Lideru opozicije prijeti hapšenje

Poslanici skupštine Venecuele lojalni predsedniku Nikolasu Maduru ukinuli poslanički imunitet predsedniku parlamenta i lideru opozicije Huanu Gvaidu, prenosi AP

Svijet 04.04.2019 | 08:51
Lideru opozicije prijeti hapšenje
Ta agencija ocenjuje da se time otvara put ka procesuiranju i mogućem hapšenju Gvaida zbog kršenja Ustava jer se sam proglasio za predsednika države.

Ipak, navodi američka agencija, za sada nije poznato da li će Maduro preduzeti takav potez protiv Gvaida.

Nedugo nakon te odluke donete u utorak uveče, Gvaido se obratio javnosti ističući da nije uznemiren, iako je izložen riziku da ga "kidnapuje vlada predsednika Madura". "Svesni smo toga, ali nećemo promeniti naš put", rekao je Gvaido.

Agencija navodi da se malo poznati venecuelanski kongresmen Gvaido (35) istakao na političkoj sceni te južnoameričke države kada se početkom godine proglasio privremenim predsednikom, ne bi li podstakao smenu Madura.

On je prvi put izabran za člana parlamenta 2015. godine gde je postao istaknuta figura opozicije, a kampanju za smenu Madura pokrenuo je u januaru ove godine, podstičući narod u Karakasu na proteste.

Na svakom skupu on zahteva okončanje Madurove "nelegalne vladavine" i formiranje tranzicione vlade koja bi nadgledala predsedničke izbore. U tom pokušaju, on je pokušao da privoli vojsku da ne podržava Madura, ali u tome nije uspeo.

Za sada je nepoznato da li bi se Gvaido kandidovao na predasedničkim izborima, ali on za sada ima podršku administracije američkog predsednika donalda Trampa i 50 država.

Iako je Gvaidu ukinuit poslanički imunitet, stručnjaci smatraju da je malo verovatno da će ga uhapsiti madurova administracija, jer bi to izazvalo snažan odgovor SAD.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neđo.4.4.2019

04.04.2019 11:54

g Madura,tu gnjidu Gvaido zatvoriti,oduzeti sva dukomenta da nemože napustati Venecuelu.Sve štose dogadđa toje,Američki recept,oni nemogu bez ratova i pljački.Toje u krvi kauboja.

ODGOVORITE