Teško prihvatljiv vladin prijedlog

Komentarišući najavu da Vlada Srpske planira da stimuliše povećanje plata radnicima vraćanjem poslodavcima u realnom sektoru dijela uplaćenog iznosa poreza i doprinosa, Blagojević je rekao da taj model ne mogu podržati u potpunosti.

 

Republika Srpska 01.04.2019 | 15:46
Teško prihvatljiv vladin prijedlog
Privredna komora Republike Srpske podržava svaku namjeru smanjenja poreza i doprinosa i jedan od osnovnih zahtjeva jeste da se ide ka rasterećenju, izjavio je portparol Privredne komore Vladimir Blagojević.

On je podsjetio da Privredna komora godinama zahtijeva smanjenje opterećenja rada kroz snižavanje stopa poreza i doprinosa i njihovo vraćanje na nivo iz 2008. godine.

– Na taj način je moguće stvoriti prostor za značajnije povećanje plata – istakao je Blagojević.

Komentarišući najavu da Vlada Srpske planira da stimuliše povećanje plata radnicima vraćanjem poslodavcima u realnom sektoru dijela uplaćenog iznosa poreza i doprinosa, Blagojević je rekao da taj model ne mogu podržati u potpunosti.

– Najavljeni model različito tretira privredna društva. Problem je u tome što bi na neki način bili diskriminisani privrednici koji su već povećali plate u odnosu na one koji to do sada nisu učinili. Treba da bude pronađen drugačiji obrazac i jedinstveno rješenje za sve – kaže Blagojević. 

On je dodao da treba razmotriti opciju da li bi zakonsko rješenje, koje je najavio predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, trebalo vezati za prosječnu platu na republičkom nivou ili u pojedinačnim granama privrede.

Višković je izjavio je da će Vlada vrlo brzo predložiti Narodnoj skupštini Srpske zakon koji će omogućiti da svim poslodavcima u realnom sektoru koji povećaju plate svojim zaposlenima Republika iz budžeta na kraju godine vrati dio iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa.

– Vjerovatno ćemo sa tom mjerom ići od 1. jula i već na kraju 2019. godine poslodavcima, koji svojim zaposlenima povećaju plate preko iznosa koji danas imaju, sufinansirati taj dio povećanja u procentu koji dogovorimo. Vidjećemo kako će to biti definisano u zakonskom rješenju i da li ćemo da vratimo 70 odsto iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa na iznos povećanja plate, a da Republika zadrži za budžet 30 odsto – istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, Vlada se na ovaj način kreće ka ispunjavanju konačnog cilja koji je promovisala – smanjenju zbirne stope poreza i doprinosa, a da to olakšsanje privredi bude pretočeno u povećanje plata radnicima.

(Srna)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

ekonomista

01.04.2019 13:52

Sistem privredjivanja koji je "obolio", a znamo i od cega, tesko da se moze unaprijediti friziranjem stanja. Radikalne korake ozdravljenja vlada nije u stanju da sprovede nakon duge politike "pustosenja". Sada slijedi lagana regresija koja vodi u fiksiranje nespjeha na duge staze.

ODGOVORITE
Name

ministar

01.04.2019 14:34

Jedino sto je realno i posteno je da se krene u sprovodjenje americkog sistema oporezivanja zarada. Tj momentalno rasformiranje fonda penzionog osiguranja po sledecim principima. Porez na platu svim radnicima uvesti u visini od 150-200 km. I od tog novca isplacivati penzije za vec zaradjeni radni staz. Uvesti fiksnu cijenu zdravstvenog osiguranja za sve, bila ona 10, 20, 100, 200 km nije bitno. Ili taj posao prepustiti privatnim osiguranjima. Pa neka trziste samo odredi koliko kosta cijena polise za zdravstveno osiguranje. Ukinuti potpuno placanje osiguranja od nezaposlenosti jer svakako nicemu ne sluzi osim da prikupljenim novcem placaju stranacke vojnike koji su zaposleni u birou rada. Kada bi se ukinuli ti drzavni porezi koji su izrazeni u procentima od plate, niko ne bi radniku placao minimalac na banku a ostalo davao u kesu. Onda bi se stekla prava slika o tome kolika je prosjecna plata. Ja tvrdim da je prosjecna plata sada preko 1200 km samo sto bar 300km od te plate bude isplaceno na ruke. Znam za gradjevinsku firmu gdje su svi prijavljeni na minimalac a nema plate ispod 1000 km. Ko tvrdi da nisam u pravu i da se tesar, zidar, armirac i neki drugi majstor moze naci za 570 km (koliko iznosi zvanicni prosjek plata u gradjevini) nije realan. Penziono osiguranje zasnovano na medjugeneracijskoj solidarnosi je zaostavstina komunizma i kao i ostale stvari iz komunizma nije nista drugo nego prevara. Neka drzava prestane da me oporezuje za penziono pa ako ja sam nisam sposoban da sebi zaradim ustedjevinu neka zivim pod mostom.

Name

Dejan Doboj

02.04.2019 07:57

Podržavam opredjeljenje Vlade Republike Srpske da stimuliše povećanje plata u realnom sektoru vraćanjem dijela uplaćenih poreza i doprinosa poslodavcima, ali isto tako poslodavci trebaju sa svoje strane učiniti dodatni napor da se odreknu dijela profita u korist povećanja plata radnika, a sve u cilju zadržavanja stanovništva na području Republike Srpske.

Name

Mirko

02.04.2019 08:45

Slazem se sa Dejan Doboj. Kad se radi o povecanju plata svi moraju dati svoj doprinos, ukljucujuci Privrednu komoru i Uniju udruzenja poslodavaca jer je i njihov interes zadrzavanje radnika.

Name

Trt

01.04.2019 13:53

Lud zbunjenog ..

ODGOVORITE
Name

Asdnaj

01.04.2019 13:57

Najbolje da smanje poreze i doprinose a da poslodavci ne povećavaju plate. Također najbolje je da smanje minimalac na 200 km da se ukine porodiljsko odsustvo te da se godišnji odmor smanji na 10 dana. Mišljenja sam da treba ukinuti plaćanje noćnog rada i prekovremenog rada.

ODGOVORITE
Name

Najbolje

01.04.2019 14:35

Uvesti robovlasnistvo. Radnik 0 MARAKA, vezes ga u stali, bicujes ga umjesto obroka, a neka doprinosi ostanu isti. Eto ustede

Name

Re

01.04.2019 14:37

I da poslodavcima mjesečno uplaćujemo po 1000KM za starlete i amortizaciju "službenih" Cayenne-a

Name

Robovlanistvo, 21. stoljeće, dobra ideja

01.04.2019 16:04

Treba samo uvesti moderniji naziv i metod funkcioniranja pod kišobranom Tzv. demokracije! . Pa i u Americi je postojalo do prije nekih 160 g. I vidite gdje su danas! A gdje bi tek bili da su im robovi plaćali akcize i sl. Ironiju na stranu! Robovi danas postoje u Azija, Afrika etc. Ovdje kod nas je to proleterijat. Naizgled slobodni robovi! I Rim i Grcka su bile demokratske države.

Name

Jaffa

01.04.2019 14:28

Kupovna moć...standard života...o tome se radi, a ne o sitnim kozmetičkim promjenama.

ODGOVORITE
Name

RE

01.04.2019 18:12

ROBOVI DODIKA, EPS, PROPALIH BANAKA.

Name

007 Бонд

01.04.2019 14:38

Што? Па Србија је слично урадила, тј. сваком предузетнику који је запослио једно лице- Србија му је уплатила одређену суму новаца на рачун, и успели су (ја мислим да Република Српска копира Србију, тј. ради све што и Србија ради). ... А Србија је и једина од бивших Југословенских република успела да смањи јавни дуг, и то за 1 МИЛИЈАРДУ евра, и то само прошле 2018-те године. Тако да Србија има најнижи дуг у односу на БДП. А дуг се и ове године смањује.

ODGOVORITE
Name

Kratko i jasno

01.04.2019 16:58

Uopšte nije bitan model kako će.Minimalna a ne prosječna plata mora biti 1000 maraka. Ako tako ne bude biće demografska katastrofa

Name

Re KRATKO JASNO

01.04.2019 18:10

DEMOGRAFIJA NEMA. SVA DEMOGRAFIJA JE U VLADI BISERKE I TRANSPORTNOG ZNANSTVENIKA. UGASI SVJETLO.