EL - Top 8: Tri mjesta, 6 kandidata, 64 scenarija!

U četvrtak i petak biće odigrano ubjedljivo najuzbudljivije posljednje kolo otkako je Evroliga 2016. promijenila format takmičenja.

Košarka 03.04.2019 | 22:45
EL - Top 8: Tri mjesta, 6 kandidata, 64 scenarija!
Nepunih šest mjeseci od podbacivanja lopte na prvoj utakmici tekuće sezone (CSKA - Barselona), na programu je posljednje, 30. kolo Evrolige.

Ovo je tek treća sezona u kojoj igra "svako sa svakim" i takmičenje se odvija po dvokružnom bod sistemu, tako da je prostor za poređenja prilično mali, ali možda nije ni potrebno okretati se u prošlost da bismo zaključili koliko je neizvjestan i zamršen finiš trke za mestima koja vode u Top 8 fazu, odnosno u četvrtfinale plej-ofa (igra se do tri pobjede, počev od 16. aprila).

Situacija u vrhu tabele je potpuno definisana: Fenerbahče je prvi, CSKA drugi, Real treći. Već je poznat i jedan četvrtfinalni par: Efes - Barselona.

Ko će biti šesti, sedmi i osmi, potpuno je otvoreno. Kandidata je šest, a scenarija potencijalnog raspleta čak 64, usljed činjenice da se niko od direktnih konkurenata ne sastaje međusobno.

Samim tim, nijedan protivnik pretendenata za preostale tri "Top 8 vize" nije životno zainteresovan za ishod predstojećih utakmica, pa ostaje da se vidi ko će se kako ponašati kada u četvrtak ili petak izađe na parket.

Teoretski bi domaći teren trebalo da motiviše na angažovaniji pristup, ali tek ćemo vidjeti da li će zaista tako da bude...

Baskonija i Panatinaikos sa skorom 15-14 su u prednosti u odnosu na kvartet pratilaca, u kome su Žalgiris, Armani, Makabi i Olimpijakos, sa po 14-15.

PAROVI 30. KOLA: CSKA - Baskonija, Efes - Armani, Panatinaikos - Budućnost, Real - Žalgiris (četvrtak), Fenerbahče - Makabi, Olimpijakos - Darušafaka (petak).

Mečevi Bajern - Gran Kanarija i Barselona - Himki biće manje-više revijalnog karaktera.

Evroliga je na svom sajtu "izbacila" u procentima izražene šanse svih šest timova za plasman u Top 8, a onda i konkretno za osvajanje šestog, sedmog i osmog mjesta.

Najrealnije je da u dalje takmičenje odu Baskonija (93,75 odsto) i Panatinaikos (76,56).

Žalgiris (46,88 odsto) je "za dlaku" u optimalnijoj poziciji od Armanija (45,31), dok će Olimpijakosu (25 odsto) i naročito Makabiju (12,5) morati mnogo toga da se poklopi da bi sezonu završili u gornjem dijelu tabele.

Najveći favorit za šesto mjesto i plej-of seriju protiv Reala je Baskonija, koja za to ima čak 62,5 odsto šansi. Slijedi Panatinaikos sa 25 odsto, šanse Žalgirisa (4,69), Armanija (4,69) i Olimpijakosa (3,13) za šestu poziciju su samo teoretske, a Makabijeve - nikakve.

Da bude sedmi i tako "izvuče" CSKA, najprije bi mogao Panatinaikos. "Zeleni" imaju 37,5 odsto šansi da Top 8 fazu otvore u Moskvi. Baskonija (21,88) je drugi potencijalni rival "armejaca", Žalgiris (18,75) treći, Olimpijakos (10,94) i Armani (9,38) su "tu negde", dok Makabi ima 1,56 odsto šansi da se sa sadašnjeg desetog izdigne na sedmo mjesto.

Konačno, ko će "na noge" Fenerbahčeu, najuspješnijem timu regularnog dijela sezone?

Matematika kaže da bi to mogao biti Armani, koji ima 31,25 odsto šansi da sredinom aprila sjedne u avion za Istanbul. Žalgiris ima 23,44 odsto šansi da ostane osmi, a Panatinaikos 14,06 odsto da se spusti sa sedme na osmu poziciju.

Podjednake šanse za mjesto "broj osam" imaju Olimpijakos i Makabi (po 10,94 odsto), a nešto manje od njih Baskonija - 9,38 odsto.



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar