Golić: Upotrebna dozvola za most

-Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić uručila je danas upotrebnu dozvolu za restauraciju mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini načelniku opštine Višegrad Mladenu Đureviću. Sanacija oštećene ćuprije počela je 2010 godine uz finansijsku pomoć Turske i razvojne agencije ove zemlje TIКA.

Republika Srpska 02.04.2019 | 18:48
Golić: Upotrebna dozvola za most
Podsjetivši da je do prije dvije godine bilo primjedbi na neke građevinske radove na i oko ćuprije Golićeva je istakla tadašnji dogovor sa svim stranama koje su učestvovale u realizaciji projekta .
"Tada smo se dogovorili sa predstavnicima UNESКO, zatim republičkim Zavodom za zaštitu kulturno istorijskog nasleđa da investitori i izvođači radova otklone određene nedostake a poslije toga nije bilo prepreka da komisija za tehnički pregled odradi svoj posao i predloži nadležnom ministarstvu da izda upotrebnu dozvolu, " rekla je Golićeva.

Radovi na restauraciji starog mosta obuhvatili su popločavanje korita rijeke stotinu metara uzvodno i nizvodno od građevine, zatim sanaciju oštećenih stubova , promjenu kolovoza, popravku kamene ograde kao i postavljanje nove rasvjete.



"Ovaj most je dio baštine cijelog svijeta i zato je naša obaveza da ga čuvamo i ostavljamo generacijama iza nas u što boljem stanju," rekao je amabasador Turske u BiH Haldun Кoč.

Predstavnik Tike Omer Faruk Almidži je rekao da izvođač radova garantuje da će ćuprija, nakon restauracije, još dugo služiti ljidima i spajati civilizacije na ovim prostorima.

On je potvrdio da je investicija bila teška oko pet miliona evra.

Zbog ugroženosti starog mosta saobraćaj na njemu je za vozila zabranjen 2003. a četiri godine kasnije je stavljen na UNESКOVU listu zaštićenih spomenika svjetske kulture.

Most je izgrađen 1577. godine.



BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

izraelac

02.04.2019 16:56

štanca upotrebne dozvole i mimozakona... ja imam jedan primjerak nezakonite dozvole za gradnju koju je dala komšiji mimozakona... hahhahahha c c c

ODGOVORITE
Name

MILOS

02.04.2019 17:19

Pa to nisu pravili CRVENI,,,Nit Djurevic,FUJ

ODGOVORITE
Name

Bravo

03.04.2019 05:16

za Ministarku sve pohvale!!!

ODGOVORITE
Name

Justik

03.04.2019 08:47

Kod Srebre 'naše' sve je po zakonu. Već je legendarna postala izjava 'sve je po zakonu'. Izlizana i potrošena, ali se nemilice i bezbroj puta ponavlja. Jedino ne pitajte za prve korake, za zakonitost do desetak prvih poteza.

ODGOVORITE