Тешко прихватљив владин приједлог

Коментаришући најаву да Влада Српске планира да стимулише повећање плата радницима враћањем послодавцима у реалном сектору дијела уплаћеног износа пореза и доприноса, Благојевић је рекао да тај модел не могу подржати у потпуности.

 

Република Српска 01.04.2019 | 15:46
Тешко прихватљив владин приједлог
Привредна комора Републике Српске подржава сваку намјеру смањења пореза и доприноса и један од основних захтјева јесте да се иде ка растерећењу, изјавио је портпарол Привредне коморе Владимир Благојевић.

Он је подсјетио да Привредна комора годинама захтијева смањење оптерећења рада кроз снижавање стопа пореза и доприноса и њихово враћање на ниво из 2008. године.

– На тај начин је могуће створити простор за значајније повећање плата – истакао је Благојевић.

Коментаришући најаву да Влада Српске планира да стимулише повећање плата радницима враћањем послодавцима у реалном сектору дијела уплаћеног износа пореза и доприноса, Благојевић је рекао да тај модел не могу подржати у потпуности.

– Најављени модел различито третира привредна друштва. Проблем је у томе што би на неки начин били дискриминисани привредници који су већ повећали плате у односу на оне који то до сада нису учинили. Треба да буде пронађен другачији образац и јединствено рјешење за све – каже Благојевић. 

Он је додао да треба размотрити опцију да ли би законско рјешење, које је најавио предсједник Владе Српске Радован Вишковић, требало везати за просјечну плату на републичком нивоу или у појединачним гранама привреде.

Вишковић је изјавио је да ће Влада врло брзо предложити Народној скупштини Српске закон који ће омогућити да свим послодавцима у реалном сектору који повећају плате својим запосленима Република из буџета на крају године врати дио износа од уплаћених пореза и доприноса.

– Вјероватно ћемо са том мјером ићи од 1. јула и већ на крају 2019. године послодавцима, који својим запосленима повећају плате преко износа који данас имају, суфинансирати тај дио повећања у проценту који договоримо. Видјећемо како ће то бити дефинисано у законском рјешењу и да ли ћемо да вратимо 70 одсто износа од уплаћених пореза и доприноса на износ повећања плате, а да Република задржи за буџет 30 одсто – истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, Влада се на овај начин креће ка испуњавању коначног циља који је промовисала – смањењу збирне стопе пореза и доприноса, а да то олакшсање привреди буде преточено у повећање плата радницима.

(Срна)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

економиста

01.04.2019 13:52

Систем привредјивања који је "оболио", а знамо и од цега, теско да се мозе унаприједити фризирањем стања. Радикалне кораке оздрављења влада није у стању да спроведе након дуге политике "пустосења". Сада слиједи лагана регресија која води у фиксирање неспјеха на дуге стазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

министар

01.04.2019 14:34

Једино сто је реално и постено је да се крене у спроводјење америцког система опорезивања зарада. Тј моментално расформирање фонда пензионог осигурања по следецим принципима. Порез на плату свим радницима увести у висини од 150-200 км. И од тог новца исплацивати пензије за вец зарадјени радни стаз. Увести фиксну цијену здравственог осигурања за све, била она 10, 20, 100, 200 км није битно. Или тај посао препустити приватним осигурањима. Па нека трзисте само одреди колико коста цијена полисе за здравствено осигурање. Укинути потпуно плацање осигурања од незапослености јер свакако ницему не слузи осим да прикупљеним новцем плацају странацке војнике који су запослени у бироу рада. Када би се укинули ти дрзавни порези који су изразени у процентима од плате, нико не би раднику плацао минималац на банку а остало давао у кесу. Онда би се стекла права слика о томе колика је просјецна плата. Ја тврдим да је просјецна плата сада преко 1200 км само сто бар 300км од те плате буде исплацено на руке. Знам за градјевинску фирму гдје су сви пријављени на минималац а нема плате испод 1000 км. Ко тврди да нисам у праву и да се тесар, зидар, армирац и неки други мајстор мозе наци за 570 км (колико износи званицни просјек плата у градјевини) није реалан. Пензионо осигурање засновано на медјугенерацијској солидарноси је заоставстина комунизма и као и остале ствари из комунизма није ниста друго него превара. Нека дрзава престане да ме опорезује за пензионо па ако ја сам нисам способан да себи зарадим устедјевину нека зивим под мостом.

Name

Дејан Добој

02.04.2019 07:57

Подржавам опредјељење Владе Републике Српске да стимулише повећање плата у реалном сектору враћањем дијела уплаћених пореза и доприноса послодавцима, али исто тако послодавци требају са своје стране учинити додатни напор да се одрекну дијела профита у корист повећања плата радника, а све у циљу задржавања становништва на подручју Републике Српске.

Name

Мирко

02.04.2019 08:45

Слазем се са Дејан Добој. Кад се ради о повецању плата сви морају дати свој допринос, укљуцујуци Привредну комору и Унију удрузења послодаваца јер је и њихов интерес задрзавање радника.

Name

Трт

01.04.2019 13:53

Луд збуњеног ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асднај

01.04.2019 13:57

Најбоље да смање порезе и доприносе а да послодавци не повећавају плате. Такођер најбоље је да смање минималац на 200 км да се укине породиљско одсуство те да се годишњи одмор смањи на 10 дана. Мишљења сам да треба укинути плаћање ноћног рада и прековременог рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најбоље

01.04.2019 14:35

Увести робовласниство. Радник 0 МАРАКА, везес га у стали, бицујес га умјесто оброка, а нека доприноси остану исти. Ето устеде

Name

Ре

01.04.2019 14:37

И да послодавцима мјесечно уплаћујемо по 1000КМ за старлете и амортизацију "службених" Цаyенне-а

Name

Робовланиство, 21. стољеће, добра идеја

01.04.2019 16:04

Треба само увести модернији назив и метод функционирања под кишобраном Тзв. демокрације! . Па и у Америци је постојало до прије неких 160 г. И видите гдје су данас! А гдје би тек били да су им робови плаћали акцизе и сл. Иронију на страну! Робови данас постоје у Азија, Африка етц. Овдје код нас је то пролетеријат. Наизглед слободни робови! И Рим и Грцка су биле демократске државе.

Name

Јаффа

01.04.2019 14:28

Куповна моћ...стандард живота...о томе се ради, а не о ситним козметичким промјенама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

01.04.2019 18:12

РОБОВИ ДОДИКА, ЕПС, ПРОПАЛИХ БАНАКА.

Name

007 Бонд

01.04.2019 14:38

Што? Па Србија је слично урадила, тј. сваком предузетнику који је запослио једно лице- Србија му је уплатила одређену суму новаца на рачун, и успели су (ја мислим да Република Српска копира Србију, тј. ради све што и Србија ради). ... А Србија је и једина од бивших Југословенских република успела да смањи јавни дуг, и то за 1 МИЛИЈАРДУ евра, и то само прошле 2018-те године. Тако да Србија има најнижи дуг у односу на БДП. А дуг се и ове године смањује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

01.04.2019 16:58

Уопште није битан модел како ће.Минимална а не просјечна плата мора бити 1000 марака. Ако тако не буде биће демографска катастрофа

Name

Ре КРАТКО ЈАСНО

01.04.2019 18:10

ДЕМОГРАФИЈА НЕМА. СВА ДЕМОГРАФИЈА ЈЕ У ВЛАДИ БИСЕРКЕ И ТРАНСПОРТНОГ ЗНАНСТВЕНИКА. УГАСИ СВЈЕТЛО.