Зелениш смета и лијековима и стомаку

Конзумирање управо пристиглог поврћа може да погорша здравствене тегобе и измени дејство медикамената.

Здравље 01.04.2019 | 10:46
Зелениш смета и лијековима и стомаку
ПРОЛЕЋНИ зелениш и друго поврће незаобилазни су када је о здравој исхрани реч. Међутим, ове намирнице би с опрезом и ограничено требало да користе они који пате од болести желуца и црева, као и они који пију лекове против високог крвног притиска, згрушавања крви и за регулацију глукозе.

Професор др Слободан Јанковић, фармаколог Клиничко-болничког центра у Крагујевцу каже да они који пију "варфарин" и "аценокумарол", требало би да избегавају намирнице које садрже много витамина К:

- Овај витамин директно блокира дејство лекова за згрушавање крви и зато би ограничено требало јести зелену салату, купус, броколи, шпарглу, спанаћ, прокељ, авокадо, поморанџе, першун.

С обзиром на то да зелено лиснато поврће садржи доста калијума, они који пију лекове за повишен притисак, требало би да га једу у мањим количинама.

- Калијум из поврћа доспева у крвоток и може да достигне превисок ниво уколико особа истовремено узима терапију за хипертензију, која има тенденцију да повећава ниво овог минерала - каже професор Јанковић.

Извесно поврће утиче и на ниво шећера у крви.

- Спанаћ и црни лук могу да снизе ниво глукозе, па пацијенти са дијабетесом који пију лекове за регулацију глукозе, требало би чешће да мере шећер када једу ово поврће - упућује наш саговорник. - Црни лук може да промени ниво лека литијума у крви због чега би пацијенти који га пију требало да га избегавају.

Иако се се саветује да исхрана с пролећа буде што богатија свежим поврћем, гастроентеролог Срђан Марковић из Клиничко-болничког центра "Звездара" каже да то не важи за оне који болују од хроничног гастритиса.

- Многи људи који болују од гастритиса доживе жарење и бол након конзумације црног лука, белог лука или парадајза - каже др Марковић. - Особе са дијагнозом рефлуксног езофагитиса (ГЕРБ-а) такође би требало да избегавају парадајз, ротквице, папричице, црни лук, сок парадајза, киселе краставце. Није неопходно потпуно да се избаце ове намирнице, али је боље да се једе барено поврће или поврће исецкано на ситне комаде. Пацијенти са запаљенским болестима црева током погоршања стања требало би сасвим да избаце из исхране свеже воће и поврће.

ДОВОЉНА ЈЕ ВОДА

ИАКО је последњих година популарно да се зелениш потапа у воду са содом бикарбоном, чисти раствором сирћета и лимуновим соком, стручњаци су сагласни да то не доприноси уклањању остатака пестицида. Они истичу да је темељно прање хладном водом сасвим довољно и да се тако уклањају не само патогени микроорганизми, већ и пестициди који су остали на површини биљке.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Искусан

01.04.2019 10:27

Ја волим само зрело, никако зелено.

ОДГОВОРИТЕ