"Тугу и самоћу лијечим у раду"

„Тугу и самоћу лијечим у раду. Онолико колико се може. Навикла сам, јер сам с једанаест година као дијете водила три пара волова, док је отац држао плуг. Помагала сам мајци као цуретак кад је отац умро. Цуровања као да није било, јер сам се удала за Милоша, ковача, након неколико сусрета. Сада помало радим у башти, сијем кромпир, а богами и цијепам дрва“, прича за наш портал Зорка.

Република Српска 03.04.2019 | 16:52
"Тугу и самоћу лијечим у раду"
Старица Зорка Антонић из србачког села Брезовљани јуче је први пут прославила родјендан и то осамдесет и пети. Изненадјење су јој приредили њени најмилији, који су се окупили да би јој тим поводом изразили љубав, поштовање и захвалност за све што је за њих учинила у свом не баш лагодном животу.

Упркос тешком животу од раног дјетињства и трагедијама у породици, Зорка је и данас за своје године здрава, витална и покретна. Након смрти мужа Милоша, већ пет година живи сама и са успоменама из прошлости, али поносна на своју дјецу, седморо унучади и осморо праунучади.



Дјеца је обилазе, ништа јој не фали, али је ипак најтежа самоћа и сјећање на сина Драгољуба који је погинуо на Возући, кога је сахранила након годину дана чекања. Ова трагедија је, каже, утицала и на здравље њеног супруга.

„Тугу и самоћу лијечим у раду. Онолико колико се може.Навикла сам, јер сам с једанаест година као дијете водила три пара волова, док је отац држао плуг. Помагала сам мајци као цуретак кад је отац умро. Цуровања као да није било, јер сам се удала за Милоша, ковача, након неколико сусрета. Сада помало радим у башти, сијем кромпир, а богами и цијепам дрва“, прича за наш портал Зорка.

„Дјеца кажу немој бако радити, а ја велим - боље да ме нађете на њиви него у кревету“, додаје Зорка.

Оде старица и код кћерке Милице у Србац, али не остаје дуго. Најкомотније је у свом дому.

„Мајка је дивна жена, увијек је била пажљива и примјер свима. Воли бити у својој кући. ми је обилазимо кад год можемо“, каже кћерка Милица Гужвић.



Бака Зорка је добила и родјенданску торту, а ту су у првом плану били и праунуци – хармоникаши Лука и Себастијан, који су се представили и пригодним пјесмама, уз жељу да им прабака поживи још много година.

А старица Зорка, ни у свечаном тренутку, није могла а да не помене нешто што је много боли. Није задовољна односом Борачке организације. Каже, нико  из Борачке организације није дошао  да јој упути ријечи утјехе, да је обидје и упита да ли јој нешто треба, да ли је здрава? Лијепе ријечи и пажња вриједнији су од сваке помоћи.

(БН/С.К.)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ПРАВДА

03.04.2019 15:21

Драга добра зено, хвалаТти за сву твоју тугу, бол, тескоце и много стоста јос. Камо среце да су људи попут Тебе. Да Бог да да позивом фамилијом јос много година. ЗАР ОПЕТ ЉУДИ 'ГЛЕДАЈУ СЛА' нико и ниста их не занима! У ПАМЕТ СЕ НАРОДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Немирко

03.04.2019 16:03

Бака Зорко да нам 1000 година живиш и да те здравље послужи. Али да тек са 85 славиш рођендан није уреду. Поред толике дјеце и унучади да живиш сама није уреду. Твоји би требало да се стиде и сраме. Код нас има много таквих бакица и декица који од својих "отписани".

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Мирко

03.04.2019 18:38

Ти Мирко, изгледа ниси ни прочитао текст, гдје бака Зорка каже, да она иде код дјеце, али да не може остати дуго, јер јој је најљепше код своје куће (што је и истина), а каже да је дхеца редовно и обилазе! А то што није до сад славила родјендан, па ко је то некад славио, ево ја имам дупло мање година, па не славим родјендан, нити ћу га славити! Жива ти нама бако и здрава била, бар сто година!

Name

Гордана Ловриц(Савиц)

03.04.2019 16:41

Драга моја комсинице ,нека ти је сретан родендан и да јос дуго позивис са свом својом многобројном фамилијом и хвала ти сто си дуго година била пријатељица мојој мами !Сјецам се сваког тренутка проведеног заједно и много тога науценог од тебе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

03.04.2019 19:08

Зива била бако,јос много година.

Name

БИЈЕЉИНКА

04.04.2019 06:51

СВАКА ЦАСТ ДОБРА ЗЕНО НА ДОСТОЈАНСТВЕНОМ ЗИВОТУ.ЛЕКЦИЈА ЗА СВЕ КОЈИ СТАРИМО..ДЈЕЦА СУ УВЈЕК ТУ..АЛ ДОБРО ПРОЦИТАЈТЕ ЊЕНЕ РИЈЕЦИ..БОЉЕ ДА МЕ ЗАТЕКНУ КАКО НЕСТО РАДИМ НА ЊИВИ НЕГО ДА ЛЕЗИМ У КРЕВЕТУ...БАКО МОЈЕ ПОСТОВАЊЕ..

ОДГОВОРИТЕ