"Делфини" иду у Загреб, да виде нова правила!

Најбољи српски ватерполисти спремни су за одлазак на завршни турнир Европа купа. Тамо ће највећу пажњу усмерити ка великој промени у свом спорту.

Остали спортови 02.04.2019 | 20:30
"Делфини" иду у Загреб, да виде нова правила!
Растерећени резултатског императива, јер су као домаћини већ квалификовани за завршни турнир Светске лиге (18-23. јуна), репрезентативци Србије на миру се припремају за одлазак у главни град Хрватске.

Тамо, у Загребу, "делфини" ће од 5. до 7. априла учествовати на завршном турниру Европа купа, квалификационом такмичењу за Београд, где ће репрезентације имати прву шансу да изборе пласман на Олимпијске игре у Токију.

Селектор Дејан Савић користи предстојеће такмичење да у Београду ради са изабраницима у проширеном саставу (23 играча), а коначан списак путника за Хрватску одредиће у среду увече.

"Очекивања нису битна, јер смо већ квалификовани на финале Светске лиге. Што се тиче самог Европа купа, сигурно да има свој значај. Са друге стране, тренер сам репрезентације која има највећу несрећу да сви играчи играју у иностранству и ово су ретки тренуци кад можемо да будемо на окупу и то је најбитнији моменат", изјавио је Савић у уторак у "Кући ватерпола" у Сметаниној улици.

Српски ватерполисти почеће учешће утакмицом против Шпаније, 5. априла, а та утакмице биће корисна и нашем тиму и ривалу због веома важног разлога - нових ватерполо правила.

Завршница Европа купа биће прво такмичење на којем ће бити примењено шест нових правила (списак на крају текста), о којима је такође било речи на данашњој конференцији.

"Имамо пет тренинга у Београду, одрадили смо три и осим окупљања важно нам је да пробамо нове тактичке ствари, као и да пробамо виђење нових правила из угла играча. Реално, они су ти који ће први да им се се прилагоде, други су тренери, а на крају долазе судије. Виђење правила од стране играча биће јако битно, јер могу на неки начин много тога да научим од њих".

Капитен "делфина" Филип Филиповић назвао је промене у базену "новом непознаницом":

"Нисмо имали ни времена, ни прилике да се упознамо са новим правилима, јер питање је шта ће бити примељиво од свега овога. То што нам је Дејан саопштио пре неколико дана и даље нам је страно тело, видећемо како да се примени у води колико је могуће и видећемо како су се остале екипе прилагодиле. Можда нешто видимо и од њих, па како то увек бива и у спорту и у другим сферама - успемо да надоградимо", изјавио је најбољи европски ватерполиста.

Он је додао да промене нису новост у ватерполу...

"Ово је нажалост спорт који је прошао кроз највише промена у игри у последњих двадесетак година, почев од скраћивања напада са 35 секунди до 30, до даљег скраћивања, промене лопти које користимо... Мислим да у Савезу има више од 50-60 лопти од четири различите фирме... И томе морамо да се прилагођавамо, јер ниједна није иста. Видећемо како судије гледају на та правила и како ће они то да примене током самог меча".

Нова правила коментарисао је и селектор.

"Тих шест тачака није толико битно, колико се, у суштини, у простору од шест метара даје превелика предност нападачу са лоптом. Ту се дефинитивно губи вештина одбране. То је нешто што у српском ватерполу мора да се посматра, због методологије рада и прилагођавања у младим категоријама".

"Скраћење напада на 20 секунди при играчу више заправо ће значити 15 секунди, јер је потребно време да се играчи пре тога наместе. Биће много више различити комбинација, а комбинаторика одбране биће много израженија. Дефинитивно, играчи ће се први прилагодити, тренери су други, а тек онда долазе судије", додао је селектор Савић.

Списак нових правила, која ће бити примењена од Загреба:

- 20, а не 30 секунди трајаће напад после искључења играча, шута после којег није промењен посед или корнера.

- Фаул ће бити изведен са места на којем се налази лопта у тренутку досуђивања, осим ако је лопта у простору од два метра.

- Замена играча може бити извршена свуда осим у простору од линије центра до гол линије екипе која врши измену.

- Приликом измене играчи морају да се поздраве додиром руку.

- Биће дозвољена три тајм-аут, а највише два у последњој четвртини.

- Одмор између друге и треће четвртине трајаће три минута, а не како до сада пет.

- Линија ударца, директно после досуђеног прекршаја, помера се на шест метара.

- Голману је дозвољено да у игри учествује као играч у пољу.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар