Свјетски дан посвећен аутизму

Свјетски дан свјесности о аутизму обиљежава се 2. априла.

Босна и Херцеговина 02.04.2019 | 09:12
Свјетски дан посвећен аутизму
Тог дана јавност се упозорава на нетолеранцију, предрасуде, нетрпељивост, неадекватне социјалне услуге, социјалну искљученост и на све проблеме с којима се свакодневно суочавају особе са аутизмом и њихове породице.

Како је међу дјецом којој ЕДУС помаже, највише оне с поремећајима из аутистичног спектра, то удружење редовно обиљежава 2. април, који је на основу Резолуције УН-а 2007. проглашен Свјетским даном аутизма.

На тај дан, циљ јесте привући што већу пажњу јавности те едуцирати их о аутизму - природи поремећаја, животу с аутизмом, потреби и начинима подршке тој дјеци и њиховим породицама, саопћено је из Удружења ЕДУС - Едукација за све.

Према подацима највеће свјетске организације за аутизам "Аутисм Спеакс" из 2018. године, једно од 59 дјеце има дијагностициран поремећај аутистичног спектра.

Удружење ЕДУС - Едукација за све је у посљедње три године радило истраживање о моделима раног откривања и третирања аутизма код дјеце, које је проведено уз подршку Програма подршке маргинализираним групама (ППМГ) Америчке развојне агенције за међународни развој (УСАИД).

Тако подаци истраживања говоре да је 25,6 одсто дјеце у БиХ под ризиком да неће развити свој пуни развојни потенцијал.

(Вијести/ ФЕНА)

Коментари / 0

Оставите коментар