ЕЛ - Топ 8: Три мјеста, 6 кандидата, 64 сценарија!

У четвртак и петак биће одиграно убједљиво најузбудљивије посљедње коло откако је Евролига 2016. промијенила формат такмичења.

Кошарка 03.04.2019 | 22:45
ЕЛ - Топ 8: Три мјеста, 6 кандидата, 64 сценарија!
Непуних шест мјесеци од подбацивања лопте на првој утакмици текуће сезоне (ЦСКА - Барселона), на програму је посљедње, 30. коло Евролиге.

Ово је тек трећа сезона у којој игра "свако са сваким" и такмичење се одвија по двокружном бод систему, тако да је простор за поређења прилично мали, али можда није ни потребно окретати се у прошлост да бисмо закључили колико је неизвјестан и замршен финиш трке за местима која воде у Топ 8 фазу, односно у четвртфинале плеј-офа (игра се до три побједе, почев од 16. априла).

Ситуација у врху табеле је потпуно дефинисана: Фенербахче је први, ЦСКА други, Реал трећи. Већ је познат и један четвртфинални пар: Ефес - Барселона.

Ко ће бити шести, седми и осми, потпуно је отворено. Кандидата је шест, а сценарија потенцијалног расплета чак 64, усљед чињенице да се нико од директних конкурената не састаје међусобно.

Самим тим, ниједан противник претендената за преостале три "Топ 8 визе" није животно заинтересован за исход предстојећих утакмица, па остаје да се види ко ће се како понашати када у четвртак или петак изађе на паркет.

Теоретски би домаћи терен требало да мотивише на ангажованији приступ, али тек ћемо видјети да ли ће заиста тако да буде...

Басконија и Панатинаикос са скором 15-14 су у предности у односу на квартет пратилаца, у коме су Жалгирис, Армани, Макаби и Олимпијакос, са по 14-15.

ПАРОВИ 30. КОЛА: ЦСКА - Басконија, Ефес - Армани, Панатинаикос - Будућност, Реал - Жалгирис (четвртак), Фенербахче - Макаби, Олимпијакос - Дарушафака (петак).

Мечеви Бајерн - Гран Канарија и Барселона - Химки биће мање-више ревијалног карактера.

Евролига је на свом сајту "избацила" у процентима изражене шансе свих шест тимова за пласман у Топ 8, а онда и конкретно за освајање шестог, седмог и осмог мјеста.

Најреалније је да у даље такмичење оду Басконија (93,75 одсто) и Панатинаикос (76,56).

Жалгирис (46,88 одсто) је "за длаку" у оптималнијој позицији од Арманија (45,31), док ће Олимпијакосу (25 одсто) и нарочито Макабију (12,5) морати много тога да се поклопи да би сезону завршили у горњем дијелу табеле.

Највећи фаворит за шесто мјесто и плеј-оф серију против Реала је Басконија, која за то има чак 62,5 одсто шанси. Слиједи Панатинаикос са 25 одсто, шансе Жалгириса (4,69), Арманија (4,69) и Олимпијакоса (3,13) за шесту позицију су само теоретске, а Макабијеве - никакве.

Да буде седми и тако "извуче" ЦСКА, најприје би могао Панатинаикос. "Зелени" имају 37,5 одсто шанси да Топ 8 фазу отворе у Москви. Басконија (21,88) је други потенцијални ривал "армејаца", Жалгирис (18,75) трећи, Олимпијакос (10,94) и Армани (9,38) су "ту негде", док Макаби има 1,56 одсто шанси да се са садашњег десетог издигне на седмо мјесто.

Коначно, ко ће "на ноге" Фенербахчеу, најуспјешнијем тиму регуларног дијела сезоне?

Математика каже да би то могао бити Армани, који има 31,25 одсто шанси да средином априла сједне у авион за Истанбул. Жалгирис има 23,44 одсто шанси да остане осми, а Панатинаикос 14,06 одсто да се спусти са седме на осму позицију.

Подједнаке шансе за мјесто "број осам" имају Олимпијакос и Макаби (по 10,94 одсто), а нешто мање од њих Басконија - 9,38 одсто.



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар