Наставци „Харија Потера“ спаљени у Пољској као светогрђе

Католички свештеници у Пољској спалили су књиге за које тврде да представљају светогрђе, међу њима и неке делове серијала „Хари Потер“ британске ауторке Џеј Кеј Ролинг.

Занимљивости 02.04.2019 | 12:10
Наставци „Харија Потера“ спаљени у Пољској као светогрђе
„Ми поштујемо реч“, навели су свештеници на налогу на Фејсбуку на коме су постављене фотографије на којима се виде како горе књиге и цитира Стари завет.

У једном пасусу подстичу се верници да униште непријатеље Бога уз заповед „Спалите њихове идоле у ватри“.

Порука која је објављена на страници којом управља католичка евангелистичка група „СМС са небеса“ изазвао је контроверзе.

На фотографијама се виде три свештеника како кроз цркву носе корпе пуне књига и других предмета укључујући, афричку маску, које бацају у ватру испред богомоље.

Свештеници се моле око ватре у којој горе и предмети као што је кишобран „Хелоу Кити“ и хиндуска фигура.

Књиге су паљене у недељу, након мисе у 11 сати, рекао је неименовани верник у цркви у пољском граду Гдањску за телевизијски канал ТВН24.

Од верника је затражено да донесу предмете који се доводе у везу са „негативном енергијом“ и сујеверјем, укључујући амајлије.

Серија књига Хари Потер говори о епској борби између добра и зла, а радња романа фокусирана је на истоименог младог чаробњака који се бори против мрачног чаробњака Лорда Волдеморта.

Серијал је и раније изазивао критику верских и конзервативних кругова јер се, како кажу, фокусира на вештичарење, подсећа АФП.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар