Profit kompanije šokirao svijet

Neto dobit Saudi Aramka u prošlog godini dostigla je 111 milijardi dolara, prema procjeni agencije Mudis Investors Servisiz objavljenoj danas.

Svijet 02.04.2019 | 08:57
Profit kompanije šokirao svijet
To je rijedak uvid u finansije arapske državne naftne kompanije uoči njene prve emisije obveznica na međunarodnom tržištu.

Ovaj podatak pozicionira Aramko ispred nekih od najprofitabilnijih firmi na svijetu, navodi agencija AP i dodaje da je, na primjer, Appl prošle godine uknjižio neto profit od oko 60 milijardi dolara, Rojal Dač Šel 23 milijarde dolara, a Ekson Mobajl 21 milijardu dolara.

Mudis je saopštio da je prihod audijskog naftnog giganta dostigao 355,9 milijardi dolara lani, i da je proizvodnja iznosila 10,3 miliona barela sirove nafte na dan.

U saopštenju Mudisa je navedeno da je Aramko isplatio 58,2 milijarde dolara na ime dividendi u 2018. godini naspram 50,4 milijarde dolara godinu ranije. Nije precizirano tačno kako su dividende podjeljene unutar saudijske monarhije i vladajuće porodice.

Druga agencija, Fič Rejtings, takođe je danas objavila svoju procenu o zaradi Aramka, prema kojoj je kompanija ostvarila dobit od 224 milijarde dolara prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije u 2018. godini.

Fič je saopštio da je Aramko učestvovao sa oko 70 odsto u državnim budžetskim prihodima u periodu 2015-2017, ali nije jasno da li ta cifra obuhvata i dividende koje je pomenuo Mudis.

U okviru predviđenog djelimičnog listiranja Aramka na nekoj svjetskoj berzi, saudijska vlada je 2017. smanjila poresku stopu za tu kompaniju sa 85 na 50 posto. Taj potez je deo napora Saudijske Arabije da razvije nove izvore državnih prihoda i smanji zavisnost od naftnih prihoda.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar