Голић: Употребна дозвола за мост

-Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић уручила је данас употребну дозволу за рестаурацију моста Мехмед-паше Соколовића на Дрини начелнику општине Вишеград Младену Ђуревићу. Санација оштећене ћуприје почела је 2010 године уз финансијску помоћ Турске и развојне агенције ове земље ТИКА.

Република Српска 02.04.2019 | 18:48
Голић: Употребна дозвола за мост
Подсјетивши да је до прије двије године било примједби на неке грађевинске радове на и око ћуприје Голићева је истакла тадашњи договор са свим странама које су учествовале у реализацији пројекта .
"Тада смо се договорили са представницима УНЕСКО, затим републичким Заводом за заштиту културно историјског наслеђа да инвеститори и извођачи радова отклоне одређене недостаке а послије тога није било препрека да комисија за технички преглед одради свој посао и предложи надлежном министарству да изда употребну дозволу, " рекла је Голићева.

Радови на рестаурацији старог моста обухватили су поплочавање корита ријеке стотину метара узводно и низводно од грађевине, затим санацију оштећених стубова , промјену коловоза, поправку камене ограде као и постављање нове расвјете.



"Овај мост је дио баштине цијелог свијета и зато је наша обавеза да га чувамо и остављамо генерацијама иза нас у што бољем стању," рекао је амабасадор Турске у БиХ Халдун Коч.

Представник Тике Омер Фарук Алмиџи је рекао да извођач радова гарантује да ће ћуприја, након рестаурације, још дуго служити љидима и спајати цивилизације на овим просторима.

Он је потврдио да је инвестиција била тешка око пет милиона евра.

Због угрожености старог моста саобраћај на њему је за возила забрањен 2003. а четири године касније је стављен на УНЕСКОВУ листу заштићених споменика свјетске културе.

Мост је изграђен 1577. године.



БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

израелац

02.04.2019 16:56

штанца употребне дозволе и мимозакона... ја имам један примјерак незаконите дозволе за градњу коју је дала комшији мимозакона... хаххахахха ц ц ц

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОС

02.04.2019 17:19

Па то нису правили ЦРВЕНИ,,,Нит Дјуревиц,ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

03.04.2019 05:16

за Министарку све похвале!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јустик

03.04.2019 08:47

Код Сребре 'наше' све је по закону. Већ је легендарна постала изјава 'све је по закону'. Излизана и потрошена, али се немилице и безброј пута понавља. Једино не питајте за прве кораке, за законитост до десетак првих потеза.

ОДГОВОРИТЕ