"Четири меча заредом на једну лопту, то Европа нема!"

Андреа Тринкијери сматра да је полуфинална серија Партизана и Црвене звезде "фантастична визит карта" за српску кошарку, али да је притисак на судије "бруталан" и нада се да у мечу одлуке "неће бити удараца испод појаса".

Кошарка 03.04.2019 | 22:55
"Четири меча заредом на једну лопту, то Европа нема!"
Андреа Тринкијери прижељкивао је да се Партизан и Црвена звезда сретну у финалу плеј-офа АБА лиге и да у директним окршајима реше питање новог шампиона, уједно и представника "еx-YУ" региона у Евролиги.

Учинак његовог тима у регуларном делу сезоне ипак није био довољно добар за то и црно-бели су морали да "изазову" градског ривала већ у полуфиналу...

Звезда је на путу до првог места изгубила само једну утакмицу, од Цедевите у Загребу, али у серији против Партизана већ има један пораз и у суботу (18.00, Арена спорт 1) ћемо присуствовати утакмици одлуке.

Неко ће у финале, неко на "радни одмор" до почетка КЛС Суперлиге, која већ годинама има далеко мањи значај од регионалног такмичења.

"Пре полуфинала сам рекао да је ово велики моменат за српску кошарку и био сам у праву. Последње четири наше утакмице су све игране 'на једну лопту'. То нико у Европи нема. Биле су тактичке ситуације, енергија, таленат, играчи, публика... Мислим да је то јако важно за српску кошарку, да постоји нека компетиција. Имамо фантастичну 'визит карту' - четири утакмице 'на једну лопту', заредом. То је јако ретко", рекао је Андреа Тринкијери новинарима на тренингу црно-белих.

Још у најави реванш сусрета, ког је његов тим добио резултатом 70:67, Италијан је серију упоредио са бокс мечом.

"Прва рунда је била за Звезду, у другој смо на крају ми успели да будемо бољи. Трећа, и последња, биће 'алл ин' и у њој мораш бити агресиван и јако паметан. Ја обожавам бокс и само се надам, јер је бокс племенита вештина, да неће бити удараца испод појаса. Желим да буде права утакмица, спортска, мушка".

Био је то само увод у опширније излагање о суђењу и притиску који је на "људима у сивом". Тринкијери је чак апострофирао Илију Белошевића и начин на који је реномирани српски арбитар судио прву утакмицу, решену у продужетку (106:101 за Звезду).

"Нисам из Београда, нисам комплетно са Балкана, али ако се не дерем, не галамим, не чупам косу, то не значи да ја не видим и да не приметим ствари. Ми смо сви годинама у овом бизнису и видели смо пуно, пуно ствари. Притисак није српска ексклузива, али овде је мало бруталнији. Више је крви", навео је Партизанов шеф струке.

"Само се надам да тај брутални притисак неће утицати на људе који имају изузетно тежак посао, а то су судије. Сви смо видели прву утакмицу, у којој су врхунске судије осетиле притисак, јер је био изванредан, бруталан. Илија је под великим притиском и само не желим да се деси још један 'Белошевић', који је у неким ситуацијама осетио притисак. Не кажем да је то лако. То је заиста јако тешко преживети".

Упитан да ли су највећи део проблема неспортски фаулови, критеријум по коме се досуђују, некада и преиначују, Тринкијери је одговорио да не може да упре прстом у једну одлуку.

"Притисак није у једној ствари, већ је присутан на целој утакмици. Не би било коректно да наведем једну спорну акцију, али осећам да је велики притисак на тројици људи који покушавају да раде свој посао на најбољи могући начин".

Подсећамо да су поред Белошевића, први меч водили Словенац Јавор и Хрват Хордов, док су за други меч делегирани Словенци Пукл и Болтаузер, као и Црногорац Кољеншић.

Одлуку о судијској тројци за "мајсторицу" (биће позната у петак) свакако са нестрпљењем очекују у оба тима, али треба веровати да ће о победи и пласману у финале у првом реду одлучивати играчи на терену. Све друго водило би у наставак "спирале саопштења", започетеизлагањем председника Црвене звезде, Небојше Човића, непосредно после финала Купа Радивоја Кораћа у Нишу, у коју се укључио и први човек црно-белих Остоја Мијаиловић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар