Priča: Ajkule napadaju sa svih strana!

Ali, u Ajaksu neće biti totalne rasprodaje! I nova imena su već spremna. . .  Holandski velikan kapariše pojačanja za sledeću sezonu.

Fudbal 07.04.2019 | 23:00
Priča: Ajkule napadaju sa svih strana!
Ajaks je hit evropskog fudbala. Plasmanom u četvrtfinale Lige šampiona preko Real Madrida je očarao Evropu. Tada su reflektori bili najjači pa je i utisak bio impresivniji, ali Ajaks cele sezone ne prestaje da nas oduševljava.

U Ligu šampiona su došli preko kvalifikacija u velikom stilu. Dva puta su u grupi nadigrali Bajern, kao od šale eliminisali Benfiku i AEK u grupi, u Erediviziji su pobedom nad ljutim rivalom iz Ajndhovena prišli na dva boda zaostatka, u finalu Kupa Holandije imaju zicer protiv Viljema...

I povrh svega, najviše impresionirao načinom na koji igraju fudbal i promocijom mladih zvezda za kojima je poludela Evrope.

Frenkija de Jonga je Barselona već kaparisala za 75.000.000 evra i bonuse. Po sličnoj ceni evropski velikani trentuno vode pravi rat za Matijsa de Lihta. Mnogi bi u svojim reodvima rado videli i DavidaNeresa, Hakima Zijeha, Dušana Tadića, Donija van de Beka, Andrea Onanu, Nikolasa Taljafika, Kaspera Dolberga... Prava pomama vlada za prvotimcima Kopljanika.

Ako bi se Ajaks odlučio na totalnu rasprodaju ekipe, mogao bi da inkasira i do pola milijarde evra. Naravno, to je samo hipotetički jer nema ni potrebe, ni plana za rasprodaju tima. Kada se pojave ekstremni talenti poput De Jonga i De Lihta, onda tu ni klub kakav je Ajaks ne može ništa. U modernom fudbalu velike ribe jedu male, a Ajaks je nemoćan u poređenju sa ajkulama koje su se ustremile na DeJonga i De Lihta.

Ali, Ajaks ima dovoljno moći da zadrži ostale. Najteže će to biti u slučaju Neresa koji je eksplodirao i postao čak i reprezentaztivac Brazila, ali u Amsterdamu veruju da će njegova vrednost tek da raste i da će na terenu tek da zablista. Tadić sigurno ostaje makar i sledeću sezonu, dok Onana, Van de Bek,Dolberg i ostali tek treba da pruže najbolje partije i povećaju vrednost.

Pre nekoliko dana je produžen ugovor sa kamerunskim golmanom Andreom Onanom kojeg je Barselona ciljala kao rezervu za Ter Štegena. Danas je blindiran i desni bek Nuser Mazraui koji je potpisao ugovor do 2022. godine. Levi bek Taljafiko je odbio ponudu za novi ugovor, žele ga Atletiko i Real, ali u Ajaksu se još nadaju. Mada, Argentinac verovatno vidi Ajaks samo kao odskočnu dasku i mašta o prelasku u jaču ligu i redove nekog španskog velikana.

De Liht sigurno odlazi i samo je pitanje gde i po kojoj ceni. Barselona mu je najbliža, žarko ga žele i Atletiko, Juventus, Bajern... Ali Ajaks već ima spremnu zamenu.

Direktor Mark Overmas je potvrdio da se vode pregovori za 18-godišnje štopersko čudo Kika Pirija iz Herenvena. Njega želi i Suatempton, ali Ajaks vodi u trci i narednih dana bi trebalo da ozvaniči njegov transfer. Mladi reprezentativac Holandije rođen u Americi je sa 18 godina standradan u Erediviziji, levonog je, ima sjajnu pas igru i označen je kao naslednik De Lihta.

Ipak, Ajaks ništa neće prepustiti slučaju, pa pored Pirija, radi i na dovođenju još jednog supertalentovanog štopera. U toku je trka sa Interom i Seltikom za 21-godišnjeg meksičkog defanzivcaEdsona Alvareza iz Amerike koji je oduševio tamošnju fudbalsku javnost i selektora Tatu Martina. Upravo je Martino otkrio da je neminovnost da Alvarez narednog leta pređe u Evropu. A Ajaks vodi u toj trci.

Slavni amsterdamski klub je na dobrom putu da kapariše i najtalentovanijeg holandskog golmana u ovom trenutku. Reč je o 19-godišnjem Kjelu Šerpenu iz Emena. Iako je kao navijač Fajenorda vređao Ajaks na društvenim mrežama, Overmars mu oprašta jer su to bili dečji gresi i spreman je da uskoro kompletira i njegov transfer.

Kapitalno pojačanje u srcu veznog reda bi trebalo da bude rumunski vezista Razvan Marin iz belgijskog Standarda. On je označen kao prirodna zamena za De Jonga i Ajaks je poslao ponudu vrednu 12.000.000 evra koju bi Belgijanci uskoro trebalo da prihvate.

U Amsterdamu su svesni rizika da bi mogli da izgube Neresa ili Zijeha (nikako obojicu) ako stignu ponude koje se ne odbijaju. Iako je Overmars jasno istakao želju da Brazilac ostane i da tek treba da zablista, ne treba isključliti njegov odlazak. Zimus su Ajaks i Neres odbili 50.000.000 evra tešku ponudu iz Kine. Igrač je želeo da napreduje i nije ni pomišljao na selidbu u Kinu. Ali sada se šuška da bi takva ponuda mogla da stigne iz Borusije Dortmund, Milana ili Evertona. Što Neres ne bi lako odbio... Takođe, za Zijehase interesuje Bajern i spekuliše se o transferu vrednom 30.000.000 evra.

Ako Brazilac i(li) Marokanac odu, Ajaks već ima dve moguće zamene. Jedna je Arno Danjuma Gruneveld, momak koji je kao prvotimac Briža već debitovao za reprezentaciju Holandije, a zimus se pominjao kao želja Milana. Druga opcija je argentinsko krilo Matijas Vargas o kojem smo već pisali i koji bi mogao da postane najskuplji igrač u istoriji kluba i holandskog fudbala.

Ajaks će inkasirati minimum 150.000.000 evra od prodaje igrača ovog leta, a samo deo tog novca će biti uložen u kupovinu pojačanja. Makar trećina. Ajaksov prioritet ostaje omaldinska škola čiji budžet je do sada iznosio oko 20.000.000 evra, a procenjuje se da će uskoro biti povećan zahvaljujući novcu od prodaja De Jonga i De Lihta.

Ajaks je ove sezone Pepeljuga evropskog fudbala, ali dugoročni plan je da klub ostane na tom nivou. Neće odustati od svoje fudbalske ideje, od promocije mladih igrača i dovođenja talenata iz svih krajeva sveta. Plan je da Ajaks zadrži kostur tima za sledeću sezonu i da se kvalitet tima postepeno diže na viši nivo. Da četvrtfinala Lige šampiona više ne budu incidenti već skoro redovna pojava.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar