Danas izvještaj o ekonomiji BiH

Svjetska banka danas će predstaviti ekonomski izvještaj za zapadni Balkan posvećen nedavnim ekonomskim kretanjima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Bosna i Hercegovina 02.04.2019 | 07:41
Danas izvještaj o ekonomiji BiH
U prošlogodišnjem izvještaju iz Svjetske banke naveli su kako očekuju da će se nastaviti proces implementacije Reformske agende, jer postoji potencijal za ekonomski rast, ali samo i isključivo ako se nastavi s reformskim procesima.

Kako je prošle godine navedeno uz procijenjeni ekonomski rast od tri odsto u 2017. BiH je zadržala stabilan rast u posljednje tri godine. Svjetska banka očekivala je da će se taj trend nastaviti i u 2018. i ubrzati u srednjoročnom periodu, kako strukturalne reforme počnu davati rezultate i povećaju se investicije u infrastrukturu.

Svjetska banka je u nedavnoj prezentaciji posvećenoj stanju bh.ekonomije i javne uprave navela kako najveći broj građana BiH smatra kako je "veza" najznačajniji kriterij za zaposlenje, a nakon toga "veze i vještine". Ističu i da zapošljavanje u javnom sektoru ugrožava privatni sektor i preduzetništvo.

"Privatne firme teško konkurišu platama u javnom sektoru. Prosječna razlika plata u javnom i privatnom sektoru je najveća u regiji", navodi se u prezentaciji Svjetske banke, a koja se u ovom kontekstu poziva na Anketu radne snage u BiH u 2017. godini.

Prema ranije poznatim podacima, a kojim raspolaže Svjetska banka, Bosna i Hercegovina je zemlja s najvišim stepenom emigracije od 1990. do 2017. godine, te se nalazi dosta ispred Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Procjene Svjetske banke govore kako će našoj zemlji trebati čak 50 godina da približi nivo dohotka nivoima zemalja iz napredne Evrope.

Klix 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Evropski sokak

02.04.2019 05:43

Bosno moja jabuko u cvijetu, sto me pusti da lutam po svijetu?

ODGOVORITE
Name

Ministar

02.04.2019 06:45

Izvjestaj o ekonomiji BiH stane u 3 rijeci. Tuga, čemer i jad. Dalje pisanje predstavlja samo bespotrebno rasipanje tonera.

Name

Boombo

02.04.2019 06:05

BiH ekonomija hahahaha,u BiH se to zove sa radnicke strane ,prezivljavanje, a sa strane tkz,, biznismena snalazenje.Ako je neko uspjesan kazu ,bas si se dobro snasao.a radnicima se kaze sta cekas sto ne ides odavde ..To ti je ekonomija BIH.hahah

ODGOVORITE
Name

Eee

02.04.2019 07:49

Ovdje samo politicko stranacka ekonimija cvjetaaaa!!! Plate vece nego u Evropi za nerad paraziti na budzetu bigate se do u beskraj !! Narod bjezi na sve strane!!!!!! To je nasa ekonomijaaa !!!!

Name

Mafija SNSDa

02.04.2019 17:26

DIREKTORI I SNSD KOBI DRUGI ŠTAJE SAMO ŠKRBIĆ NAPRAVIO DUGA A GLAVNICU ZA OBNOVU KCRS POKRAO I ODNIO U SVOJU PRIVATNU ORDINACIJU RO ĆE SAMO DASE NASTAVI PLAĆKATI DOK JE SNSD NA SCENI

ODGOVORITE