Седам корака до равног стомака

Наслаге на стомаку најлакше се накупе, а најтеже скидају. Осим што су естетски неприхватљиве, резултати најновијих истраживања показују да масне наслаге у пределу струка повећавају и фактор ризика за добијање тешких болести.

Здравље 03.04.2019 | 11:52
 Седам корака до равног стомака
Наиме, у пределу стомака се налази висцерална масноћа која је активна и уклања хормоне стреса попут кортизола, али и цитокин који утиче на производњу инсулина у телу. Исто тако, осим што повећава тежину, повећава и ризик од дијабетеса типа 2, високог крвног притиска, болести срца, можданог удара, неких врста карцинома, па чак и ризик од деменције.

Неке жене су склоније масним наслагама у овом критичном пределу, уместо на куковима и бутинама. Чак и одређене животне навике, као што су недостатак сна и стрес, могу утицати на скупљање масноће у пределу стомака, а сви се слажу око тога да ништа не скида стомак као вежбање и промена исхране.

Протеини - неопходни су за смањење обима струка. "Ваше тело почиње да производи више инсулина како старите, јер ваши мишићи и масне ћелије не реагују исправно на то", објашњава доктор Луис Арон, директор Клинике за лечење гојазности Универзитета Корнел, и објашњава да инсулин подстиче складиштење масти, посебно у пределу стомака. "Храна богата протеином може да вас заштити од инсулинске резистенције", каже Арон.

У једној студији, жене суочене са проблемом гојазности које су примењивале дијету у трајању од осам недеља, а која се састојала од оквирно 30 одсто протеина (беланчевина), 40 одсто угљених хидрата и 30 одсто масноће, изгубиле су знатно више масти, укључујући и висцералне, у односу на жене које су се држале режима који је обухватало 16 одсто беланчевина, 55 одсто угљених хидрата и 26 одсто масти.

Полинезасићене масти - засићене масти у храни имају више висцералних масноћа од полинезасићених. Полинезасићене масти налазе се у орашастим плодовима, семенкама и риби и могу помоћи у губљењу килограма.

Јабуково сирће - гојазни људи који су конзумирали једну или две кашичице сирћета дневно током осам недеља, показали су значајно смањење телесне масноће, а посебно висцералних масти, према јапанској студији из 2009. године. "Једна теорија каже да сирћетна киселина производи протеине који отапају масти", објашњава Памела Пик, професорка медицине на Универзитету Мериленд.

Јога - Код жена у постменопаузи, које су вежбале јогу 16 недеља, забележено је значајно смањење масног ткива. Ко није за то, једноставним дубоким дисањем може смањити ниво кортизола у организму, који је повезан са растом стомака.

Спавање - Спавање у трајању од пет сати или мање повећаће количину висцералних масти, према истраживању Универзитета Вејк Форест, из 2010. године. Осам сати сна је идеално за губитак масноће у пределу струка. Исто тако, недовољно сна може да подстакне глад и апетит, што даље може подстаћи жељу за уносом нездравих намирница. Викендом не спавајте предуго - они који сваке вечери одлазе у исто време у кревет имају мање количине масноће у организму. "Неуредно спавање" узрокује да тело излучује хормоне који чувају масноће.

Зелени чај - антиоксиданси катехини који се налазе у зеленом чају помажу у скидању масноћа са стомака док се вежба.

Влакна - уз бројне предности по пробаву и здравље, влакна смањују висцеларну масноћу за чак 3,7 одсто, ако се сваки дан уноси 10 грама. Зато се побрините да их уносите редовно у тој количини.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар