Профит компаније шокирао свијет

Нето добит Сауди Арамка у прошлог години достигла је 111 милијарди долара, према процјени агенције Мудис Инвесторс Сервисиз објављеној данас.

Свијет 02.04.2019 | 08:57
Профит компаније шокирао свијет
То је риједак увид у финансије арапске државне нафтне компаније уочи њене прве емисије обвезница на међународном тржишту.

Овај податак позиционира Арамко испред неких од најпрофитабилнијих фирми на свијету, наводи агенција АП и додаје да је, на примјер, Аппл прошле године укњижио нето профит од око 60 милијарди долара, Ројал Дач Шел 23 милијарде долара, а Ексон Мобајл 21 милијарду долара.

Мудис је саопштио да је приход аудијског нафтног гиганта достигао 355,9 милијарди долара лани, и да је производња износила 10,3 милиона барела сирове нафте на дан.

У саопштењу Мудиса је наведено да је Арамко исплатио 58,2 милијарде долара на име дивиденди у 2018. години наспрам 50,4 милијарде долара годину раније. Није прецизирано тачно како су дивиденде подјељене унутар саудијске монархије и владајуће породице.

Друга агенција, Фич Рејтингс, такође је данас објавила своју процену о заради Арамка, према којој је компанија остварила добит од 224 милијарде долара прије камата, пореза, депрецијације и амортизације у 2018. години.

Фич је саопштио да је Арамко учествовао са око 70 одсто у државним буџетским приходима у периоду 2015-2017, али није јасно да ли та цифра обухвата и дивиденде које је поменуо Мудис.

У оквиру предвиђеног дјелимичног листирања Арамка на некој свјетској берзи, саудијска влада је 2017. смањила пореску стопу за ту компанију са 85 на 50 посто. Тај потез је део напора Саудијске Арабије да развије нове изворе државних прихода и смањи зависност од нафтних прихода.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар