Aleksandar Mitrović – šta dalje?

Legenda kaže da ostaje za manju platu, tri premijerligaša u igri, možda i Ludak! Napadač Fulama na raskrsnici posle ispadanja iz Premijer lige. . .

Fudbal 07.04.2019 | 23:45
Aleksandar Mitrović – šta dalje?
Jedna etapa završena, sad kreće druga. Ispadanje Fulama iz Premijer lige, sedam kola pre kraja prvenstva, pokrenulo je niz pitanja na Krejven kotidžu, od kojih je u Srbiji najinteresantnije šta će biti sa dvojicom naših internacionalaca, Aleksandrom Mitovićem i Lazarom Markovićem. Dok za krilnog napadača ostrvski mediji listom najavljuju da bi pravo čudo bilo da se zadrži u Londonu, status reprezentativnog špica je misterija, pošto iz Engleske stižu oprečne informacije povodom njegovog statusa u narednoj sezoni.

Mitrović je u dosadašnje 33 runde postigao deset golova, uputio je čak 111 udaraca na protivnički gol, propustio jednu jedinu utakmicu – minilog vikenda protiv Mančester Sitija, kao posledica iscrpeljenosti iz duela sa Portugalcima u Lisabonu – a kakvu je reputaciju izgradio učinkom, stilom i odnosom prema dresu Fulama jasno je da se nalazi maltene u idealnoj situaciji i da može da bira kojim putem će da krene. Sad je on taj koji praktično može da diktira uslove, da ne zavisi od drugih, kako je bilo u periodu kad ga Rafael Benitez nije video u Njukaslu.

Odmah posle poraza od Votforda, kojim je Fulam zvanično ostao bez matematičkih šansi da opet igra u elitnom rangu, počele su da se prave projekcije tima za narednu sezonu. Što je najinteresantnije, deo medija u Engleskoj vidi Mitra kao člana ekipe crno-belih i za takmičarsku 2019/2020. Dakle, u Čempionšipu, u kome je igrao dve sezone, gde bi mogao da se vrati i kapiten Tom Kerni.

„Otac Toma Kernija je rekao da njegov sin ne ide nigde i da ostaje ovde i naredne sezone. Druga glasina koju sam čuo jeste i da Mitrović ostaje, što bi bilo sjajno sa navijačke tačke gledišta“, saznanja su Gordona Dejvisa, legende Fulama i najboljeg strelca u istoriji kluba (159 golova). „Voleo bih da slično kažem i za Rajana Sesenjona, međutim, pošto na leto ulazi u završnu godinu ugovora izgleda da će biti prodat. Verujem da je, ipak, dovoljno mudar da, čak i ako ga Totenhem ili Liverpul kupe, traži da u prvoj sezoni bude pozajmljen Fulamu“.

Eventualni ostanak trojice možda ponajboljih igrača drastično bi poboljšao šanse Fulama da se kroz vijugavi put Čempionšipa opet domogne Premijer lige, ali... Ostaje pitanje da li će prve zvezde sadašnje ekipe prihvatiti da igraju za skromniji novac u odnosu na dosadašnji. Većina fudbalera obavezala se da će u slučaju ispadanja pristati na „kresanje“ plate. Naravno, ako za njih ne bude ponuda ili ako ih klub bude insistirao da ostanu. Predviđa se da će budžet za plate celokupnog kadra pasti sa 70.000.000 funti na „samo“ 28.000.000 funti za narednu sezonu. Pa, ko pristane... Ruku na srce, teret će postati znatno lakši kad se u klubove vrate igrači na pozajmicama poput Serhija Rika (Sevilja), Andrea Širlea (Borusija Dortmund), Timotija Fonsu Mense (Mančester junajted), Kaluma Čembersa (Arsenal), Havarda Nortvajda(Hofenhajm) i Lusijana Vijeta (Atletiko Madrid).

Privrženost Fulamu i činjenica da je prošlog leta potpisao trajni ugovor do juna 2023. mogli bi da znače da ostaje na Krejven kotidžu, mada daleko realnije, izazovnije, sa sportskog i finansijskog ugla jeste da ostane u Premijer ligi. Ima kapacitet za to. Ako je nosio napad Fulama, dao trećinu golova tima (deset od 30) jasno je da bi bio još produktivniji u nekoj stabilnijoj ekipi, koja stvara više šansi i žudi za klasičnim centarforom.

Od ranije se pominjalo da bi Mitrović mogao da odmeni Marka Arnautovića, međutim reprezentativac Austrije je ostao u Vest Hemu i deluje da ta priča više nema utemeljenje, međutim, interesovanje za 24-godišnjeg Smederevca ne jenjava. Engleski mediji uveravaju da su u igri tri premijerligaška kluba i da svaki ima realni osnov da se bori za Mitrov potpis. U pitanju su Lester (Džejmi Vardi bliži kraju nego zenitu karijere i potrebna mu je podrška), Sautempton (Deniju Ingsu ističe ugovor, a Šejn Long i Šarli Ostion ulaze u poslednju godinu saradnje) i Everton (nedostaje mu prava „devetka“ otkako je Romelu Lukaku otišao u Mančester junajted).

Ono što bi bio možda i najveći izazov jeste navodno interesovanje Lidsa. Nekadašnji polufinalista Lige šampiona igra sjajno ove sezone, na pragu je povratka u Premijer ligu posle 15 godina i potrebni su mu špicevi. Trenutno su Marselu Bijelsi na raspolaganju Patrik Bamford i Kemar Ruf, ali oni su lakonogi, dok je je Mitrović pravi „target man“ i možda opcija više za popularnog argentinskog Ludaka.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar