Nastavci „Harija Potera“ spaljeni u Poljskoj kao svetogrđe

Katolički sveštenici u Poljskoj spalili su knjige za koje tvrde da predstavljaju svetogrđe, među njima i neke delove serijala „Hari Poter“ britanske autorke Džej Kej Roling.

Zanimljivosti 02.04.2019 | 12:10
Nastavci „Harija Potera“ spaljeni u Poljskoj kao svetogrđe
„Mi poštujemo reč“, naveli su sveštenici na nalogu na Fejsbuku na kome su postavljene fotografije na kojima se vide kako gore knjige i citira Stari zavet.

U jednom pasusu podstiču se vernici da unište neprijatelje Boga uz zapoved „Spalite njihove idole u vatri“.

Poruka koja je objavljena na stranici kojom upravlja katolička evangelistička grupa „SMS sa nebesa“ izazvao je kontroverze.

Na fotografijama se vide tri sveštenika kako kroz crkvu nose korpe pune knjiga i drugih predmeta uključujući, afričku masku, koje bacaju u vatru ispred bogomolje.

Sveštenici se mole oko vatre u kojoj gore i predmeti kao što je kišobran „Helou Kiti“ i hinduska figura.

Knjige su paljene u nedelju, nakon mise u 11 sati, rekao je neimenovani vernik u crkvi u poljskom gradu Gdanjsku za televizijski kanal TVN24.

Od vernika je zatraženo da donesu predmete koji se dovode u vezu sa „negativnom energijom“ i sujeverjem, uključujući amajlije.

Serija knjiga Hari Poter govori o epskoj borbi između dobra i zla, a radnja romana fokusirana je na istoimenog mladog čarobnjaka koji se bori protiv mračnog čarobnjaka Lorda Voldemorta.

Serijal je i ranije izazivao kritiku verskih i konzervativnih krugova jer se, kako kažu, fokusira na veštičarenje, podseća AFP.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar