Прича: Ајкуле нападају са свих страна!

Али, у Ајаксу неће бити тоталне распродаје! И нова имена су већ спремна. . .  Холандски великан капарише појачања за следећу сезону.

Фудбал 07.04.2019 | 23:00
Прича: Ајкуле нападају са свих страна!
Ајакс је хит европског фудбала. Пласманом у четвртфинале Лиге шампиона преко Реал Мадрида је очарао Европу. Тада су рефлектори били најјачи па је и утисак био импресивнији, али Ајакс целе сезоне не престаје да нас одушевљава.

У Лигу шампиона су дошли преко квалификација у великом стилу. Два пута су у групи надиграли Бајерн, као од шале елиминисали Бенфику и АЕК у групи, у Ередивизији су победом над љутим ривалом из Ајндховена пришли на два бода заостатка, у финалу Купа Холандије имају зицер против Виљема...

И поврх свега, највише импресионирао начином на који играју фудбал и промоцијом младих звезда за којима је полудела Европе.

Френкија де Јонга је Барселона већ капарисала за 75.000.000 евра и бонусе. По сличној цени европски великани трентуно воде прави рат за Матијса де Лихта. Многи би у својим реодвима радо видели и ДавидаНереса, Хакима Зијеха, Душана Тадића, Донија ван де Бека, Андреа Онану, Николаса Таљафика, Каспера Долберга... Права помама влада за првотимцима Копљаника.

Ако би се Ајакс одлучио на тоталну распродају екипе, могао би да инкасира и до пола милијарде евра. Наравно, то је само хипотетички јер нема ни потребе, ни плана за распродају тима. Када се појаве екстремни таленти попут Де Јонга и Де Лихта, онда ту ни клуб какав је Ајакс не може ништа. У модерном фудбалу велике рибе једу мале, а Ајакс је немоћан у поређењу са ајкулама које су се устремиле на ДеЈонга и Де Лихта.

Али, Ајакс има довољно моћи да задржи остале. Најтеже ће то бити у случају Нереса који је експлодирао и постао чак и репрезентазтивац Бразила, али у Амстердаму верују да ће његова вредност тек да расте и да ће на терену тек да заблиста. Тадић сигурно остаје макар и следећу сезону, док Онана, Ван де Бек,Долберг и остали тек треба да пруже најбоље партије и повећају вредност.

Пре неколико дана је продужен уговор са камерунским голманом Андреом Онаном којег је Барселона циљала као резерву за Тер Штегена. Данас је блиндиран и десни бек Нусер Мазрауи који је потписао уговор до 2022. године. Леви бек Таљафико је одбио понуду за нови уговор, желе га Атлетико и Реал, али у Ајаксу се још надају. Мада, Аргентинац вероватно види Ајакс само као одскочну даску и машта о преласку у јачу лигу и редове неког шпанског великана.

Де Лихт сигурно одлази и само је питање где и по којој цени. Барселона му је најближа, жарко га желе и Атлетико, Јувентус, Бајерн... Али Ајакс већ има спремну замену.

Директор Марк Овермас је потврдио да се воде преговори за 18-годишње штоперско чудо Кика Пирија из Херенвена. Њега жели и Суатемптон, али Ајакс води у трци и наредних дана би требало да озваничи његов трансфер. Млади репрезентативац Холандије рођен у Америци је са 18 година стандрадан у Ередивизији, левоног је, има сјајну пас игру и означен је као наследник Де Лихта.

Ипак, Ајакс ништа неће препустити случају, па поред Пирија, ради и на довођењу још једног суперталентованог штопера. У току је трка са Интером и Селтиком за 21-годишњег мексичког дефанзивцаЕдсона Алвареза из Америке који је одушевио тамошњу фудбалску јавност и селектора Тату Мартина. Управо је Мартино открио да је неминовност да Алварез наредног лета пређе у Европу. А Ајакс води у тој трци.

Славни амстердамски клуб је на добром путу да капарише и најталентованијег холандског голмана у овом тренутку. Реч је о 19-годишњем Кјелу Шерпену из Емена. Иако је као навијач Фајенорда вређао Ајакс на друштвеним мрежама, Овермарс му опрашта јер су то били дечји греси и спреман је да ускоро комплетира и његов трансфер.

Капитално појачање у срцу везног реда би требало да буде румунски везиста Разван Марин из белгијског Стандарда. Он је означен као природна замена за Де Јонга и Ајакс је послао понуду вредну 12.000.000 евра коју би Белгијанци ускоро требало да прихвате.

У Амстердаму су свесни ризика да би могли да изгубе Нереса или Зијеха (никако обојицу) ако стигну понуде које се не одбијају. Иако је Овермарс јасно истакао жељу да Бразилац остане и да тек треба да заблиста, не треба искључлити његов одлазак. Зимус су Ајакс и Нерес одбили 50.000.000 евра тешку понуду из Кине. Играч је желео да напредује и није ни помишљао на селидбу у Кину. Али сада се шушка да би таква понуда могла да стигне из Борусије Дортмунд, Милана или Евертона. Што Нерес не би лако одбио... Такође, за Зијехасе интересује Бајерн и спекулише се о трансферу вредном 30.000.000 евра.

Ако Бразилац и(ли) Мароканац оду, Ајакс већ има две могуће замене. Једна је Арно Дањума Груневелд, момак који је као првотимац Брижа већ дебитовао за репрезентацију Холандије, а зимус се помињао као жеља Милана. Друга опција је аргентинско крило Матијас Варгас о којем смо већ писали и који би могао да постане најскупљи играч у историји клуба и холандског фудбала.

Ајакс ће инкасирати минимум 150.000.000 евра од продаје играча овог лета, а само део тог новца ће бити уложен у куповину појачања. Макар трећина. Ајаксов приоритет остаје омалдинска школа чији буџет је до сада износио око 20.000.000 евра, а процењује се да ће ускоро бити повећан захваљујући новцу од продаја Де Јонга и Де Лихта.

Ајакс је ове сезоне Пепељуга европског фудбала, али дугорочни план је да клуб остане на том нивоу. Неће одустати од своје фудбалске идеје, од промоције младих играча и довођења талената из свих крајева света. План је да Ајакс задржи костур тима за следећу сезону и да се квалитет тима постепено диже на виши ниво. Да четвртфинала Лиге шампиона више не буду инциденти већ скоро редовна појава.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар