Лидеру опозиције пријети хапшење

Посланици скупштине Венецуеле лојални председнику Николасу Мадуру укинули посланички имунитет председнику парламента и лидеру опозиције Хуану Гваиду, преноси АП

Свијет 04.04.2019 | 08:51
Лидеру опозиције пријети хапшење
Та агенција оцењује да се тиме отвара пут ка процесуирању и могућем хапшењу Гваида због кршења Устава јер се сам прогласио за председника државе.

Ипак, наводи америчка агенција, за сада није познато да ли ће Мадуро предузети такав потез против Гваида.

Недуго након те одлуке донете у уторак увече, Гваидо се обратио јавности истичући да није узнемирен, иако је изложен ризику да га "киднапује влада председника Мадура". "Свесни смо тога, али нећемо променити наш пут", рекао је Гваидо.

Агенција наводи да се мало познати венецуелански конгресмен Гваидо (35) истакао на политичкој сцени те јужноамеричке државе када се почетком године прогласио привременим председником, не би ли подстакао смену Мадура.

Он је први пут изабран за члана парламента 2015. године где је постао истакнута фигура опозиције, а кампању за смену Мадура покренуо је у јануару ове године, подстичући народ у Каракасу на протесте.

На сваком скупу он захтева окончање Мадурове "нелегалне владавине" и формирање транзиционе владе која би надгледала председничке изборе. У том покушају, он је покушао да приволи војску да не подржава Мадура, али у томе није успео.

За сада је непознато да ли би се Гваидо кандидовао на предаседничким изборима, али он за сада има подршку администрације америчког председника доналда Трампа и 50 држава.

Иако је Гваиду укинуит посланички имунитет, стручњаци сматрају да је мало вероватно да ће га ухапсити мадурова администрација, јер би то изазвало снажан одговор САД.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Неђо.4.4.2019

04.04.2019 11:54

г Мадура,ту гњиду Гваидо затворити,одузети сва дукомента да неможе напустати Венецуелу.Све штосе догадђа тоје,Амерички рецепт,они немогу без ратова и пљачки.Тоје у крви каубоја.

ОДГОВОРИТЕ