За фотографисање 60 дана затвора!

Власт Републике Српске намјерава да кажњава грађане због фотографисања полицајаца, па ће тако сви који неовлашћеним фотографисањем или снимањем ометају или спречавају дјеловање државних службеника бити кажњени са 500 до 1. 500 КМ или затвором до 60 дана.

Република Српска 03.04.2019 | 12:49
За фотографисање 60 дана затвора!
Према оцјени правника и организација за заштиту људских права, Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру, који је Влада усвојила 28. марта и упутила у скупштинску процедуру, а који је у посједу ЦАПИТАЛ-а, озбиљно се нарушавају демократска и људска права у РС.

Власт намјерава да кажњава оне који фотографишу службенике, па ће се тако поред оних који ометају или спречавају дјеловање државних органа, привредних друштава или других правних лица која врше јавна овлашћења или њихове службенике да врше своје функције, казном од 500 до 1.500 КМ или затвором до 60 дана кажњавати и они који неовлашћеним фотографисањем или снимањем ометају службенике док врше своје дужности.

Као и у важећем закону и у новом остаје да ће се исто кажњавати и они који не поступе на лицу мјеста по законитом захтјеву или наређењу службеног лица.

Међутим, измјенама закона додато је да ће упозорено лице којем је наређено да престане са ометањем, а које и даље настави с ометањем, по хитном поступку бити спроведено у суд.

Адвокат Милан Малешевић, који је радио на више предмета којима је третирано кршење јавног реда и мира, рекао је за портал ЦАПИТАЛ да се измјенама Закона о јавном реду и миру иде ка тоталитаризму, ако већ не влада исти у РС.

„Очигледно се иде на додатне репресије и ускраћивање грађанских права и слобода и увођење тоталитаризма на мала врата, ако већ не живимо у тоталитарном систему“, истакао је Малешевић.

Додао је да је то стезање каиша око слободе информисања, изражавања, преношења информација и да су први на удару новинари.

„Ако службеник новинару или било коме нареди да не смије да фотографише, новинар не смије, без обзира што је то незаконито наређење, јер шта ако службеник у том моменту премлаћује неког цивила сасвим незаконито, то је ван сваке памети“, истакао је Малешевић.

Извршна директорица Хелсиншког парламента грађана Бањалука Драгана Дардић рекла је да свако има право да фотографише и снима службенике у вршењу јавне функције.

„Тај став је у потпуности на трагу онога што су међународни стандарди и ту прије свега мислим на стандарде ОСЦЕ-а и Венецијанске комисије а који кажу да фотографисање и снимање полицијских акција од стране учесника или трећих лица не треба ограничавати нити спречавати, а да сваком захтјеву да се предају снимци или фотографије треба претходити судска одлука“, истакла је Дардићева.

Додала је да према томе свако може да снима и фотографише службенике у вршењу јавне функције, а да Влада РС овим измјенама закона сужава простор за било какво дјеловање грађана, организација и медија.

Новинар БХТ1 Владимир Шушак рекао је да је велика непознаница како ће се санкције примјењивати према новинарима.

„Као људи који свакодневно снимамо и фотографишемо страхујемо јер не знамо ко ће како да тумачи наше поступке, у закону нигдје нема изузетка новинара“, рекао је Шушак.

Додао је да измјене Закона додатно ограничавају основне слободе грађана.

Казне и за непријављивање прекршаја

У закон се додаје и потпуно нови члан који се тиче непријављивања прекршаја јавног реда и мира, а односи се на просвјетне и здравствене раднике, раднике установа социјалне заштите, спортске раднике и друга лица. Они ће бити кажњени казном од 300 до 900 КМ ако у оквиру вршења својих службених дужности надлежном органу не пријаве прекршаје против јавног реда и мира.

Што се тиче дијела закона који дефинише узнемиравање грађана буком уводи се нова казна, и то за угоститеља као предузетника. Он ће се казнити са 500 до 1.300 КМ ако нарушава мир других на јавном мјесту од 16 до 18 часова (важећим законом је прописано вријеме од 15 до 17 часова) и од 22 до шест часова извођењем музичких и других садржаја, коришћењем музичких инструмената, радио и телевизијских пријемника и других звучних уређаја, као и механичких извора буке и звучних сигнала.

До сада је за овај прекршај била прописана казна само за одговорно лице у привредном друштву и другом правном лицу, а сада се уводи и за угоститеља као предузетника.

Угоститељ као предузетник уведен је као одговоран и за прекршаје против интереса малољетника и других категорија лица, а који се односе на послуживање алкохолом те за прекршај пропуштања пријављивања нарушавања јавног реда и мира у угоститељском објекту. Угоститељу као предузетнику моћи ће бити изречена забрана рада до шест мјесеци ако почини прекршаје у вези са коцкањем, употребом пиротехничких средстава, узнемиравањем грађана буком, пропуштањем пријављивања нарушавања јавног реда и мира, проституцијом и врачањем. Ова заштитна мјера и тренутно је прописана за власника угоститељског објекта или лице коме је повјерено вођење угоститељског објекта.

Мијења се и рок у којем привредна друштва и друга правна лица, хуманитарне и друге организације, грађани и удружења морају поднијети пријаву МУП-у ако желе да прикупљају добровољне прилоге и друге видове помоћи. Пријава је по важећем закону морала да се поднесе осам дана прије почетка прикупљања, а новим законом тај рок се продужава на 15 дана.

Прописана је и нова казна за оне који без повоца и заштитне корпе на њушци држе или воде опасног пса на јавним површинама. Они ће бити кажњени казном од 200 до 500 КМ.

Образложење Владе

Влада је у образложењу Нацрта закона о измјенама и доунама Закона о јавном реду и миру навела да је било потребно доградити одређена рјешења, као и установити нова, а с циљем превентивног дјеловања и цјелисходније примјене Закона у пракси.

„Предложеним законом, између осталог, дефинише се одговорност за прекршаје угоститеља као предузетника, прецизније се прописују одређени прекршаји јавног реда и мира, те се дефинише нови прекршај „непријављивање прекршаја јавног реда и мира“. Прописивању новог прекршаја приступило се првенствено из разлога јер се у протеклом периоду дешавало да су у јавности у РС и региону објављивани снимци и други докази о чињењу разних прекршаја јавног реда и мира са обиљежјем насиља за које су одговорна службена лица имала одређена сазнања у тренутку чињења  или након, али нису учинила ништа да би учиниоци били кажњени“, истакли су у Влади.

Истичу да ће измјене закона имати позитиван утицај када је у питању повећање одговорности и заштита посебно рањивих група као и осталих грађана.

Влада се у образложењу не осврће на кажњавање фотографисања и снимања службеника нити појашњава зашто је увођење санкција за то неопходно.

(Цапитал)

Коментари / 100

Оставите коментар
Name

Милојко

03.04.2019 10:51

Имал икакве одговорности владе, полиције и осдталих појединаца ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ја

03.04.2019 11:05

А ста ако их снимамо док врсе кривицна дјела ?

Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

03.04.2019 11:47

Лопови у маскирним униформама-полиција!

Name

реалност

03.04.2019 11:49

У тоталитарним системима какав је у РС нема!

Name

Вук

03.04.2019 11:50

Од када знам за себе они су предњацили у врсењу кривицних дјела, нароцито у ратно вријеме и сада.Будала је неко када мисли да це са овим репресивним цланом закона несто уцинти и спријецити ме да их сликам у врсењу репресије и других кривицних дјела.Постоји савремени методи снимања, софтицирана техника којој се теско улази у крај.Након оног премлацивања баба и дјеце на тргу крајине, све ми се цини да су се поцеле носити утоке

Name

Милос Бандиц уводи нови арсенал

03.04.2019 12:08

Полицији је било дато само трицавих 14 овласцења. Сад цес видјети свог Бога. Сада могу и да те убијем пред камером. То није никакав доказ, јос цес и мртав одговарати јер си ме снимао неовластено.

Name

с. кореја

03.04.2019 13:13

Додикистан

Name

Дејан

03.04.2019 13:22

А мозда да им дају овластења да стрељају???Које психопате воде муп мајко моја.Е моја опозицијо.Услов свих услова треба да вам буде смјена психопате Лукаца.Нема прице ни о дану републике ницему док ту будалу не смјените.

Name

Милан Радман

03.04.2019 16:37

Срамота је да у демократском друству власти доносе Стаљинистицке законе. Ово је само индиција и одраз владајуце власти како це убудуце да угњатава народ. Ако ико сруси Републику Српску то це бити владајуца власт својим аутократским законима и силедзијским изивљавањем над народом. СРАМОТА

Name

Тајфун

03.04.2019 16:52

Сад могу легално да дилују, силују,убијају јер неће бити доказа против њих. Све је ово масло оног психопате.

Name

Ре

03.04.2019 17:21

Само снимати...и све на интернет...

Name

Бивси цобанин

03.04.2019 22:29

Никад се нисам волио сликати а поготову кад су ме примили у милицију..

Name

Милун

04.04.2019 06:17

Треба на униформи да стоји знак забрањено фотографисање и тада ће то бити легално.

Name

Ре ре

04.04.2019 11:42

Да, све неупадљиво снимати и анонимно постављати на нет или достављати тв станицама.

Name

еом

04.04.2019 11:54

То је нормално у Додиковини!

Name

ре

05.04.2019 07:39

''Покушао да отме аутобус у Љубљани, убила га полиција.'' Тако се то ради у демократским еуропским земљама. Човјек је запријетио возачу шафцигером или ти одвијачем и захтијевао да му заустави аутобус мимо стајалишта и све је оквалификовано као покушај отмице. И на сцену ступа демократска еу полиција која на силу шафцигера одговара ''сразмјерном'' силом пиштољем. И што је најгоре ништа није снимљено?????

Name

Дубиоза

06.04.2019 06:37

...Власт и полиција Мито и корупција... Ко им додје тај Мито? ;) Никако да га се ријесимо!

Name

Ветеран

03.04.2019 10:52

Како је кренуло кад се накашљеш бићеш кажњен ако ниси најавио и дозволу добио,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Секи

03.04.2019 11:09

Е људи овај систем у р.с.је прерастао диктатуре латиноамерцких хунти. То је и у Кини дозвољено. Е моји босански православци какав нам је зла судбина.

Name

075

03.04.2019 11:38

@Секи Дајте молим вас а "ваши" су бољи, могу селафије и вехабије протестирати у Сарајеву а ЛГТБ не могу прошетати, а могу у : Подгорици, Сплиту, Београду, Загребу, етц.! Не зна се која је диктатура гора: Бакирова, Милорадова или Драганова!! Жао ми је људи из "бољег" ентитета што их Милорад редовито узима причама о застави, 09.01., о србовању а Срби из БиХ живе убједљиво најгоре од остала два народа у БиХ!

Name

за 075

04.04.2019 12:02

Сарајево је босњацки, муслимански град, и као такав нема никакве везе са набројаним градовима у регији. А ти када позелис да се "поносис" планирај одлазак у Загреб, Сплит, Подгорицу, Београд.

Name

хахаха

03.04.2019 10:59

Тразили сте, гледајте, зивјела царевина додикленд

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ хахаха

03.04.2019 13:03

Ово није било ни за вријијеме драгог Тите, Живио МАРXИЗАМ

Name

Скептик

03.04.2019 13:17

А полиција смије нас снимати и фотографисати колико год и кад год пожели...

Name

ре

04.04.2019 12:02

Додиковина,....

Name

ре ха ха ха

04.04.2019 13:18

Друже, за вријеме Тите могао си преспавати на клупи да те нико не дира.

Name

Даре

05.04.2019 16:13

За време друга ТИТА ни медвјед није смео бити бахат, јагње му је плафон. ЈА НИКАДА НЕЦУ ПОГАЗИТИ СВОЈУ ЗАКЛЕТВУ. Нити заборавити његове реци ЦУВАЈТЕ БРАТСТВО И ЈЕДИНДТВО КАО ЗЈЕНИЦУ ОКА СВОГА. Сви они који су загризли националистичке и фашистичке идеологије управо доводе до неподношљиво терора и неправде народних маса. СМРТ ФАШИЗМУ СЛОБОДА НАРОДУ.

Name

истина

03.04.2019 11:03

Ја писем коментаре и све казем комунисти ко стаљин само су се зајебали има превисе људи вани који не трпе те мајмуне нејма лосег народа само корумпирана власт сви це они отиц у прослост

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

03.04.2019 11:05

Браво Милораде! Онај дебељко из Сјеверне Кореје ће имати твоју слику у уреду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуба Либре

03.04.2019 11:07

Каква глупост, па ако обављају јавну функцију онда је природно да су излозени утицају јавности, а такодје да су излозени фотографисању и снимању, у супротном она није висе јавна него тајна функција...

ОДГОВОРИТЕ
Name

пусти воду

03.04.2019 11:08

па ово нема ни у сјеверној кореји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер...

03.04.2019 11:12

...не може се затвора направити колико народ може фотографија усликати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

03.04.2019 11:17

Народ у РСој бит це горе санкционисан него у Сјеверној кореји, Власт у РСој од РСе прави Гето и Логор за све оне који ту зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

К55

03.04.2019 11:18

Нема висе снимање корупције,криминала сто ради полиција,нема висе да се снима и слика кад полиција убија и туце своје градзане.Није ни то проблем али нека полиција на капама носи камере као на западу да неби радила сто раде.Засто полицији смета да их неко снима ако су постени?Мафија а не полиција како се крију испод униформе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насилници РС

03.04.2019 11:20

Дасте поштени и да радите свој посао као у свим земљама Демократским што ради полиција неби било потребе господо за ометањем и фотографисањем . Срамите се шта сте народу радили и какво насиље вршили над народом ОД 25 ДЕЦЕМБРА ДО 30 И ДАНАС ПРОВОЦИРАТЕ НАРОД ПРАВДУ ЗА ДАВИДА НЕВИЂЕНА СРАМОТА ОБИШЛА ЈЕ ПЛАНЕТУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока калис

03.04.2019 11:20

Кад це прорадити голи оток?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кројачица

03.04.2019 16:56

Голи оток ради. Ово је за обични народ Голи оток.

Name

главоња

04.04.2019 18:31

РС је Голи оток само сто овце то не разумију

Name

Аустрија

03.04.2019 11:24

Тоје горе него стоје било у османлијскоме царству ускоро неце вам нико ни доци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.04.2019 03:39

А ти се јос сјецас тог времена? Па колико ти је година?

Name

за ре

04.04.2019 10:09

За људе као ти изгледа не посотоје уџбеници и књиге које описују историјеске догађаје. Ја знам да ви, слијепи сљедбеници вођа, не читате ништа сем пропаганде али да нисте чули за уџбеник из историје е то до сада нисам знао. Цијели свијет се труди да напредује и да презентује све информације, ма какве оне биле, само ми назадујемо у феудализам. Епа пријатно нам било.

Name

К55

03.04.2019 11:26

Сад цу у инат да снимам сваког саобрацајног полицајца кад узима цвају па до Приједорских инспектора кад продају коку.Наоцале са картицом за снимање су 45 еура и сватко мозе да купи путем интрнета и народе снимај све и стављајте на YоуТубе све сто показује корупцију и криминал

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЈЕНИСДЈЕНИС

03.04.2019 11:26

Ето тако људи, наса полиција ликвидира/убија кога стигне и нико од њих не одговара за то. Они су вам драги моји крволоцне убице без срца и дусе. Они убијају своје акамо ли друге неке. Онај убио свог сина , онај своју зену, онај задавио церку па реко да се утопила, па онда онај мали се удавио код Додика на имању на језеру и нико никад ниста о том ... крволоцхне убице! И сад јос тразе паре !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луу

03.04.2019 11:29

...кажњавати и они који неовлашћеним фотографисањем или снимањем ометају службенике док врше своје дужности.... Нисам сигуран да је забрањено фотографирање него само ако то омета слузбеника. Рецимо сва гамад која се скупе на мјесту несреце и пуцају слике мртвих и озљедјених и тиме спрјецавају Хитну и полицију да додју до мјеста несреце. Такве обавезно казнити. Сада је питање сто је то ометање. Могу ли бити удаљен 15м од мјеста гдје полиција несто ради и сликати их?! То могу сигурно и то не мозе бити забрањено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

03.04.2019 11:34

НЕЋЕ ИМ ТО ПОМОЋИ...ХАХАХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајдук

03.04.2019 11:51

Ста све неце покусати да сакрију своје незнање, криминал, корупцију, алавост, бахатост, ароганцију, насилниство... Ццц. Њима дозвољено све, а народу дали плату од 500км и као цутите молите се богу. Канал од земље и готово, свак нормалан треба се покупити одатле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.04.2019 11:51

Сви који се буне треба их питати засто нису узимали фотоапарате и сликавали полицајце прије рата. Нема сансе јер би добили по туру да не могу сједити. Сад само казњањавати такве хулигане који се одупиру полицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

03.04.2019 12:07

Ти си неписмена сељацина.Какво сликовање???Никад ниси цуо за тацку и зарез заостали цовјеце?Она дрзава је за ову Свицарска и супердемократска.Они полицајци нису убијали и тукли насу српску дјецу.Али доцице и васој диктатури и дивљању крај Милане.Ускоро.

Name

Устанак

03.04.2019 12:12

Кретену Милане. Људи се пласе васих лазљивих уста. Ако полицајац казе да си снимао, а да ти је он претходно забранио како цес ти доказати да те није ухапсио и осто си престао да снимас након упозорења. Његова ријец против твоје. Ово је дивљи запад. Дајте нам орузје да бар моземо да се бранимо од полицајаца насилника. Ако не дате отимацемо вам га.

Name

Алан Форд

03.04.2019 18:11

Милане пробуди се, 21 је вијек, свако има камеру. Можда је најбоље предложити производјачима телефона да праве специјални модел за РС без камере

Name

Миро

03.04.2019 12:04

Овај систем убрзо пада, нема сумње!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

03.04.2019 12:24

Миро , зао ми је ал ту си се зајеб`о/ала. Овак крканлук од власти никад није био јаци . Како казу ," док Бог виђе , ја обневиђе". Него се ти у нешто друго уздај.

Name

за Миру

04.04.2019 10:19

Сваким дано су све јачи и јачи, и то за неколико десетина грађана који добијају радне дозволе за иностранство. На крају када слободоумни, они који имају могућност, оду остаће само навијачи и она мањина која мора да трпи. Владаће СНСД још много година, а у прилог овој тврдњи иде и овај нови репресивни закон. Не мора бити злоупотребе овог закона, он је тако направљен да, ако сте правдољубив и слободоуман човјек, просто мора да вас закачи нека од његових одредби.

Name

Сигнум

03.04.2019 12:11

Као што у Зворнику нема снимка како дебели полицајац малтретира клинца. После прогласисе терористички напад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Убице

03.04.2019 12:13

Лукацу убице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усијање

03.04.2019 12:20

Ако народ сада не изадје на улицу и ако опозиција не осјеца да је црвено свјетло нека се заувијек сакрије у мисије рупе. Објасните лијепо на РТВБН у ста нас уводи овај Закон и какве це посљедице бити по свакога ко се не слазе са диктатуром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

03.04.2019 18:13

Гдје је ту народ

Name

ре

04.04.2019 05:06

Ваљас глупости.Ту су странци и давно би реаговали да је ово неко крсење људских права.

Name

Гламоц

03.04.2019 12:33

У ЈЕДНОЈ АМЕРИЦИ СМИЈЕС, ГДЈЕ ЗНАМО КАКВА ИМ ЈЕ ПОЛИЦИЈА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

03.04.2019 12:47

Ја подрзајем овај закон.Ко смо ми да снимамо ако нисмо боље ни заслузили

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуx

03.04.2019 12:56

хахахаха то Миле лутко...кад неће да гласују за твоју смјену и као паметњаковици сједе у кућама на дан избора, или узму 50 КМ да гласају за тебе, ма само им заврћи руке...шутај багру ногама као онај полицајац на тргу Крајине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

03.04.2019 13:07

Која је казна,за власт РС,МУП,убити дијете, ДАВИД,10 одраслих монструма, према дјетету,и плус ометати истрагу,туци зене и дјецу,без икаквих разлога,Додик,Лукац,Милос Бандић,

Name

Бањалуцаниб

03.04.2019 13:06

До Кад ћемо још ове УМОБОЛНИКЕ трпјети. Не треба их фотографирати него на исти начин узвратити како се они према грађанима понашају. Већ одавно су све границе прекорачење. ДОСТА ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

03.04.2019 13:08

ПАРАНОЈА похлепних неморалних властољубаца је вец видјена ствар. Примјера покусаја контролисања мисљења народа силом у историји има на претек. Никада ни један такав покусај дугороцно није успио, само је због тога народ страдао. Највеци проблем Републике Српске су похлепни неморални политицари повезани са похлепним бизнисменима којима дрзавне функције слузе искљуциво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отаџбини посматрају само као колатералну стету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отажбина презире похлепу, неморал, презире људе који је искориставају. Помозимо Отаџбини. Ко це ако нецемо ми ? Када ако не сада ? Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавски гониц

03.04.2019 13:24

полицајац коцка у кладионици и ја га несмијем сликати или узима паре .срамота власт криминална стити криминалце.и зато породице напустају ово ругло од дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавски гониц

03.04.2019 13:29

а дрзава поставља камере по граду са којим це снимати градјане и када полиција некога убије обрисат це снимке.треба колективно напустити ову диктаторску приватну криминалну творевину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полицајац

03.04.2019 14:19

ПА ВЕЦИНА ВАС КОЈИ ОВДЈЕ ПИСЕТЕ И ЗИВИТЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ СТЕ ГЛАСАЛИ ЗА ОВАЈ ТОТАЛИТАРНИ РЕЗИМ...САД СЕ ЗАЛИТЕ,А ОПЕТ БИ ГЛАСАЛИ ЗА ЊИХ И УВИЈЕК ЗА ТО НАСЛИ НЕКО ОПРАВДАЊЕ...WТО ВАМ БУРЛЕ И ЊЕГОВИ ПЛАВЦИ,,,НЕКА ВАС ПЛАВЕ,А ВИ ЦУТИТЕ И ГЛАДУЈУЦИ ,СВЕГА ЗЕЉНИ ЦЕКАЈТЕ НЕКИ САТОР СА ПИЛИ СЕНДВИЦИМА,,,МОЗДА БУДЕ И КЛИПАРА'ПА УЗИВАЈТЕ.МОРЕ,ЦАЈНА КОБАСИЦА И АУТО СТАР БАР 7,8 ГОД.ВАМ НИЈЕ ВИСЕ НИ У ЗЕЉАМА,ЈЕР И ТО СУ УБИЛИ У ВАМА,,,А САД ЦЕ ВАС МОЦИ БАТИНАТИ "АКТИВНИ"И РЕЗЕРВНИ'АЛИ СНИМАТИ ТО НЕЦЕТЕ СМЈЕТИ.ЗИВЈЕЛИИИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

03.04.2019 16:21

Добро речено. Мада не вјерујем да си полицајац,некако ми писмено написан коментар.

Name

Лука

03.04.2019 14:28

Доста висе терора над властитим градјанима!!! Ста нам висе овај резим неце урадити?! Стите себе забрањујуци све и сваста овом народу, не смијемо ходати у групама, не смијемо тразити правду и истину за муцки убијене, не смијес ово, не смијес оно..ста је ово, гето или слободно демократско друство?! Узасно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

03.04.2019 16:23

Гето. И зона сумрака. Црна рупа.Проклета авлија.

Name

мц

03.04.2019 14:41

Јак адвокат прица зато сто је добио по усима од пандура

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Саво

04.04.2019 10:23

Благо теби када желиш да живиш у земљи гдје адвокати "добијају по ушима" од "пандура".

Name

Саво

03.04.2019 18:12

У републици србској има пуно болесних само нису сви прегледани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПзД

03.04.2019 18:22

Хоце ли бити казњен и затворен онај командир сто је мјесецима снимао људе пред храмом и на тргу...овај Лукац је тески психопата,њега народ треба убити ста им ради,то висе није нормално!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крњеуша Доња

03.04.2019 19:05

Наш Гацо је тешка диабола.Кад је рат почео он није знао даље од Цазина.

Name

Кум

03.04.2019 18:35

То је демократија и све по закону РС. За те законе су се ти људи НА НЕКИ НАЦИН борили у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцени градјанин Рс

03.04.2019 18:45

Само доносите законе,док јос имате коме,за коју годину дрзаву це цинити пензионери,нецете имати висе робља да вам заради плату,остат це вам гола дрзава без људи без наде ...а ви усвајајте доносите дизите док јос имате коме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе Сацувај

03.04.2019 19:23

А ста цемо са Америцким и Руским војним сателитима, они исто тако неовластено снимају и сликају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заслузено

03.04.2019 19:43

Гласали сте-добили сте. Треба још и горе,полицијски сат,харач данак у крви,право прве брачне ноци,пораз на дисање,итд.Дјецу вам убијају на улицама,без икаквих последица или одговорности. Шта мислите колико дуго,прије него почну да вам улазе у куће и станове и убијају и премлацују? Али битно је само нек су наси,да нису случајно муслимани или хрвати,е онда би се неко и забринуо,овако је у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Заслужено

04.04.2019 10:29

Полиција Републике Српске је наша полиција, иако је мало застранила. Ороћиће и ова власт као и много валсти послије, али Полиција Републике Српске ће остати и опстати. Сви ви који прижељкујете другу полицију имате примјер на Косову и Метохији како изгледа туђа полиција. Укључивање приче о муслиманима и хрватима у наше проблеме репресије у Р. Српској само помаже да се овај и слични закони доносе лакше. Имате Федерацију и уређујте је како хоћете а нас пустите на миру да се изборимо за демократију и законодавство по мјери обичног човјека. Знамо ми да ће бити тешко, можда и немогуће али то је наша Српска борба са којом ви немате ништа.

Name

минут до 12

03.04.2019 20:03

ово је знак да им се стезе обруц и да су готови!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

03.04.2019 21:53

Е ово је најаце до сада . Могу они јос боље. Нараоде нико вам није крив када сте бирали цовјека са санкцијама од свјетске економске силе да вам прави будуцност. Размислите гдје гријесите ...........

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУЛКАНИЗЕР

03.04.2019 22:33

ух јеботе,ја се јуце сликао са јараном полицајцем,знаци 500 КМ да спремим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

04.04.2019 05:01

Како се само стоте .Доносе законе који би њи стигило Криминална страна.Народ је луд ил нек излази на улицу и ресава себи егзистенцију или кофере у руке и Адио .Сваким даном све ово ми се гади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

04.04.2019 05:10

Треба увести закон да олицајац не мозе бити дебљи од 70кг!видим ове дебеле,заригле,сто кркају сваки дан кагљетину од пата сто отму од народа!нит могу кога стици ни утеци!ваљда је је закон да их натод не снима наке угојене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

04.04.2019 05:55

Диктатура

ОДГОВОРИТЕ
Name

555

04.04.2019 17:03

То су људи пред пензију,дођи ти манекену у полицију,има мјеста, па поправи просјек

Name

Јасно је

04.04.2019 06:01

Власт у РС формирана у тенковској акцији запада, ту је да би одрадила налог својих утемељиваца и зато је добила ентитеску полицију која це је ститити на томе путу. Из тих разлога утемељиваци такве власти це одобрити усвајање свих врста закона да се слобода градјана забрани, па тиме градјани РС отјерају из РС, тј. РС испразни за насељавање несрба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Улизица

04.04.2019 07:18

Које Гласо за Диктатора сада нека Испаста. Нема Кукања нема изговора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

04.04.2019 07:19

Ако нам га и овај пут свјет сукне,па не заустави ово изивљавање,слободно се или пакујте или у хајдуке дизите..ако народ не изадје на улицу послије усвајања и овог закона ту нам је и крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

босњак

04.04.2019 08:35

ким јонг је мала маца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срђан

04.04.2019 13:04

Да ли би вољели да вас сликају на вашем послу, и што сте све везали за полицију? Док је нама наше полиције мирно спавамо а ви размислите шта сам хтио да кажем. Људи у памет се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивјела наса полиција!

06.04.2019 06:45

Није проблем у полицији. Обицним људима и слузбеницима, којих има доста, који су наса Браца, сестре, ридитељи, родбина, пријатељи, комсије... који само обављају своје дузности... Проблем је од "Врха" ... Од оних који саљу наредјења и стављају ове постене људе полицајце, у неугодне полозаје.... И наредјују им да одрадјују њихове прљаве послове... И тако то....

Name

Директ

04.04.2019 13:10

Ово је уводјење велике диктатуре на мала врата јер постојеци ниво институционалног тероризма над народом РС оцигледно није довољан за накарадну политицку гарнитуру која преко полиције стити своје задњице и преко лаката огрезле у корупцију великих размјера и организовани криминал! Ово је оцигледно закон о застити резима од новинара и народа. Веома демократски, нема ста! Надам да це и неко из МЗ се огласити на ову системску најаву крсења права од стране оцигледно и даље ауторитативног резима у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја Божић

04.04.2019 13:28

Мој отац је пензионисани полиајац. Не могу да прихаватим оволико негативних комената о полицији. Гдје би ми сви били да нема полиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

04.04.2019 19:09

Мајо! Твој отац је мозда пензионисан у вријеме кад је министар МУП-а био цовјек који је поднио оставку и вратио портфељ због једног немилог догадјаја везаног за обнављање Бањалуцке Ферхадије и због оне веома неукусне сале од стране једног појединца. Ето то су била нека друга времена. У Сведској на примјер министар поднесе оставку, ако му у крви на алкотесту утврде минималну недозвољену дозу алкохола иако при томе није усмртио пјесака и слицно. Код нас се ето деси да родитељи прегазеног Николе Дјуровица јавно прозивају неко министарско име, а да при томе као градјанин јос не процитах да је надлезно тузиластво позвало прозивану особу да да изјаву поводом навода родитеља убијеног Дјуровица. Ето Мајо по ономе сто ја видим са вјероватно доста старијим оцима од твојих никоме нормалном не смета полиција, нерад, јаваслук и све оно сто није у винклу са радом институције која се зове МУП свакако да.

Name

хахах

04.04.2019 15:20

тако нам и треба само и знамо да србујемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки је нервозан

05.04.2019 02:18

Да не забораве Ти који доносе накарадне законе да сутра они могу бити који це сликати полицајце, јер понекад се коло среце окреце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМИЈЕШНО БАЊА ЛУКА

05.04.2019 10:51

ЗА ПОШТЕНА ЧОВЈЕКА НИЈЕ ПОТРЕБАН ОВАКАВ ЗАКОН. ХОЋЕТЕ ДА УБИЈЕТЕ ПА ДА НИКО НЕ МОЖЕ СНИМИТИ, МАЛО СУТРА. ШТА ЈЕ СА ДАВИДА ДРАГИЧЕВИЋА, НЕВИЂЕНА СРАМОТА. КАМО ПУСТЕ СРЕЋЕ ДА САМ БИО ТАМО СНИМИО БИХ ПА МАКАР ДА МИ ЈЕ И ДИЈЕТЕ У ПИТАЊУ ЈЕР НЕ БИХ МОГАО НИ ЈЕДНУ ВЕЧЕ ЗАСПАТИ ДА МЕ ТО ТАКВО БРУТАЛНО УБИСТВО НЕ ПРОГАЊА. СВАКА ВАМ ЧАСТ ЉУДИ БЕЗ ИМАЛО МОРАЛА И ОДГОВОРНОСТИ. ИМАТЕ ЛИ СВОЈЕ ДЈЕЦЕ, ГРИЗЕ ЛИ ВАС САВЈЕСТ ЗА МУЧКИ И КУКАВИЧКИ НАЧИН УБИЈЕНОГ ДЈЕТЕТА ДАВИДА ОД 21. ГОДИНУ И ЈОШ ВАС ТРЕБА НЕКО ДА ШТИТИ. ГОРИ ЈА ОНАЈ КО ГЛАСА ДА ВАМ ТАКВИ ЗАКОНИ ПРОЛАЗЕ, ЈЕДНА НЕВИЂЕНА БРУКА И СРАМОТА ОД СТРАНЕ СВИ КОЈИ ВАС ПОДРЖАВАЈУ. УБИТИ НЕЧИЈЕ ДИЈЕТЕ ПА ОНДА СИЛНИ ЗАКОНИ ЗА НЕДОКАЗИВАЊЕ ИСТИНЕ ПА ТО НЕМА НИ НА ДИВЉЕМ ЗАПАДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуливер

06.04.2019 10:09

Кад туриста хоце да услика дрота и стави на фејс и попије казну , добра антиреклама против туризма ,оно кад амбасаде савјетују да се не иде у РС ради закона.

ОДГОВОРИТЕ