Predsjednik FS Njemačke "pao" zbog sata!

Ostavka zbog poklona koji nije prijavljen Savezu.

Fudbal 06.04.2019 | 10:45
Predsjednik FS Njemačke "pao" zbog sata!
Dosadašnji predsednik Fudbalskog saveza Nemačke, Rajnhard Grindel, podneo je ostavku i izvinio se što je na poklon prihvatio luksuzan sat od ukrajinskog oligarha Grigorija Sukisa.

Kako prenosi "Dojče Vele", Grindel je "pao" zbog sata u vrednosti od 6.000 evra, koji mu je kao rođendanski poklon pre dve godine poklonio ukrajinski oligarh Grigorij Sukis, što je on "zaboravio" da prijavi svom Savezu.

Pravu vrednost sata je, kako je naveo Grindel, saznao tek prošlog vikenda.

"Izvinjavam se zbog toga, što sam svojim postupkom u vezi s prihvatanjem jednog sata potvrdio brojne predrasude koje postoje prema osobama koje su angažovane u fudbalu", naveo je u obrazloženju ostavke.

Grindel tvrdi da se radilo o "čisto privatnom poklonu".

Do redovnog kongresa Fudbalskog saveza Nemačke u septembru, funkciju predsednika će obavljati dva zamenika - Rajner Koh i Rajnhard Raubal.

Pritisak na Grindela, međutim, nije nastao samo zbog sata. On se već duže vreme nalazi na meti kritika.

Kako piše "Dojče Vele", prebacivalo mu se da je sve češće delovao samovoljno, ne poštujući dogovore postignute u Savezu, te da nije poštovao načela transparentnosti, koja je sam dolaskom na poziciju najavljivao. U to se ubraja i njegova zarada od 78.000 evra kao člana nadzornog odbora FSN-Medijen, o čemu nije obavestio javnost.

Na čelo najvećeg sportskog saveza na svetu, sa više od sedam miliona članova, Grindel je došao 2016. godine, kada se s te funkcije zbog optužbi o podmićivanju pri pribavljanju organizacije Svetskog prvenstva 2006. morao povući njegov prethodnik Volfgang Nirsbah.

Veliki skandal drma Fudbalski savez Nemačke. Predsednik Rajnard Grindel danas je prinđen da ode iz fotelje nakon što mu je u moru afera presudila poslednja korupcionaška priča objaveljan u tabloidu Bild. Uz napomenu da se kod Nemaca zna: tabloidi se bave tabloidnim temama, ali nema izvrtanja činjenica. Pa je tako Bild utvrdio da je Grindel prošle godine na poklon za rođendan dobio skupoceni sat koji mu je podario kontroverzni ukrajinski biznismen Grigori Surkis.

Surkis je inače bivši predsednik Fudbalskog saveza Ukrajine i bivši potpredsednik Uefe, što je funkcija koju sada obavlja Grindel. Surkis je takođe i bivši predsednik kijevskog Dinama, kojeg je izvukao iz dugova, a potom prepustio bratu Igoru. Kako bilo, Grindel je prihvatio skupoceni sat vrednosti 6.000 evra i nije ga prijavio, jer je to smatrao poklonom prijatelja i navodno nije bio svestan da košta baš toliko mnogo. Nemci međutim nisu baš tolerantni na korupciju, pa su mediji izvršili toliki pritisak da je predsednik shvatio da je najbolje da ode, iako tvrdi da Surkis nije imamo nikakav razlog da ga podmićuje.

Inače, već dugo se Grindel “krvio“ sa medijima. Zamerili su mu oni to što je posle fotografije sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom svu krivicu za neuspeh na Mundijalu pokušao da svali na leđa Mesuta Ozila. Još ranije su mu prigovorili zbog toga što je prerano produžio ugovor sa selektorom Joahimom Levom, pa sada mora da ga trpi iako nije zadovoljan njegovim radom i načinom na koji je ispratio u reprezentativnu penziju igrače poput Tomasa Milera, Matsa Humelsa i Džeroma Boatenga. Dalje, otkriveno je i da je Fudbalski savez Grindelu isplatio premije u visini do 78.000 evra koje prema nemačkim medijima nikako nije zaslužio.

Na kraju je Grindel sateran u ćošak. Uostalom, otkako je 2016. preuzeo funkciju nije se baš dobro snalazio. On je u fudbal “banuo“ iz sveta politike i nikad nije imao iskrenu podršku javnosti. Samo je imao sreće da na izborima 2016. nije imao pravu konkurenciju. Sad se pominju i imena čuvenih fudbalera poput Filipama Lama i Kristofa Meceldera, s tim da je verovatnije da u fotelju ipak sedne neko drugi.

Izvor: Beta/Mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar