Читајте више од три и по сата недјељно и продужићете животни вијек

Људи који читају књиге живе дуже од људи који то не раде, открила је нова студија објављена у часопису Друштвене науке и медицина (Социал Сциенце анд Медицине).

Здравље 01.04.2019 | 10:53
Читајте више од три и по сата недјељно и продужићете животни вијек
Истраживачи са Универзитета Јејл тестирали су 3.635 учесника старијих од 50 година о њиховим навикама читања. Испитанике су поделили у три групе - оне који не читају, људе који читају мање од 3,5 сата седмично и људе који читају више од 3,5 сата недељно.

Истраживачи су пратили сваку групу током чак 12 година.

Људи који су највише читали биле су образоване жене са високим примањима. Током истраживања, установљено је како су обе групе читача живеле дуже од оних који не читају књиге, преноси портал Клиx.ба.

Читаоци који су читали више од 3,5 сата недељно, живели су пуних 23 месеца дуже од људи који уопште нису читали. Тај продужени животни век примењен је на све испитанике, без обзира на факторе њиховог имовног, образовног или здравственог стања.

Истраживачи су стога донели закључак да је животни век могуће продужити једноставном активношћу као што је читање.

Како појашњавају стручњаци, читање укључује два главна когнитивна процеса - дубоко читање и емоционалну везу.

Дубоко читање је спор процес у којем се читалац бави књигом и настоји је разумети у свом контексту и у контексту спољног света.

Емоционална веза је место где читалац саосећа са ликовима, побољшава друштвену перцепцију и емоционалну интелигенцију.

Ови когнитивни процеси били су водиља истраживачима са Универзитета Јејл и коришћени су као маркери за њихово истраживање. Иако изгледа да читање нуди предност у погледу преживљавања, велике предности које је потврдило ово истраживање су и мањак стреса те боље понашање код читача.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар