Предсједник ФС Њемачке "пао" због сата!

Оставка због поклона који није пријављен Савезу.

Фудбал 06.04.2019 | 10:45
Предсједник ФС Њемачке "пао" због сата!
Досадашњи председник Фудбалског савеза Немачке, Рајнхард Гриндел, поднео је оставку и извинио се што је на поклон прихватио луксузан сат од украјинског олигарха Григорија Сукиса.

Како преноси "Дојче Веле", Гриндел је "пао" због сата у вредности од 6.000 евра, који му је као рођендански поклон пре две године поклонио украјински олигарх Григориј Сукис, што је он "заборавио" да пријави свом Савезу.

Праву вредност сата је, како је навео Гриндел, сазнао тек прошлог викенда.

"Извињавам се због тога, што сам својим поступком у вези с прихватањем једног сата потврдио бројне предрасуде које постоје према особама које су ангажоване у фудбалу", навео је у образложењу оставке.

Гриндел тврди да се радило о "чисто приватном поклону".

До редовног конгреса Фудбалског савеза Немачке у септембру, функцију председника ће обављати два заменика - Рајнер Кох и Рајнхард Раубал.

Притисак на Гриндела, међутим, није настао само због сата. Он се већ дуже време налази на мети критика.

Како пише "Дојче Веле", пребацивало му се да је све чешће деловао самовољно, не поштујући договоре постигнуте у Савезу, те да није поштовао начела транспарентности, која је сам доласком на позицију најављивао. У то се убраја и његова зарада од 78.000 евра као члана надзорног одбора ФСН-Медијен, о чему није обавестио јавност.

На чело највећег спортског савеза на свету, са више од седам милиона чланова, Гриндел је дошао 2016. године, када се с те функције због оптужби о подмићивању при прибављању организације Светског првенства 2006. морао повући његов претходник Волфганг Нирсбах.

Велики скандал дрма Фудбалски савез Немачке. Председник Рајнард Гриндел данас је принђен да оде из фотеље након што му је у мору афера пресудила последња корупционашка прича објавељан у таблоиду Билд. Уз напомену да се код Немаца зна: таблоиди се баве таблоидним темама, али нема извртања чињеница. Па је тако Билд утврдио да је Гриндел прошле године на поклон за рођендан добио скупоцени сат који му је подарио контроверзни украјински бизнисмен Григори Суркис.

Суркис је иначе бивши председник Фудбалског савеза Украјине и бивши потпредседник Уефе, што је функција коју сада обавља Гриндел. Суркис је такође и бивши председник кијевског Динама, којег је извукао из дугова, а потом препустио брату Игору. Како било, Гриндел је прихватио скупоцени сат вредности 6.000 евра и није га пријавио, јер је то сматрао поклоном пријатеља и наводно није био свестан да кошта баш толико много. Немци међутим нису баш толерантни на корупцију, па су медији извршили толики притисак да је председник схватио да је најбоље да оде, иако тврди да Суркис није имамо никакав разлог да га подмићује.

Иначе, већ дуго се Гриндел “крвио“ са медијима. Замерили су му они то што је после фотографије са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом сву кривицу за неуспех на Мундијалу покушао да свали на леђа Месута Озила. Још раније су му приговорили због тога што је прерано продужио уговор са селектором Јоахимом Левом, па сада мора да га трпи иако није задовољан његовим радом и начином на који је испратио у репрезентативну пензију играче попут Томаса Милера, Матса Хумелса и Џерома Боатенга. Даље, откривено је и да је Фудбалски савез Гринделу исплатио премије у висини до 78.000 евра које према немачким медијима никако није заслужио.

На крају је Гриндел сатеран у ћошак. Уосталом, откако је 2016. преузео функцију није се баш добро сналазио. Он је у фудбал “бануо“ из света политике и никад није имао искрену подршку јавности. Само је имао среће да на изборима 2016. није имао праву конкуренцију. Сад се помињу и имена чувених фудбалера попут Филипама Лама и Кристофа Мецелдера, с тим да је вероватније да у фотељу ипак седне неко други.

Извор: Бета/Моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар