Požari u Srpskoj uzimaju danak

Požari u Republici Srpskoj su u prva dva mjeseca ove godine odnijeli čak sedam života, dok su prošle godine u tom periodu nastradala tri lica, a pričinjena je materijalna šteta od 463. 000 KM, potvrđeno je iz MUP-a RS.

Republika Srpska 01.04.2019 | 08:03
Požari u Srpskoj uzimaju danak
Kako su naveli, u januaru i februaru 2019. godine na području Republike Srpske evidentirano je 128 požara, a lani ih je bilo 74.

Dok su prošle godine u prva dva mjeseca evidentirana samo dva požara na objektima u državnoj svojini, ove godine takvih je već bilo 36.

"U januaru i februaru ove godine bila su 92 požara na objektima u privatnoj svojini, a u istom periodu lani bila su 72 takva požara", navode iz MUP-a RS.

Najviše požara ove godine evidentirano je na području Policijske uprave Trebinje, što pokazuju i trenutni nadljudski napori vatrogasaca da pogase mnogobrojne požare koji neprestano izbijaju prijeteći stanovništvu i imovini.

Podsjećamo i da je mart, koji je bio veoma sunčan, takođe donio mnoge požare na otvorenom koji su odnosili ljudske žrtve, jer su mnogi tada palili korov u njivama i izazivali požare usljed nemogućnosti kontrolisanja vatre.

Žarko Ðurđić (65) iz Doboja bio je prva žrtva u martu, nastradao je drugog marta prilikom paljenja korova dok je krčio njivu.

Prethodno su, podsjetimo, na isti način život izgubili Dragutin Toprek (83) iz Teslića, Ljubo Starčević (82) iz Doboja, kao i Živana Dragić (81) iz Nevesinja.

Iako svake godine ima mnogo problema s ovakvim požarima, kada se paljenje korova otme kontroli, ipak nije bilježen toliki broj žrtava.

Iz MUP-a RS često su apelovali da se korov i drugi gorivi materijal prilikom uređenja imanja spaljuju na odgovoran način i na površinama koje mogu kontrolisati, te da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije.

Jedan od požara u martu s velikom materijalnom štetom bio je u banjalučkoj firmi "Medeks Prom", u krugu čijeg je preduzeća kod "Incela" nastala šteta između 150.000 i 200.000 maraka.

Osim toga, požar je prije nekoliko dana zahvatio i objekat preduzeća "Stolarija Nešo" u banjalučkom naselju Zeleni vir i napravio štetu veću od pola miliona.

Ni životinje nisu bile pošteđene pred vatrenom stihijom pa su tokom marta u mjestu Pervan, kod Banjaluke, u štali izgorjeli dva bika, dvije krave i tele, dok su prošle sedmice u Kneževu na jednom imanju izgorjeli svinje i oko 75 pilića, a u oba ova požara domaćinima su izgorjele i velike količine žita.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

МРМ

01.04.2019 06:57

Гледам прије пар вечери гашење мањег пожара, ватрогасци се труде и гасе са пукнутим цријевом и сигуран сам да је трећина расоложиве воде истекла по улици, а друга екипа гаси пожар на оџаку са ФАП-ом 13-ком, старим 30 година. Па ме не чуди што се овако лако шире пожари и лако страда. Влада РС да има имало памети би набавила 2 канадера мања и оставила их у Маховљанима, јер сваке године имамо велике проблеме са пожарима.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

01.04.2019 07:00

Ljepše vrijeme u februaru je uticalo da se ranije krene sa paljevinama...

ODGOVORITE