Гвардиолин интервју: Фудбал је као живот...

. . . не знаш како ће бити током целе године! “Не би било тако занимљиво да је увек све исто", каже тренер Манчестер Ситија.

Фудбал 07.04.2019 | 23:15
Гвардиолин интервју: Фудбал је као живот...
Манчестер Сити је већ освојио Лига Куп и Комјунити Шилд, а у априлу га чека паклен распоред јер су му остала још три такмичења - Премијер лига, ФА Куп и Лига шампиона. Може да постане један од ретких клубова у историји који је освојио - све.

То је био повод разговора Пепа Гвардиоле у интервјуу за Скај Спорт. Пеп истиче да су утакмице које следе невероватно битне за његов тим и клуб.

"Ако је ово важан моменат сезоне, то је зато што смо третирали целу сезону са подједнаком важношћу. Срећан си ако улазиш у последњих месец, или месец и по дана сезоне у позицији да се бориш за трофеје. Знамо да смо привилеговани да будемо овде где јесно. Ово је невероватно искуство за нас", кажеГвардиола.

Прошле сезоне Сити је релативно лако стигао до титуле, али ове му Ливерпул прави велике проблеме. Грађани се труде да постану први тим који је у последњој декади одбранио титулу. Имају само четири бода мање него у ово време прошле сезоне.

Константност Ситија је невероватна. А још је импресивнија када се зна да је био ускраћен у великом делу сезоне за играње Кевина Де Брујнеа. А прошле сезоне је дао осам голова и имао 16 асистенција.

"Када немаш Кевина, мораш да искористиш неког другог играча и да се потрудиш да он искористи сав потенцијал и таленат. Наравно да бих волео да имам Кевина, али сада се вратио и сигуран сам да ће нам помоћи до краја сезоне".

Није само Кевин имао проблема, него се озбиљно намучио и Бенџамин Менди.

"Фудбал је као живот. Није баш увек да имаш идеју, почнеш, и тако остане. Ствари се увек мењају. Када имаш проблеме, тражиш решења. Не верујем да можеш да кажеш ´Овако ћу да урадим и тако ће бити целе године´. На крају крајева, фудбал је исти такав", каже Гвардиола.

Каже Пеп, воли што има динамичан посао.

"Увек је присутно много проблема, али ако пронађеш права решења, онда ће тим да расте. Некада имате играче који су у бољој форми од других. Некада имате играче који имају више самопоуздања од других. Морате успут све да намештате. Сваки дан је ново искуство у овом послу. Не би било тако занимљиво да је увек све исто".

И додаје…

"Оно што волим највише око овог посла је када сам на терену са играчима, када планирамо утакмице и оно што ћемо урадити. Волим да побеђујем, наравно, али пре свега игру саму. Фудбал је прелеп због покушаја да се пронађе оно што мора да би се победило", каже Гвардиола.

Играч без тима је ништа.

"Увек се трудим да будем сигуран да се сваки играч уклапа у оно што радим, зато што је играч препуштен себи - ништа. Играч је добар када се повеже са идејом тима, са саиграчима, када реагује добро на противника и оно што се догађа на терену".

О појединцима…

"Као и сви спортови, фудбал је константна серија одлука. Они који су способни да читају игру, они који повезују одбрану с нападом, који спајају саиграче и чине их бољим играчима... То су најбољи играчи".

Имао је Гвардиола играче са којима није најбоље пословао у каријери, попут Самјуела Етоа, ЗлатанаИбрахимовића, Јаје Туреа, па чак и Серхија Агуера на почетку...

"Постоје играчи са којима никада нећу имати добар однос, зато што се не разумемо и зато што их нисам убацивао да играју, из једног или другог разлога. Али много је више играча које сам уживао да тренирам. Оставио сам добре пријатеље у Барселони и Немачкој. Исто ће бити и овде. Током ове две године, ови момци су били невероватни".

Да ли Гвардиоли прија јача конкуренција ове сезоне у односу на прошлу?

"Без сумње! Има много добрих тимова. Стално побеђивати је увек тешко. Ако смо ове године бољи него прошле, то је зато што су нас остали играчи натерали да направимо тај скок".

Неизоставна тема је и Ливерпул.

"То је један од најјачих тимова против којих сам играо. Имају све. Имају добру тактику, дефанзиву, високи пресинг, контранапад. Имали су проблеме са позиционом игромраније, али су и у томе доста напредовали. Ливерпул има све. Зато нам је тако близу".

Закључак…

"Не знам колико је тимова у историји Премијер лиге било у овој позицији, у четири такмичења у Априлу, али сигурно их нема много. Морамо да се трудимо да добијамо следећу утакмицу и да видимо колико можемо далеко да стигнемо".

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар