Danas presuda za zločin u Brodu

Sud BiH za danas je zakazao izricanje prvostepene presude bivšem pripadniku HVO-a Alminku Islamoviću za zločine nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine.

Bosna i Hercegovina 01.04.2019 | 08:57
Danas presuda za zločin u Brodu
Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zatočeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu Poleta.

Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Tokom iznošenja završnih riječi, tužilac Miroslav Јanjić rekao je da iskazi svjedoka Tužilaštva potvrđuju da je Islamović počinio zločine za koje ga tereti optužnica, što nisu osporili ni dokazi odbrane, te zatražio da ga Sud proglasi krivim i izrekne kazna shodno zakonu.

Јanjić smatra da je Tužilaštvo dokazalo da je Islamović bio pripadnik HVO-a i da su Policijska stanica u tadašnjem Bosanskom Brodu i stadion Polet bili mjesta gdje su bespravno uhapšeni Srbi bili zatvarani.

Tužilac je naveo da su svjedoci svojim iskazima potvrdili da ih je Islamović tukao, da su neki prebijani do nesvijesti, dok je neke samo šamarao.

Јanjić je podsjetio Sudsko vijeće na izjave svjedoka koji su rekli da su vidjeli da je optuženi jednog zatvorenika udarao knjigom po glavi, da je jednom zatvoreniku prskao suzavac u oči, te da je uzimao pare za otkupninu, što je potvrdio i svjedok odbrane.

Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac izjavio je za Srnu da su ove porodice nezadovoljne radom Tužilaštva BiH i da uprkos brojnim nepobitnim dokazima ne očekuju da će Islamović dobiti zasluženu kaznu.

Grabovac je rekao da je protiv Islamovića predočeno mnoštvo dokaza, ali da smatraju da će proći nekažnjeno ili će dobiti najminimalniju kaznu.

- Alminko Islamović je mog brata premlaćivao, privodio je žene na silovanje. Predao sam svim institucijama te naredbe koje se odnose na privođenje žena za pružanje seksualnih usluga. Imam to u arhivi - rekao je Grabovac.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Xx

01.04.2019 07:47

Kakva presuda oslobađajuca.

ODGOVORITE
Name

Xx

01.04.2019 08:12

Da su srbi bila bi kazna ovako nista pustaju zlocince