Svjetski dan posvećen autizmu

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila.

Bosna i Hercegovina 02.04.2019 | 09:12
Svjetski dan posvećen autizmu
Tog dana javnost se upozorava na netoleranciju, predrasude, netrpeljivost, neadekvatne socijalne usluge, socijalnu isključenost i na sve probleme s kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa autizmom i njihove porodice.

Kako je među djecom kojoj EDUS pomaže, najviše one s poremećajima iz autističnog spektra, to udruženje redovno obilježava 2. april, koji je na osnovu Rezolucije UN-a 2007. proglašen Svjetskim danom autizma.

Na taj dan, cilj jeste privući što veću pažnju javnosti te educirati ih o autizmu - prirodi poremećaja, životu s autizmom, potrebi i načinima podrške toj djeci i njihovim porodicama, saopćeno je iz Udruženja EDUS - Edukacija za sve.

Prema podacima najveće svjetske organizacije za autizam "Autism Speaks" iz 2018. godine, jedno od 59 djece ima dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra.

Udruženje EDUS - Edukacija za sve je u posljednje tri godine radilo istraživanje o modelima ranog otkrivanja i tretiranja autizma kod djece, koje je provedeno uz podršku Programa podrške marginaliziranim grupama (PPMG) Američke razvojne agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Tako podaci istraživanja govore da je 25,6 odsto djece u BiH pod rizikom da neće razviti svoj puni razvojni potencijal.

(Vijesti/ FENA)

Komentari / 0

Ostavite komentar