"Četiri meča zaredom na jednu loptu, to Evropa nema!"

Andrea Trinkijeri smatra da je polufinalna serija Partizana i Crvene zvezde "fantastična vizit karta" za srpsku košarku, ali da je pritisak na sudije "brutalan" i nada se da u meču odluke "neće biti udaraca ispod pojasa".

Košarka 03.04.2019 | 22:55
"Četiri meča zaredom na jednu loptu, to Evropa nema!"
Andrea Trinkijeri priželjkivao je da se Partizan i Crvena zvezda sretnu u finalu plej-ofa ABA lige i da u direktnim okršajima reše pitanje novog šampiona, ujedno i predstavnika "ex-YU" regiona u Evroligi.

Učinak njegovog tima u regularnom delu sezone ipak nije bio dovoljno dobar za to i crno-beli su morali da "izazovu" gradskog rivala već u polufinalu...

Zvezda je na putu do prvog mesta izgubila samo jednu utakmicu, od Cedevite u Zagrebu, ali u seriji protiv Partizana već ima jedan poraz i u subotu (18.00, Arena sport 1) ćemo prisustvovati utakmici odluke.

Neko će u finale, neko na "radni odmor" do početka KLS Superlige, koja već godinama ima daleko manji značaj od regionalnog takmičenja.

"Pre polufinala sam rekao da je ovo veliki momenat za srpsku košarku i bio sam u pravu. Poslednje četiri naše utakmice su sve igrane 'na jednu loptu'. To niko u Evropi nema. Bile su taktičke situacije, energija, talenat, igrači, publika... Mislim da je to jako važno za srpsku košarku, da postoji neka kompeticija. Imamo fantastičnu 'vizit kartu' - četiri utakmice 'na jednu loptu', zaredom. To je jako retko", rekao je Andrea Trinkijeri novinarima na treningu crno-belih.

Još u najavi revanš susreta, kog je njegov tim dobio rezultatom 70:67, Italijan je seriju uporedio sa boks mečom.

"Prva runda je bila za Zvezdu, u drugoj smo na kraju mi uspeli da budemo bolji. Treća, i poslednja, biće 'all in' i u njoj moraš biti agresivan i jako pametan. Ja obožavam boks i samo se nadam, jer je boks plemenita veština, da neće biti udaraca ispod pojasa. Želim da bude prava utakmica, sportska, muška".

Bio je to samo uvod u opširnije izlaganje o suđenju i pritisku koji je na "ljudima u sivom". Trinkijeri je čak apostrofirao Iliju Beloševića i način na koji je renomirani srpski arbitar sudio prvu utakmicu, rešenu u produžetku (106:101 za Zvezdu).

"Nisam iz Beograda, nisam kompletno sa Balkana, ali ako se ne derem, ne galamim, ne čupam kosu, to ne znači da ja ne vidim i da ne primetim stvari. Mi smo svi godinama u ovom biznisu i videli smo puno, puno stvari. Pritisak nije srpska ekskluziva, ali ovde je malo brutalniji. Više je krvi", naveo je Partizanov šef struke.

"Samo se nadam da taj brutalni pritisak neće uticati na ljude koji imaju izuzetno težak posao, a to su sudije. Svi smo videli prvu utakmicu, u kojoj su vrhunske sudije osetile pritisak, jer je bio izvanredan, brutalan. Ilija je pod velikim pritiskom i samo ne želim da se desi još jedan 'Belošević', koji je u nekim situacijama osetio pritisak. Ne kažem da je to lako. To je zaista jako teško preživeti".

Upitan da li su najveći deo problema nesportski faulovi, kriterijum po kome se dosuđuju, nekada i preinačuju, Trinkijeri je odgovorio da ne može da upre prstom u jednu odluku.

"Pritisak nije u jednoj stvari, već je prisutan na celoj utakmici. Ne bi bilo korektno da navedem jednu spornu akciju, ali osećam da je veliki pritisak na trojici ljudi koji pokušavaju da rade svoj posao na najbolji mogući način".

Podsećamo da su pored Beloševića, prvi meč vodili Slovenac Javor i Hrvat Hordov, dok su za drugi meč delegirani Slovenci Pukl i Boltauzer, kao i Crnogorac Koljenšić.

Odluku o sudijskoj trojci za "majstoricu" (biće poznata u petak) svakako sa nestrpljenjem očekuju u oba tima, ali treba verovati da će o pobedi i plasmanu u finale u prvom redu odlučivati igrači na terenu. Sve drugo vodilo bi u nastavak "spirale saopštenja", započeteizlaganjem predsednika Crvene zvezde, Nebojše Čovića, neposredno posle finala Kupa Radivoja Koraća u Nišu, u koju se uključio i prvi čovek crno-belih Ostoja Mijailović.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar