Данас извјештај о економији БиХ

Свјетска банка данас ће представити економски извјештај за западни Балкан посвећен недавним економским кретањима у Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Косову, Сјеверној Македонији и Србији.

Босна и Херцеговина 02.04.2019 | 07:41
Данас извјештај о економији БиХ
У прошлогодишњем извјештају из Свјетске банке навели су како очекују да ће се наставити процес имплементације Реформске агенде, јер постоји потенцијал за економски раст, али само и искључиво ако се настави с реформским процесима.

Како је прошле године наведено уз процијењени економски раст од три одсто у 2017. БиХ је задржала стабилан раст у посљедње три године. Свјетска банка очекивала је да ће се тај тренд наставити и у 2018. и убрзати у средњорочном периоду, како структуралне реформе почну давати резултате и повећају се инвестиције у инфраструктуру.

Свјетска банка је у недавној презентацији посвећеној стању бх.економије и јавне управе навела како највећи број грађана БиХ сматра како је "веза" најзначајнији критериј за запослење, а након тога "везе и вјештине". Истичу и да запошљавање у јавном сектору угрожава приватни сектор и предузетништво.

"Приватне фирме тешко конкуришу платама у јавном сектору. Просјечна разлика плата у јавном и приватном сектору је највећа у регији", наводи се у презентацији Свјетске банке, а која се у овом контексту позива на Анкету радне снаге у БиХ у 2017. години.

Према раније познатим подацима, а којим располаже Свјетска банка, Босна и Херцеговина је земља с највишим степеном емиграције од 1990. до 2017. године, те се налази доста испред Албаније, Македоније, Црне Горе и Србије. Процјене Свјетске банке говоре како ће нашој земљи требати чак 50 година да приближи ниво дохотка нивоима земаља из напредне Европе.

Клиx 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Европски сокак

02.04.2019 05:43

Босно моја јабуко у цвијету, сто ме пусти да лутам по свијету?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

02.04.2019 06:45

Извјестај о економији БиХ стане у 3 ријеци. Туга, чемер и јад. Даље писање представља само беспотребно расипање тонера.

Name

Боомбо

02.04.2019 06:05

БиХ економија хахахаха,у БиХ се то зове са радницке стране ,презивљавање, а са стране ткз,, бизнисмена сналазење.Ако је неко успјесан казу ,бас си се добро снасао.а радницима се казе ста цекас сто не идес одавде ..То ти је економија БИХ.хахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еее

02.04.2019 07:49

Овдје само политицко странацка еконимија цвјетаааа!!! Плате веце него у Европи за нерад паразити на будзету бигате се до у бескрај !! Народ бјези на све стране!!!!!! То је наса економијааа !!!!

Name

Мафија СНСДа

02.04.2019 17:26

ДИРЕКТОРИ И СНСД КОБИ ДРУГИ ШТАЈЕ САМО ШКРБИЋ НАПРАВИО ДУГА А ГЛАВНИЦУ ЗА ОБНОВУ КЦРС ПОКРАО И ОДНИО У СВОЈУ ПРИВАТНУ ОРДИНАЦИЈУ РО ЋЕ САМО ДАСЕ НАСТАВИ ПЛАЋКАТИ ДОК ЈЕ СНСД НА СЦЕНИ

ОДГОВОРИТЕ