Шведски научници скратили преглед магнетном резонанцом

Научници шведског Института Каролинска успели су драстично да скрате време потребно за извођење прегледа магнетном резонанцом - МР (Магнетиц Ресонанце Имагинг - МРИ), и то на само нешто више о једног минута.

Здравље 03.04.2019 | 11:55
Шведски научници скратили преглед магнетном резонанцом
Тим Спренгер и Стефан Скаре развили су 5.000 линија програмског кода како би две технике (Ецхо-Планар Имагинг - ЕПИ и МРИ) искомбиновали у једну једниствену методу, коју су означили као ЕПИ-микс (ЕПИ-миx).

Скенирање магнетном резонанцом се заснива на магнетним и радио таласима који снимају органе у телу, што захтева да човек лежи мирно током обављања процедуре. Њена употреба доживела је велики пораст у периоду од 1993. до 2004. године.

Уобичајена употреба МР скенирања подразумева више начина снимања. Током обављања процедуре пацијент мора да мирује по седам минута за сваки снимак, због чега цео процес снимања траје око 30 минута, до једног сата.

Код коришћења ЕПИ-микс технологије, научници су успели да створе метод којим време трајања комплетног процеса скраћују на само 70 секунди.

Прошле године Скаре и његов тим су објавили видео-снимак који приказује обављање прегледа 30 пацијената, применом ЕПИ-микс технологије, за мање од једног сата.

"Иако су коначни резултати помало нејасни, када се упореде са комплетним МР прегледом, они већ сада могу бити од користи лекарима за рано утврђивање узрока и прелиминарну дијагнозу", каже стручњак за радиологију Ана Фалк Делгадо.

Б 92
фото:интернет
 
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар