Пожари у Српској узимају данак

Пожари у Републици Српској су у прва два мјесеца ове године однијели чак седам живота, док су прошле године у том периоду настрадала три лица, а причињена је материјална штета од 463. 000 КМ, потврђено је из МУП-а РС.

Република Српска 01.04.2019 | 08:03
Пожари у Српској узимају данак
Како су навели, у јануару и фебруару 2019. године на подручју Републике Српске евидентирано је 128 пожара, а лани их је било 74.

Док су прошле године у прва два мјесеца евидентирана само два пожара на објектима у државној својини, ове године таквих је већ било 36.

"У јануару и фебруару ове године била су 92 пожара на објектима у приватној својини, а у истом периоду лани била су 72 таква пожара", наводе из МУП-а РС.

Највише пожара ове године евидентирано је на подручју Полицијске управе Требиње, што показују и тренутни надљудски напори ватрогасаца да погасе многобројне пожаре који непрестано избијају пријетећи становништву и имовини.

Подсјећамо и да је март, који је био веома сунчан, такође донио многе пожаре на отвореном који су односили људске жртве, јер су многи тада палили коров у њивама и изазивали пожаре усљед немогућности контролисања ватре.

Жарко Ðурђић (65) из Добоја био је прва жртва у марту, настрадао је другог марта приликом паљења корова док је крчио њиву.

Претходно су, подсјетимо, на исти начин живот изгубили Драгутин Топрек (83) из Теслића, Љубо Старчевић (82) из Добоја, као и Живана Драгић (81) из Невесиња.

Иако сваке године има много проблема с оваквим пожарима, када се паљење корова отме контроли, ипак није биљежен толики број жртава.

Из МУП-а РС често су апеловали да се коров и други гориви материјал приликом уређења имања спаљују на одговоран начин и на површинама које могу контролисати, те да након спаљивања угасе остатке несагорене материје.

Један од пожара у марту с великом материјалном штетом био је у бањалучкој фирми "Медекс Пром", у кругу чијег је предузећа код "Инцела" настала штета између 150.000 и 200.000 марака.

Осим тога, пожар је прије неколико дана захватио и објекат предузећа "Столарија Нешо" у бањалучком насељу Зелени вир и направио штету већу од пола милиона.

Ни животиње нису биле поштеђене пред ватреном стихијом па су током марта у мјесту Перван, код Бањалуке, у штали изгорјели два бика, двије краве и теле, док су прошле седмице у Кнежеву на једном имању изгорјели свиње и око 75 пилића, а у оба ова пожара домаћинима су изгорјеле и велике количине жита.

Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МРМ

01.04.2019 06:57

Гледам прије пар вечери гашење мањег пожара, ватрогасци се труде и гасе са пукнутим цријевом и сигуран сам да је трећина расоложиве воде истекла по улици, а друга екипа гаси пожар на оџаку са ФАП-ом 13-ком, старим 30 година. Па ме не чуди што се овако лако шире пожари и лако страда. Влада РС да има имало памети би набавила 2 канадера мања и оставила их у Маховљанима, јер сваке године имамо велике проблеме са пожарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

01.04.2019 07:00

Љепше вријеме у фебруару је утицало да се раније крене са паљевинама...

ОДГОВОРИТЕ