Смјене директора у Жељезницама

Руководиоци у „Жељезницама Републике Српске“ који су прикривали одсуство радника премјештени су на ниже позиције.

 

Република Српска 03.04.2019 | 17:39
Смјене директора у Жељезницама
Након што је Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) објавио причу, коју је објавила и БН ТВ, о радницима „Жељезница Републике Српске“ (ЖРС) који примају плате иако не долазе редовно на посао, Управа предузећа је премјестила четверицу руководилаца и радника на ниже позиције у Добоју. Они који нису долазили на посао и даље су на истим радним мјестима.

Мирко Остојић је био директор Секције за вучу возова, а Бранко Пашалић евидентичар у тој секцији. Они су премјештени на ниже позиције – Остојић је сада шеф, а Пашалић евидентичар Радне јединице за вучу возова. Ново Панић је био директор Сектора за вучу возова, а сада је главни инжењер за експлоатацију вуче у Секцији за вучу возова. Драган Субашић је био вршилац дужности извршног директора Послова операција. Надзорни одбор ЖРС-а није му продужио мандат и он је сада на позицији замјеника извршног директора Послова инфраструктуре.

Зоран Илинчић, који је посљедњих шест мјесеци на позицији вршиоца дужности генералног директора ЖРС-а, рекао је новинарима током истраживања да није знао за све што је ЦИН открио и да ће тражити одговорност од својих радника: „Суштина је да свако одговара за свој рад“.

Остојић је помогао Младену Панићу да прикрије одсуство од седам и по мјесеци које је провео у затвору. Панић је био у затвору у Источном Сарајеву, а Остојић је прихватао потврде о боловању, давао му одмор и уз помоћ евидентичара Пашалића лажно га пријављивао као присутног на послу у Добоју. Младен Панић је успио задржати посао и све вријеме док је био у затвору, примао је плату из ЖРС-а.

Младен Панић је остао на радном мјесту на којем је и био – електротехничар у ватрогасном сервису Секције за вучу возова у Добоју. Његов отац је Остојићев надређени и кум Ново Панић. Новинарки ЦИН-а је рекао да је знао да се због његовог сина крши Закон о раду РС-а. Такођер, у његовом кабинету свакодневно је евидентиран као присутан на послу у Добоју и радник Сектора Рајо Шиљак иако није долазио на своје радно мјесто.

Као вршилац дужности извршног директора Послова операција Драган Субашић је знао да Шиљак не долази на посао, али није урадио ништа да то санкционише. Новинарки ЦИН-а је рекао да ће сачекати да се тај проблем ријеши пензионисањем Шиљка: „Ако су га сви све ове године трпили, ово његово, дајте, молим Вас, оставите ме на миру да и ја истрпим ово да се са њим поздравим“.

Тако ће и бити. Шиљак је тренутно на годишњем одмору и након тога одлази у пензију. Поред плате је примао и 150 марака за путне трошкове од Источног Сарајева гдје живи до посла у Добоју на који није долазио.

Окружно јавно тужилаштво у Добоју провјерава наводе о прикривању одсуства са посла Младена Панића.



(БН/ЦИН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Гергелy

03.04.2019 15:56

За овакве прекрсаје се откази дијеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јак 3

03.04.2019 16:54

То није прекрсај,то је кривицно дјело.

Name

Жељезничар

03.04.2019 17:12

Штета таман су дигли жељезницу , чак и кредит од 50 мил еура приказали су као добит, незнам шта на ово каже биш дир. а садашњи савјетник Савановић.

Name

титулар

03.04.2019 19:04

пази радног мјеста "евидентичар радне јединице за вучу возова", могу мислити колико је човјек заузет евидентирајући вучу возова, гарант има и три помоћна евидентичара као и помоћне носаче јаја у кривинама

Name

Ново Паниц

04.04.2019 05:12

Људи куцајте на гоогле Ново Паниц судија. Изацице текстови како је Паниц био фудбалски судија који је дозивотно дисквалификован због намјестања утакмица од стране УЕФА. Таквом цовјеку су повјерили све локомотиве у дрзави.

Name

Ре

04.04.2019 06:41

Што има добре цигарете у киоску на жељ. станици испод тезге.

Name

Хахаха

03.04.2019 16:12

У Министарству Породице омладине и спорта уз сагласност Министарке и Сефа кабинета на посао не долазе а примају пуну плату најмање 3 радника од 45 запослених,а 2 радника се појављују повремено док 2 возаца сетају око зграде јер немају посла а морају бити на послу,остали радници морају стално да буду у канцеларијама затворени не смију ни до wц јер их прате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упознат

03.04.2019 16:14

Најсмјесније у цитавој прици-Ново Панић Мркела главни инзењер?! Цега, ако Бога знате. Највеца греска покојног предсједника Јелића је сто је гомилу фудбалских судија дзабалебароса утрпао на ЖРС, неки су приправници били са 45 година, те сви данас имају позиције и вецерње факултете. А ти главни инзењери не знају разлику измедју вијка и навртке М12. Овај Мркелин мали треба да буде перифарна ствар у цитавој овој трагикомедији на ЖРС. Дипл. инг маш. (али прави, деветосеместрас)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лолиц

03.04.2019 16:16

У нормалном друству,врате се дрзсвне паре и кривицно се гоне руководиоци,код нас се Само смијене и настављају даље да русе српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прле

03.04.2019 19:10

Е ово нам је РЕПУБЛИКА СРПСКА све го сљам и пропалице на руководецим мјестима,сколованог цовјека са моралом нема нигдје.

Name

ре

03.04.2019 16:39

Тако ће се једног дана за одговорност одмотати клупко у СНСД странци и њеној вјерној коалицији, што су били гадови свих ових година према гладном и пропалом народу и борцима РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мами

03.04.2019 17:39

Задужуј се ДРЖАВО! Да и нерадници могу живит!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

03.04.2019 18:08

А каке зељезнице па комедија од возова Циркус ниста друго

Name

Бања Лука

03.04.2019 18:20

Упуцени губе сваку наду ,то је грубо обмањивање јавности. продузивање мандата неструцним и небразованим ,недостојним да обављају дузности за које нису квалификовани, наносе стету за јавни интерес. Једноставно вриједја интелигенцију паметних,под радним мотом нама требају манипулатори,необразовани,а не паметни.Оцито слузе за намјере за несто сто није закон.Толерисати неодговорну праксу и незнање нема напријед. Похлепа ,незнање наноси огромну стету предузецу. Уз све то немају диплому и лазно се престављају ,незналице који незнање прикривају виском ароганције и храбрости,или зиве у увјерењу да су толики мајстори манипулације да могу све вријеме варати друство.Јос најгоре сто се догадја у старту нарусавају медјуљудске односе. Врсе мобинг најгорег облика празног стола и кроз најгоре тортутре гусе таленте и најобразованије у предузецима. За крај ,теска времена за паметне, партијски паразити це нас унистити тотално.Људи ,односно нељуди су спремни на све и сваста ако се не казњавају,они натављају свој темпо јер мисле да тако треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озна све дозна

03.04.2019 19:23

Боса Тубак, супруга бившег директора Стд Бањалука Сретка Тубак није долазила пуне двије година на посао а уредно је вођена и примала плату а држала бутик у Бањалуци сада ради у ЕТП Бањалука. Боро Дакић 30 година долази по један сат дневно у Жùту зграду у Бањалуци и то није сваки дан а предаје на приватном факултету Апеирон. Мало ко га и познаје а уредно је вођен и прима плату.

Name

Аа

03.04.2019 19:29

АФЕРИМ!!!Бољи коментар нисам одавно чуо (прочитао). Честитам!

Name

ББ

03.04.2019 18:43

Премјестени су на низе позиције. Ма, те стетоцине је требало сутнути вани. То су лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендреколог

03.04.2019 18:48

А плата им је, наравно, остала иста или умањена за 0,1 посто. Те битанге битребало кривицно да одговарају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди бре..

03.04.2019 20:49

Ништа чудно. Тога има свуда у јавним службама и јавним фирмама. У Мупу тога има одавно, савјетника које нико не види, а редовно су на платном списку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВНА ДРЖАВА

03.04.2019 21:13

У добојским јавним предузећима Топлани и Водоводу на платном списку се налази више од тридесет ФИКИВНО ЗАПОСЛЕНИХ који не долазе у предузеће али редовно добијају плате.Грађани Добоја плаћају 30% више цијене гријања и воде а ова предузећа и поред тога гомилају губитке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инсајдери Спавају

03.04.2019 21:28

Исти ти новинари би могли направити серијал у наставцима, уколико се одлуце на посјету јавним предузецима у Добоју. Јавна је тајна да се овакви слуцајеви мјере десетинама у Водоводу, Топлани, ЈП Преслица...гдје људи редовно примају плату, иако им је једина "радна" обавеза јутарње реферисање у изборном стабу Обрена Петровица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуца возова

04.04.2019 05:19

А јесу их казнили, туга...Ново Паниц је заслузио отказ одавно, а сада и затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.04.2019 06:39

Само је у реду тамо гдје се непочне чешљати, на овакав начин РС мора пропасти.

Name

Шта се чека

04.04.2019 07:30

То су кривична дјела. Чиста као суза. Јасна као ведар дан. Имају сва обиљежја кримена, штета мјерљива и видљива, починиоце који су доступни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

04.04.2019 16:10

Требају у затвор да заврсе јер то је кривицно дјело А власти им дали други посао е видо се ко је на власти и раде ста хоце

ОДГОВОРИТЕ