Не заборавити злодјела: Борусијиних 1.000.000 евра музеју!

Немачки клуб се труди да шири свест о ужасима холокауста.  Од Дортмунда милион евра за музеј холокауста! Поред Борусије за проширење меморијалног центра у Израелу исту суму уплатитл још Дојче банк, Дојчебан, Дајмлер и Фолксваген.

Фудбал 05.04.2019 | 13:00
Не заборавити злодјела: Борусијиних 1.000.000 евра музеју!
Имала је Борусија Дортмунд кроз своју историју проблеме са нацистички оријентисаним навијачима, међутим, успела је да се избори са таквим организованим групама, па и појединцима који би да се истичу, и забрани им долазак на стадион.

Клуб је од 2011. године активно посвећен борби против антисемитизма и организује едукативне програме за своје навијаче - чак их и води у посете некадашњим концентрационим логорима - не би ли тиме допринео ширењу свести о ужасима холокауста, а о најновијој акцији, жуто-црни су информисали јавност на свом сајту.

Дортмундска Борусија наставља посвећеност борби против антисемитизма и рехабилитације злочина из Другог светског рата и као таква заиста представља светионик у мраку који прети да поново прогута Европу, од Балкана па навише.

Десничарско стремљење да се нацистички злочини забораве или релативизију, процес који је код нас већ у поодмаклој фази, грози све слободномислеће људе. А један од таквих је и први човек Борусије Ханс Јоаким Вацке који је, предводећи клуб у тој идеји клуб из Дортмунда пружио подршку најпознатијем музеју холокауста, Јад Вашему из Изралеа. Те је Борусија, заједно са још неколико немачких фирми, као што су Дојчебан (Немачка железница), Дојче банк, Дајмлер и Фолксваген уплатила милион евра за наставак проширења тог меморијалног центра.

"Борусија Дортмунд је уплатила 1.000.000 евра Јад Вашем спомен-музеју холокауста у Јерусалиму", наводи се у саопштењу клуба из Дортмунда.

"Сећање, документовање, истраживање и подучавање су стубови на којима почива Јад Вашем музеј. Наша је част и преданост да их ојачамо. Будуће генерације треба да знају шта су људи способни да учине да би други патили. Ми смо предани међународном разумевању, толеранцији и мирном суживоту", истакао је председник Борусије Ханс-Јоаким Вацке.

Донација немачког клуба биће искоришћена за припрему изложбе која ће бити отворена лета 2021. године.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

милош

05.04.2019 11:26

Видите браћо Срби,како се рјешавају проблеми када се истини погледа у очи

ОДГОВОРИТЕ