Данас пресуда за злочин у Броду

Суд БиХ за данас је заказао изрицање првостепене пресуде бившем припаднику ХВО-а Алминку Исламовићу за злочине над српским цивилима у Броду 1992. године.

Босна и Херцеговина 01.04.2019 | 08:57
Данас пресуда за злочин у Броду
Исламовић је оптужен да је као припадник и командир Војне полиције ХВО-а од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању српских цивила који су били заточени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону Полета.

На терет му је стављено одвођење заробљених на принудни рад, паљење и пљачкање њихове имовине, као и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.

Током изношења завршних ријечи, тужилац Мирослав Јањић рекао је да искази свједока Тужилаштва потврђују да је Исламовић починио злочине за које га терети оптужница, што нису оспорили ни докази одбране, те затражио да га Суд прогласи кривим и изрекне казна сходно закону.

Јањић сматра да је Тужилаштво доказало да је Исламовић био припадник ХВО-а и да су Полицијска станица у тадашњем Босанском Броду и стадион Полет били мјеста гдје су бесправно ухапшени Срби били затварани.

Тужилац је навео да су свједоци својим исказима потврдили да их је Исламовић тукао, да су неки пребијани до несвијести, док је неке само шамарао.

Јањић је подсјетио Судско вијеће на изјаве свједока који су рекли да су видјели да је оптужени једног затвореника ударао књигом по глави, да је једном затворенику прскао сузавац у очи, те да је узимао паре за откупнину, што је потврдио и свједок одбране.

Предсједник Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац изјавио је за Срну да су ове породице незадовољне радом Тужилаштва БиХ и да упркос бројним непобитним доказима не очекују да ће Исламовић добити заслужену казну.

Грабовац је рекао да је против Исламовића предочено мноштво доказа, али да сматрају да ће проћи некажњено или ће добити најминималнију казну.

- Алминко Исламовић је мог брата премлаћивао, приводио је жене на силовање. Предао сам свим институцијама те наредбе које се односе на привођење жена за пружање сексуалних услуга. Имам то у архиви - рекао је Грабовац.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Xx

01.04.2019 07:47

Каква пресуда ослобађајуца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

01.04.2019 08:12

Да су срби била би казна овако ниста пустају злоцинце