33 miliona KM za zdravstvo Srpske

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ističe da će u ovoj godini iz budžeta Srpske u infrastrukturu i opremu u zdravstvenom sistemu biti uloženo oko 33 miliona KM radi poboljšanja kvaliteta i efikasnosti zdravstvene zaštite.

Republika Srpska 04.04.2019 | 10:07
33 miliona KM za zdravstvo Srpske
"Sredstvima iz budžeta Republike Srpske realizovaćemo projekte u bolnicama Istočno Sarajevo, Doboj, Foča, u Univerzitetsko-kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske. To je samo dio onoga što ćemo raditi, jer su nam projekcije veće", kaže Šeranić u intervjuu Srni.

On naglašava da je ministarstvo koje predvodi u prvih 100 dana rada novog saziva Vlade Srpske realizovalo niz aktivnosti i sačinilo značajna zakonska rješenja, među kojima su izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti i Zakon o zaštiti od nejonizujućih zračenja.

"Dosta stvari smo pokrenuli u ovih 100 dana rada Vlade. Realizacija će se vidjeti u narednom periodu", navodi Šeranić.

On ističe da se nastavlja realizacija izgradnje UKC Republike Srpske, i to sa aspekta tehničko-ekonomskog bloka koji treba da zadovolji potrebe novog Centralnog bloka zajedno sa Sjevernim i Južnim krilom, te izgradnja kardio- hirurgije i konačno uvođenje usluge kardiohirurgije za stanovnike u Republici Srpskoj.

Šeranić podsjeća da su u prošloj godini kapitalni projekti i druge investicije u zdravstvu Republike Srpske iznosile više od 84 miliona KM.

On naglašava da je od 1. januara 2020. godine predviđen postepeni ulazak domova zdravlja na trezorski sistem poslovanja.

Imajući u vidu da je Dom zdravlja "Sveti Vračevi" u Čelincu za sada jedini u Srpskoj koji posluje prema takozvanom pilot-projektu na trezorski način, Šeranić ističe da se ovaj model na primjeru Doma zdravlja Čelinac pokazao kao vrlo dobar i da je omogućio adekvatnije planiranje i izvršenje obaveza.

Govoreći o 100 dana Vlade, on kaže da su početkom godine usvojene izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti gdje je definisan odnos za bolovanje da ide na 80 odsto bruto plate, te da se nastavlja u tom pravcu shodno potpisanom memorandumom sa poslodavcima u Srpskoj, da bi se krajem godine išlo ponovo u izmjene i dopune zakona i 100 odsto bruto plate stavilo na teret budžeta Srpske, što će biti značajna olakšica za sve koji posluju u Srpskoj.

Šeranić navodi da je Zakonom o zaštiti od nejonizujućih zračenja definisana zabrana korištenja solarijuma licima mlađim od 18 godina, što je vrlo važno jer je porast broja oboljelih od maligniteta kože značajan ne samo u Evropi i okruženju, nego i Srpskoj.

"Time dajemo dobar odgovor prvenstveno u prevenciji maligniteta kože", rekao je Šeranić.

On ističe da su pripremljene izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti kojim je regulisano primanje ličnih invalidnina za civilne invalide, dodavši da je zakonskim rješenjem tretirano pitanje doznaka za lica koja su na hemodijalizi.

Šeranić napominje da je utvrđen Nacrt strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj od 2019. do 2029. godine s ciljem unapređenja demografske slike u Srpskoj, odnosno planske aktivnosti u planiranju porodice.

On navodi da je Vlada Srpske utvrdila Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih lica u Srpskoj od 2019. do 2028. godine koja ima 10 ciljeva i odnose se na pitanja važna za najstariju populaciju.

Šeranić je naglašava važnost Akcionog plana za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u Republici Srpskoj za period od 2019. do 2026. godine, koji je usaglašen sa evropskim akcionim planom za kontrolu masovnih nezaraznih bolesti.

"Prevencija ostaje fokus u okviru rada ministarstva. Maksimalne snage biće uložene da se sa zdravstvenim ustanovama pokuša što je moguće bolje organizovati program transplantacije", navodi ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

U ovoj godini je planirano i jasno definisanje zakonskog i strateškog okvira u oblasti prevencije oboljenja mentalnog zdravlja, te unapređenje kapaciteta ustanova koje zbrinjavaju hronične pacijente oboljele od mentalnih bolesti, rekao je Šeranić u intervjuu Srni.

(Srna)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

xxx

04.04.2019 10:11

DILETANT I NEZNALICA...POSLUŠNIK ...FUJ.

ODGOVORITE
Name

Re

04.04.2019 10:32

Znam ga, nije neki čovjek, ali može da razočara i više nego što sam mislio.

Name

TORRO

04.04.2019 12:47

E GOSPODINE ŠERANIĆU... ZAR I TI SINE BRUTE.... ŠTA TEBI TREBA DA BRANIŠ DOKTORSKO - GRAĐEVINSKU MAFIJU I TE PERAČE PARA I KUMOVE IZ SNSDa.... ZAR TI NIJE BILO PAMETNIJE DA SE BAVIŠ SVOJIM LIJEPIM I HUMANIM ZANIMANJEM I NE BRUKAŠ SVOJU POZNATU, PRISTOJNU I POŠTENU BANJALUČKU PORODICU !!!!

Name

vracevi

04.04.2019 12:59

Neka nam bude gore,..ali za nase dobro,...jad i cemer

Name

Starcevica

04.04.2019 15:45

Isli smo zajedno u skolu, druzili se, isli zajedno na ples u mjesnu zajednicu starcevica, bio je dobar, skroman, tih mladic. Dugo se nismo vidjeli, ja sam otisao, da negledam ovo zlo sto se slilo u Banjaluku, koja je trebala kao i uvijek da bude korak ispred svih, a sa ovom strukturom stanovnistva otisla je u daleko unazad i tesko da ce se ikada oporaviti. A ti si Alene bivsi druze postao lizac najveceg sljama.

Name

?

04.04.2019 17:00

Od koga vi, ljudi, ocekujete? Pa niko da se javi za njega da kaze nesto oko struke...npr: radio s njim, zna drzati stetoskop, zna dati injekciju... covjeka znaju samo ko plesaca. Pa idi na brodvej, ministre...ako te takvog znaju

Name

xy

04.04.2019 10:12

Zdravstvo preko milijardu u gubitku ,a on brine ko se kvarca ...

ODGOVORITE
Name

21-vek-vaskrsenje

04.04.2019 10:23

halo ministre , jel ti neko rekao da je socijalna zaštita u nadležnosti entiteta RS čiji si ti ministar, da je osporavanje prava na socijalnu zaštitu licima u stanju socijalne potrebe , kroz Zakon o socijalnoj zaštiti kršenje Ustava RS , da ti ovakvom socijalnom politikom , mizernom novčanom naknadom direktno ugrožavaš građana RS. sramota je to ministre , tu ima i starih i bolesnik i djece, a jesi li čuo ministre za najbolji interes djece i za UN Konvenciju o pravima djece, možda jesi, al daleko je to od tebe, ti si u fazonu use, nase i podase , valja se to dok si ministar, neka, neka.

ODGOVORITE
Name

Banja luka

04.04.2019 10:30

Sta kaze Skrbic on to i prica landara klasicna a ko ce da vam radi u zdravstvu smecari nepismeni fujjjjjj

ODGOVORITE
Name

re

04.04.2019 13:02

Radice najbolji doktori sa diplomama prestiznog svjetskog univerziteta iz Sirokog B.

Name

Igor BL

04.04.2019 10:37

Alene dragi idi radi u struci i plesi , pravis od sebe otirac a dobro znas, a i svi znaju , da se tebe nista ne pita . Ima Evropa , Katar ... moze se raditi i zaraditi posteno to sto radis nije za ljude , vidis da si pobijelio i ostario, eto te kao deda .

ODGOVORITE
Name

Ima plata za represiju

04.04.2019 10:53

Kupuju zgrade i opremu koja se ne koristi dok ne zastari i to smatraju efikasnoscu. Tacno da je to najbrzi i najnetransparentniji nacin da se pare preliju u nihove i dzepove tajkuna koji se bave ekskluzivnim rezimskim granama privrede uvozom i neimarstvom. Plate treba podijeliti policiji da umiri bunt i treba jos donijeti zakon da nikome ne padne na pamet da se buni.

ODGOVORITE
Name

Slaviša

04.04.2019 14:39

LOPOVI UNIŠTILI STE ZDRAVSTVO KRADUĆI I PLJAČKAJUĆI DIREKTORI ZAJEDNO SA VRHOM VLASTI DABOGDA SVI POCRKALI NEZNA SE KOJI IMA VIŠE NEKRETNINA I ČIJI SU RAČUNI PUNIJI

ODGOVORITE
Name

Banja luka

04.04.2019 15:59

Jel Jasmin iz Mostara oprema pa se onda tali sa Skrbicem u Monogramu fujjjjjjj

ODGOVORITE
Name

Nn

04.04.2019 23:57

Mogu ulagati milione u sistem jer su to sve krediti a plate ne mogu povecati jer im za to treba ziva lova koje naravno nema. Samo krediti-tonemo u beznadje

ODGOVORITE