Ne zaboraviti zlodjela: Borusijinih 1.000.000 evra muzeju!

Nemački klub se trudi da širi svest o užasima holokausta.  Od Dortmunda milion evra za muzej holokausta! Pored Borusije za proširenje memorijalnog centra u Izraelu istu sumu uplatitl još Dojče bank, Dojčeban, Dajmler i Folksvagen.

Fudbal 05.04.2019 | 13:00
Ne zaboraviti zlodjela: Borusijinih 1.000.000 evra muzeju!
Imala je Borusija Dortmund kroz svoju istoriju probleme sa nacistički orijentisanim navijačima, međutim, uspela je da se izbori sa takvim organizovanim grupama, pa i pojedincima koji bi da se ističu, i zabrani im dolazak na stadion.

Klub je od 2011. godine aktivno posvećen borbi protiv antisemitizma i organizuje edukativne programe za svoje navijače - čak ih i vodi u posete nekadašnjim koncentracionim logorima - ne bi li time doprineo širenju svesti o užasima holokausta, a o najnovijoj akciji, žuto-crni su informisali javnost na svom sajtu.

Dortmundska Borusija nastavlja posvećenost borbi protiv antisemitizma i rehabilitacije zločina iz Drugog svetskog rata i kao takva zaista predstavlja svetionik u mraku koji preti da ponovo proguta Evropu, od Balkana pa naviše.

Desničarsko stremljenje da se nacistički zločini zaborave ili relativiziju, proces koji je kod nas već u poodmakloj fazi, grozi sve slobodnomisleće ljude. A jedan od takvih je i prvi čovek Borusije Hans Joakim Vacke koji je, predvodeći klub u toj ideji klub iz Dortmunda pružio podršku najpoznatijem muzeju holokausta, Jad Vašemu iz Izralea. Te je Borusija, zajedno sa još nekoliko nemačkih firmi, kao što su Dojčeban (Nemačka železnica), Dojče bank, Dajmler i Folksvagen uplatila milion evra za nastavak proširenja tog memorijalnog centra.

"Borusija Dortmund je uplatila 1.000.000 evra Jad Vašem spomen-muzeju holokausta u Jerusalimu", navodi se u saopštenju kluba iz Dortmunda.

"Sećanje, dokumentovanje, istraživanje i podučavanje su stubovi na kojima počiva Jad Vašem muzej. Naša je čast i predanost da ih ojačamo. Buduće generacije treba da znaju šta su ljudi sposobni da učine da bi drugi patili. Mi smo predani međunarodnom razumevanju, toleranciji i mirnom suživotu", istakao je predsednik Borusije Hans-Joakim Vacke.

Donacija nemačkog kluba biće iskorišćena za pripremu izložbe koja će biti otvorena leta 2021. godine.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

miloš

05.04.2019 11:26

Vidite braćo Srbi,kako se rješavaju problemi kada se istini pogleda u oči

ODGOVORITE