Gvardiolin intervju: Fudbal je kao život...

. . . ne znaš kako će biti tokom cele godine! “Ne bi bilo tako zanimljivo da je uvek sve isto", kaže trener Mančester Sitija.

Fudbal 07.04.2019 | 23:15
Gvardiolin intervju: Fudbal je kao život...
Mančester Siti je već osvojio Liga Kup i Komjuniti Šild, a u aprilu ga čeka paklen raspored jer su mu ostala još tri takmičenja - Premijer liga, FA Kup i Liga šampiona. Može da postane jedan od retkih klubova u istoriji koji je osvojio - sve.

To je bio povod razgovora Pepa Gvardiole u intervjuu za Skaj Sport. Pep ističe da su utakmice koje slede neverovatno bitne za njegov tim i klub.

"Ako je ovo važan momenat sezone, to je zato što smo tretirali celu sezonu sa podjednakom važnošću. Srećan si ako ulaziš u poslednjih mesec, ili mesec i po dana sezone u poziciji da se boriš za trofeje. Znamo da smo privilegovani da budemo ovde gde jesno. Ovo je neverovatno iskustvo za nas", kažeGvardiola.

Prošle sezone Siti je relativno lako stigao do titule, ali ove mu Liverpul pravi velike probleme. Građani se trude da postanu prvi tim koji je u poslednjoj dekadi odbranio titulu. Imaju samo četiri boda manje nego u ovo vreme prošle sezone.

Konstantnost Sitija je neverovatna. A još je impresivnija kada se zna da je bio uskraćen u velikom delu sezone za igranje Kevina De Brujnea. A prošle sezone je dao osam golova i imao 16 asistencija.

"Kada nemaš Kevina, moraš da iskoristiš nekog drugog igrača i da se potrudiš da on iskoristi sav potencijal i talenat. Naravno da bih voleo da imam Kevina, ali sada se vratio i siguran sam da će nam pomoći do kraja sezone".

Nije samo Kevin imao problema, nego se ozbiljno namučio i Bendžamin Mendi.

"Fudbal je kao život. Nije baš uvek da imaš ideju, počneš, i tako ostane. Stvari se uvek menjaju. Kada imaš probleme, tražiš rešenja. Ne verujem da možeš da kažeš ´Ovako ću da uradim i tako će biti cele godine´. Na kraju krajeva, fudbal je isti takav", kaže Gvardiola.

Kaže Pep, voli što ima dinamičan posao.

"Uvek je prisutno mnogo problema, ali ako pronađeš prava rešenja, onda će tim da raste. Nekada imate igrače koji su u boljoj formi od drugih. Nekada imate igrače koji imaju više samopouzdanja od drugih. Morate usput sve da nameštate. Svaki dan je novo iskustvo u ovom poslu. Ne bi bilo tako zanimljivo da je uvek sve isto".

I dodaje…

"Ono što volim najviše oko ovog posla je kada sam na terenu sa igračima, kada planiramo utakmice i ono što ćemo uraditi. Volim da pobeđujem, naravno, ali pre svega igru samu. Fudbal je prelep zbog pokušaja da se pronađe ono što mora da bi se pobedilo", kaže Gvardiola.

Igrač bez tima je ništa.

"Uvek se trudim da budem siguran da se svaki igrač uklapa u ono što radim, zato što je igrač prepušten sebi - ništa. Igrač je dobar kada se poveže sa idejom tima, sa saigračima, kada reaguje dobro na protivnika i ono što se događa na terenu".

O pojedincima…

"Kao i svi sportovi, fudbal je konstantna serija odluka. Oni koji su sposobni da čitaju igru, oni koji povezuju odbranu s napadom, koji spajaju saigrače i čine ih boljim igračima... To su najbolji igrači".

Imao je Gvardiola igrače sa kojima nije najbolje poslovao u karijeri, poput Samjuela Etoa, ZlatanaIbrahimovića, Jaje Turea, pa čak i Serhija Aguera na početku...

"Postoje igrači sa kojima nikada neću imati dobar odnos, zato što se ne razumemo i zato što ih nisam ubacivao da igraju, iz jednog ili drugog razloga. Ali mnogo je više igrača koje sam uživao da treniram. Ostavio sam dobre prijatelje u Barseloni i Nemačkoj. Isto će biti i ovde. Tokom ove dve godine, ovi momci su bili neverovatni".

Da li Gvardioli prija jača konkurencija ove sezone u odnosu na prošlu?

"Bez sumnje! Ima mnogo dobrih timova. Stalno pobeđivati je uvek teško. Ako smo ove godine bolji nego prošle, to je zato što su nas ostali igrači naterali da napravimo taj skok".

Neizostavna tema je i Liverpul.

"To je jedan od najjačih timova protiv kojih sam igrao. Imaju sve. Imaju dobru taktiku, defanzivu, visoki presing, kontranapad. Imali su probleme sa pozicionom igromranije, ali su i u tome dosta napredovali. Liverpul ima sve. Zato nam je tako blizu".

Zaključak…

"Ne znam koliko je timova u istoriji Premijer lige bilo u ovoj poziciji, u četiri takmičenja u Aprilu, ali sigurno ih nema mnogo. Moramo da se trudimo da dobijamo sledeću utakmicu i da vidimo koliko možemo daleko da stignemo".

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar