и сачинило значајна законска рјешења, међу којима су измјене и допуне Закона о дјечијој заштити и Закон о заштити од нејонизујућих зрачења.

"Доста ствари смо покренули у ових 100 дана рада Владе. Реализација ће се видјети у наредном периоду", наводи Шеранић.

Он истиче да се наставља реализација изградње УКЦ Републике Српске, и то са аспекта техничко-економског блока који треба да задовољи потребе новог Централног блока заједно са Сјеверним и Јужним крилом, те изградња кардио- хирургије и коначно увођење услуге кардиохирургије за становнике у Републици Српској.

Шеранић подсјећа да су у прошлој години капитални пројекти и друге инвестиције у здравству Републике Српске износиле више од 84 милиона КМ.

Он наглашава да је од 1. јануара 2020. године предвиђен постепени улазак домова здравља на трезорски систем пословања.

Имајући у виду да је Дом здравља "Свети Врачеви" у Челинцу за сада једини у Српској који послује према такозваном пилот-пројекту на трезорски начин, Шеранић истиче да се овај модел на примјеру Дома здравља Челинац показао као врло добар и да је омогућио адекватније планирање и извршење обавеза.

Говорећи о 100 дана Владе, он каже да су почетком године усвојене измјене и допуне Закона о дјечијој заштити гдје је дефинисан однос за боловање да иде на 80 одсто бруто плате, те да се наставља у том правцу сходно потписаном меморандумом са послодавцима у Српској, да би се крајем године ишло поново у измјене и допуне закона и 100 одсто бруто плате ставило на терет буџета Српске, што ће бити значајна олакшица за све који послују у Српској.

Шеранић наводи да је Законом о заштити од нејонизујућих зрачења дефинисана забрана кориштења соларијума лицима млађим од 18 година, што је врло важно јер је пораст броја обољелих од малигнитета коже значајан не само у Европи и окружењу, него и Српској.

"Тиме дајемо добар одговор првенствено у превенцији малигнитета коже", рекао је Шеранић.

Он истиче да су припремљене измјене и допуне Закона о социјалној заштити којим је регулисано примање личних инвалиднина за цивилне инвалиде, додавши да је законским рјешењем третирано питање дознака за лица која су на хемодијализи.

Шеранић напомиње да је утврђен Нацрт стратегије за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља у Републици Српској од 2019. до 2029. године с циљем унапређења демографске слике у Српској, односно планске активности у планирању породице.

Он наводи да је Влада Српске утврдила Нацрт стратегије за унапређење положаја старијих лица у Српској од 2019. до 2028. године која има 10 циљева и односе се на питања важна за најстарију популацију.

Шеранић је наглашава важност Акционог плана за превенцију и контролу незаразних болести у Републици Српској за период од 2019. до 2026. године, који је усаглашен са европским акционим планом за контролу масовних незаразних болести.

"Превенција остаје фокус у оквиру рада министарства. Максималне снаге биће уложене да се са здравственим установама покуша што је могуће боље организовати програм трансплантације", наводи министар здравља и социјалне заштите Српске.

У овој години је планирано и јасно дефинисање законског и стратешког оквира у области превенције обољења менталног здравља, те унапређење капацитета установа које збрињавају хроничне пацијенте обољеле од менталних болести, рекао је Шеранић у интервјуу Срни.

(Срна)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

xxx

04.04.2019 08:11

ДИЛЕТАНТ И НЕЗНАЛИЦА...ПОСЛУШНИК ...ФУЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.04.2019 08:32

Знам га, није неки човјек, али може да разочара и више него што сам мислио.

Name

ТОРРО

04.04.2019 10:47

Е ГОСПОДИНЕ ШЕРАНИЋУ... ЗАР И ТИ СИНЕ БРУТЕ.... ШТА ТЕБИ ТРЕБА ДА БРАНИШ ДОКТОРСКО - ГРАЂЕВИНСКУ МАФИЈУ И ТЕ ПЕРАЧЕ ПАРА И КУМОВЕ ИЗ СНСДа.... ЗАР ТИ НИЈЕ БИЛО ПАМЕТНИЈЕ ДА СЕ БАВИШ СВОЈИМ ЛИЈЕПИМ И ХУМАНИМ ЗАНИМАЊЕМ И НЕ БРУКАШ СВОЈУ ПОЗНАТУ, ПРИСТОЈНУ И ПОШТЕНУ БАЊАЛУЧКУ ПОРОДИЦУ !!!!

Name

врацеви

04.04.2019 10:59

Нека нам буде горе,..али за насе добро,...јад и цемер

Name

Старцевица

04.04.2019 13:45

Исли смо заједно у сколу, друзили се, исли заједно на плес у мјесну заједницу старцевица, био је добар, скроман, тих младиц. Дуго се нисмо видјели, ја сам отисао, да негледам ово зло сто се слило у Бањалуку, која је требала као и увијек да буде корак испред свих, а са овом структуром становниства отисла је у далеко уназад и теско да це се икада опоравити. А ти си Алене бивси друзе постао лизац највецег сљама.

Name

?

04.04.2019 15:00

Од кога ви, људи, оцекујете? Па нико да се јави за њега да казе несто око струке...нпр: радио с њим, зна дрзати стетоскоп, зна дати ињекцију... цовјека знају само ко плесаца. Па иди на бродвеј, министре...ако те таквог знају

Name

xy

04.04.2019 08:12

Здравство преко милијарду у губитку ,а он брине ко се кварца ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

21-век-васкрсење

04.04.2019 08:23

хало министре , јел ти неко рекао да је социјална заштита у надлежности ентитета РС чији си ти министар, да је оспоравање права на социјалну заштиту лицима у стању социјалне потребе , кроз Закон о социјалној заштити кршење Устава РС , да ти оваквом социјалном политиком , мизерном новчаном накнадом директно угрожаваш грађана РС. срамота је то министре , ту има и старих и болесник и дјеце, а јеси ли чуо министре за најбољи интерес дјеце и за УН Конвенцију о правима дјеце, можда јеси, ал далеко је то од тебе, ти си у фазону усе, насе и подасе , ваља се то док си министар, нека, нека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

04.04.2019 08:30

Ста казе Скрбиц он то и прица ландара класицна а ко це да вам ради у здравству смецари неписмени фујјјјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.04.2019 11:02

Радице најбољи доктори са дипломама престизног свјетског универзитета из Сироког Б.

Name

Игор БЛ

04.04.2019 08:37

Алене драги иди ради у струци и плеси , правис од себе отирац а добро знас, а и сви знају , да се тебе ниста не пита . Има Европа , Катар ... мозе се радити и зарадити постено то сто радис није за људе , видис да си побијелио и остарио, ето те као деда .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има плата за репресију

04.04.2019 08:53

Купују зграде и опрему која се не користи док не застари и то сматрају ефикасносцу. Тацно да је то најбрзи и најнетранспарентнији нацин да се паре прелију у нихове и дзепове тајкуна који се баве ексклузивним резимским гранама привреде увозом и неимарством. Плате треба подијелити полицији да умири бунт и треба јос донијети закон да никоме не падне на памет да се буни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славиша

04.04.2019 12:39

ЛОПОВИ УНИШТИЛИ СТЕ ЗДРАВСТВО КРАДУЋИ И ПЉАЧКАЈУЋИ ДИРЕКТОРИ ЗАЈЕДНО СА ВРХОМ ВЛАСТИ ДАБОГДА СВИ ПОЦРКАЛИ НЕЗНА СЕ КОЈИ ИМА ВИШЕ НЕКРЕТНИНА И ЧИЈИ СУ РАЧУНИ ПУНИЈИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

04.04.2019 13:59

Јел Јасмин из Мостара опрема па се онда тали са Скрбицем у Монограму фујјјјјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

04.04.2019 21:57

Могу улагати милионе у систем јер су то све кредити а плате не могу повецати јер им за то треба зива лова које наравно нема. Само кредити-тонемо у безнадје

ОДГОВОРИТЕ