Александар Митровић – шта даље?

Легенда каже да остаје за мању плату, три премијерлигаша у игри, можда и Лудак! Нападач Фулама на раскрсници после испадања из Премијер лиге. . .

Фудбал 07.04.2019 | 23:45
Александар Митровић – шта даље?
Једна етапа завршена, сад креће друга. Испадање Фулама из Премијер лиге, седам кола пре краја првенства, покренуло је низ питања на Крејвен котиџу, од којих је у Србији најинтересантније шта ће бити са двојицом наших интернационалаца, Александром Митовићем и Лазаром Марковићем. Док за крилног нападача острвски медији листом најављују да би право чудо било да се задржи у Лондону, статус репрезентативног шпица је мистерија, пошто из Енглеске стижу опречне информације поводом његовог статуса у наредној сезони.

Митровић је у досадашње 33 рунде постигао десет голова, упутио је чак 111 удараца на противнички гол, пропустио једну једину утакмицу – минилог викенда против Манчестер Ситија, као последица исцрпељености из дуела са Португалцима у Лисабону – а какву је репутацију изградио учинком, стилом и односом према дресу Фулама јасно је да се налази малтене у идеалној ситуацији и да може да бира којим путем ће да крене. Сад је он тај који практично може да диктира услове, да не зависи од других, како је било у периоду кад га Рафаел Бенитез није видео у Њукаслу.

Одмах после пораза од Вотфорда, којим је Фулам званично остао без математичких шанси да опет игра у елитном рангу, почеле су да се праве пројекције тима за наредну сезону. Што је најинтересантније, део медија у Енглеској види Митра као члана екипе црно-белих и за такмичарску 2019/2020. Дакле, у Чемпионшипу, у коме је играо две сезоне, где би могао да се врати и капитен Том Керни.

„Отац Тома Кернија је рекао да његов син не иде нигде и да остаје овде и наредне сезоне. Друга гласина коју сам чуо јесте и да Митровић остаје, што би било сјајно са навијачке тачке гледишта“, сазнања су Гордона Дејвиса, легенде Фулама и најбољег стрелца у историји клуба (159 голова). „Волео бих да слично кажем и за Рајана Сесењона, међутим, пошто на лето улази у завршну годину уговора изгледа да ће бити продат. Верујем да је, ипак, довољно мудар да, чак и ако га Тотенхем или Ливерпул купе, тражи да у првој сезони буде позајмљен Фуламу“.

Евентуални останак тројице можда понајбољих играча драстично би побољшао шансе Фулама да се кроз вијугави пут Чемпионшипа опет домогне Премијер лиге, али... Остаје питање да ли ће прве звезде садашње екипе прихватити да играју за скромнији новац у односу на досадашњи. Већина фудбалера обавезала се да ће у случају испадања пристати на „кресање“ плате. Наравно, ако за њих не буде понуда или ако их клуб буде инсистирао да остану. Предвиђа се да ће буџет за плате целокупног кадра пасти са 70.000.000 фунти на „само“ 28.000.000 фунти за наредну сезону. Па, ко пристане... Руку на срце, терет ће постати знатно лакши кад се у клубове врате играчи на позајмицама попут Серхија Рика (Севиља), Андреа Ширлеа (Борусија Дортмунд), Тимотија Фонсу Менсе (Манчестер јунајтед), Калума Чемберса (Арсенал), Хаварда Нортвајда(Хофенхајм) и Лусијана Вијета (Атлетико Мадрид).

Приврженост Фуламу и чињеница да је прошлог лета потписао трајни уговор до јуна 2023. могли би да значе да остаје на Крејвен котиџу, мада далеко реалније, изазовније, са спортског и финансијског угла јесте да остане у Премијер лиги. Има капацитет за то. Ако је носио напад Фулама, дао трећину голова тима (десет од 30) јасно је да би био још продуктивнији у некој стабилнијој екипи, која ствара више шанси и жуди за класичним центарфором.

Од раније се помињало да би Митровић могао да одмени Марка Арнаутовића, међутим репрезентативац Аустрије је остао у Вест Хему и делује да та прича више нема утемељење, међутим, интересовање за 24-годишњег Смедеревца не јењава. Енглески медији уверавају да су у игри три премијерлигашка клуба и да сваки има реални основ да се бори за Митров потпис. У питању су Лестер (Џејми Варди ближи крају него зениту каријере и потребна му је подршка), Саутемптон (Денију Ингсу истиче уговор, а Шејн Лонг и Шарли Остион улазе у последњу годину сарадње) и Евертон (недостаје му права „деветка“ откако је Ромелу Лукаку отишао у Манчестер јунајтед).

Оно што би био можда и највећи изазов јесте наводно интересовање Лидса. Некадашњи полуфиналиста Лиге шампиона игра сјајно ове сезоне, на прагу је повратка у Премијер лигу после 15 година и потребни су му шпицеви. Тренутно су Марселу Бијелси на располагању Патрик Бамфорд и Кемар Руф, али они су лаконоги, док је је Митровић прави „таргет ман“ и можда опција више за популарног аргентинског Лудака.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар