ПЛ: Прорадио шампионски ген, Ливерпул до побједе у 90'!

"Редси" уз много среће савладали Тотенхем, аутоголом Алдервејрелда у 90. минуту! Можда је ово ипак ТА сезона? Лорис и Алдервејрелд частили у 90, Ливерпул и даље први! На Енфилду 2:1.

Фудбал 31.03.2019 | 23:48
ПЛ: Прорадио шампионски ген, Ливерпул до побједе у 90'!
Ливепрул је био бржи, одлучнији, конкретнији и бољи од Тотемхема у већем делу утакмице, али је у финишу имао лудачку срећу да резултат остане 1:1 после две шансе за госте из Лондона, а онда и да се промени на 2:1 после лоше реакције Уга Лориса и аутогола Тобија Алдервејрелда!

Три бода за повратак на прво место шест кола пре краја, с тим да Манчестер сити - који има два бода мање - има и утакмицу мање.

Све се више чини да је дошло време да се на Енфилду коначно слави титула, 19. у клупској историји, али прва још од 1990. године.

Била је ово једна од најтежих препрека за "редсе" у финишу сезоне, а преосталих шест су Саутемптон у гостима, Челси код куће, Кардиф у гостима, Хадерсфилд код куће, Њукасл у гостима и Вулверхемптон код куће.

Што се тиче "грађана", они ће до краја играти против Кардифа код куће, Кристал Паласа у гостима, Тотенхема код куће, Манчестер јунајтеда у гостима, Барнлија у гостима, Лестера код куће и Брајтона у гостима.

Одличну игру свог тима у првом полувремену голом је крунисао Роберто Боби Фирмино, када је врло лепо шутирао главом на центаршут Ендија Робертсона у 16. минуту.

Леви бек из Шкотске том асистенцијом дошао је у прилику да постане најбољи дефанзивац у клупској историји по учинку у једној сезони, пошто је досад уписао девет додавања која су претворена у поготке, а рекорд са само два више држе Енди Хинчклиф (сезона 1994/95) и Лејтон Бејнс (2010/11).

У другом полувремену гости су успели мало да се ослобде притиска, а у 70. минуту и да изненаде домаћина. Хари Кејн је брзо извео фаул на средини терена и прелепом дијагоналом пронашао Трипијеа, који је одиграо провратно додавање ка Ериксену, а он одлично у средини уочио Лукаша Муру. Бразилац је рутински завршио акцију за изједначење.

У јеку нових напада Ливерпула "севнуле" су две контре Тотенхема, које на срећу домаћих навијача у поготке нису претворили Муса Сисоко и Деле Али.

Убрзо је стигла и казна... Слахов не претерано јак шут главом лоше је одбио Лорис, а лопта се од Алдервејрледа одбила у мрежу.

Ливерпул се овом победом вратио на врх, а Тотенхем поразом довео у питање учешћа у Лиги шампиона. Иако су на трећем месту "певци" су без победе у последњих пет првенствених утакмица, од чега су четири пута поражени и једном играли нерешено.

Да сте вршили анкету пре почетка утакмиец вероватно би 50 одсто навијача Ливерпула заокружило потврдан одоговор на питање да ли ће дерби са Тотенхемом бити тај меч кад ће Редси почети да просипају бодове. Навикли су већ на такве мазохистичке тренутке и више себи једноставно не смеју да дозволе да се опусте и преусте претераном оптимизму. Али после свега виђеног у дербију са Тотенхемом сигурно ће се и они запитати: да ли је ово коначно та сезона? Да ли је могуће да није кад се Редсима све овако црта? Невероватна глупост Уга Лориса и Тобија Алдервејрелда у 90. минуту великог дербија 32. кола Премијер лиге поклонила је Ливерпулу победу од 2:1 и останак на челу Премијер лиге!

Сити додуше и даље има меч мање и што је можда и битније има бољу игру од јединог ривала у шампионској трци. Али Ливерпул има оно што му је толико пута недостајало у последњих 29 година – срећу! А без среће у фудбалу нема ни тријумфа. Није да Редси нису заслужили бодове. Били су бољи данас. Али оваква грешка Лориса и Алдервејрелда вероватно ће им бити једина слична у животу. Онакав шут Мусе Сисока - само који тренутак раније распалио је небу под облаке у ситуацији када је могао да Певце поведе и до сва три бода – може да значи само да се и небо смиловало Енфилду. Нема другог објашњења. У првенству суровом каква је Премијер лига овакви се поклони једноставно не догађају. А на Ливерпуловим утакмицама баш су заређали. Можда је једноставно записано негде у звездама?

Неће наравно срећа сама по себи бити довољна да се прекине тродеценијски пост. Мораће и изабраници Јиргена Клопа да обаве своје. И мораће да престану да праве глупости каква им се поткрала у 80. минуту када је Лукас Моура постигао изједначујући гол. Многе су успомене наврле тада сваком навијачу домаћег тима. Сетили су се и клизања Стивена Џерарда и изгубљене предности против Кристала Паласа…  Заличило је на онај период године… Кад Редси почну да расипају бодове.

Наизглед апсолутно безазлена ситуација, али тамо у ћошку екрана Ендрју Робертсон маше руком позивајући играче из везе да се пробуде и обрате пажњу на дефанзивне задатке. Баш испред Робертсона затрчава се Кијеран Трпије, приметио га је Хари Кејн док је изводио прекид на центру игралишта. Робертсон је далеко од Трипијеа, Жоржињо Вајналдум касни за Кристијаном Ериксеном, на петерцу нико ни не види Моуру. Ни из чега до гола. И Енфилд на ивици депресије која би се лечила недељама.

Авај, ово ипак није тај тренутак у сезони, а питање је да ли ће и доћи, јер неће ни Клоп довека посматрати како му екипа посрће. Може ова генерација и боље од онога што је приказала у претходним недељама, без обзира на то што Сити тренутно лакше долази до бодова. Било је тренутака на почетку ове такмичарске године и кад су Редси деловали незаустављиво. Било их је и данас, посебно после водећег гола Роберта Фирмина, мада би овде слава требало да припадне баш Робертсону чији је феноменалан центаршут погодио једини педаљ терена који нису могли да дохвате ни Давинсон Санчез ни Јан Фертонген. Ливерпул је водио.

И Ливерпул је у наредним тренуцима доминирао. И да је имао Мохамеда Салаха из прошле сезоне вероватно не би ни било оног подрхтавања Енфилда из последњих 20-ак минута. Египћанин међутим не личи на себе из најбољих дана. Понекад одсутан, понекад брзоплет, понекад превише самоуверен... У неколико ситуација је бирао лоша решења, упропашћавао акције које су морале да буду завршаване барем претећим покушајима. Овако, само се чекао тренутак када ће Тотенхем узвратити. Требало је мало времена гостима, тек да смисле како да уштопују растрчане бекове Робертсона и Трента Александер-Арнолда. Кад су то на полувремену и урадили повратком на формацију са четири позади било је само питање тренутка кад ће одбрана Ливерпула да попусти.

На крају је и попустила. Али за разлику од неких ранијих сезона није се сва тежина славне историје клуба обрушила на Клопов тим. Бар не још. Ходницима Енфилда још неко време ће одзвањати једно друго питање: да ли је ово коначно та сезона?

ПРЕМИЈЕР ЛИГА, 32. коло:

субота

Фулам - Манчестер сити 0:2 (0:2)
/Б. Силва 5, Агуеро 27/

Брајтон - Саутемптон 0:1 (0:1)
/Хејбјерг 53/

Барнли - Вулверхемптон 2:0 (1:0)
/Коуди 2аг, Мекнил 77/

Кристал Палас - Хадерсфилд 2:0 (0:0)
/Миливојевић 77п, Ван Ахолт 88/

Лестер - Борнмут 2:0 (1:0)
/Морган 11, Варди 82/

Манчестер јунајтед - Вотфорд 2:1 (1:0)
/Рашфорд 28, Марсијал 73 - Дукуре 90/

Вест Хем - Евертон 0:2 (0:2)
/Зума 5, Бернард 33/

недеља

Кардиф сити - Челси 1:2 (0:0)
/Камараса 46 - Аспиликуета 84, Лофтус-Чик 90+1/

Ливерпул - Тотенхем 2:1 (1:0)
/Фирмино 16, Алдервејрлед аг 90 - Мура 70/

понедељак

Арсенал - Њукасл (21:00)

Табела:

1. Ливерпул (32) 79
2. Манчестер сити (31) 77
3. Тотенхем (31) 61
4. Манчестер јунајтед (31) 61
5. Арсенал (30) 60
6. Челси (31) 60
7. Вулверхемптон (31) 44
8. Лестер сити (32) 44
9. Евертон (32) 43
10. Вотфорд (31) 43
11. Вест Хем (32) 42
12. Борнмут (32) 38
13. Кристал Палас (31) 36
14. Њукасл (31) 35
15. Брајтон (30) 33
16. Саутемптон (31) 33
17. Барнли (32) 33
18. Кардиф (31) 28
19. Фулам (32) 17
20. Хадерсфилд (32) 14

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар