PL: Proradio šampionski gen, Liverpul do pobjede u 90'!

"Redsi" uz mnogo sreće savladali Totenhem, autogolom Aldervejrelda u 90. minutu! Možda je ovo ipak TA sezona? Loris i Aldervejreld častili u 90, Liverpul i dalje prvi! Na Enfildu 2:1.

Fudbal 31.03.2019 | 23:48
PL: Proradio šampionski gen, Liverpul do pobjede u 90'!
Liveprul je bio brži, odlučniji, konkretniji i bolji od Totemhema u većem delu utakmice, ali je u finišu imao ludačku sreću da rezultat ostane 1:1 posle dve šanse za goste iz Londona, a onda i da se promeni na 2:1 posle loše reakcije Uga Lorisa i autogola Tobija Aldervejrelda!

Tri boda za povratak na prvo mesto šest kola pre kraja, s tim da Mančester siti - koji ima dva boda manje - ima i utakmicu manje.

Sve se više čini da je došlo vreme da se na Enfildu konačno slavi titula, 19. u klupskoj istoriji, ali prva još od 1990. godine.

Bila je ovo jedna od najtežih prepreka za "redse" u finišu sezone, a preostalih šest su Sautempton u gostima, Čelsi kod kuće, Kardif u gostima, Hadersfild kod kuće, Njukasl u gostima i Vulverhempton kod kuće.

Što se tiče "građana", oni će do kraja igrati protiv Kardifa kod kuće, Kristal Palasa u gostima, Totenhema kod kuće, Mančester junajteda u gostima, Barnlija u gostima, Lestera kod kuće i Brajtona u gostima.

Odličnu igru svog tima u prvom poluvremenu golom je krunisao Roberto Bobi Firmino, kada je vrlo lepo šutirao glavom na centaršut Endija Robertsona u 16. minutu.

Levi bek iz Škotske tom asistencijom došao je u priliku da postane najbolji defanzivac u klupskoj istoriji po učinku u jednoj sezoni, pošto je dosad upisao devet dodavanja koja su pretvorena u pogotke, a rekord sa samo dva više drže Endi Hinčklif (sezona 1994/95) i Lejton Bejns (2010/11).

U drugom poluvremenu gosti su uspeli malo da se oslobde pritiska, a u 70. minutu i da iznenade domaćina. Hari Kejn je brzo izveo faul na sredini terena i prelepom dijagonalom pronašao Tripijea, koji je odigrao provratno dodavanje ka Eriksenu, a on odlično u sredini uočio Lukaša Muru. Brazilac je rutinski završio akciju za izjednačenje.

U jeku novih napada Liverpula "sevnule" su dve kontre Totenhema, koje na sreću domaćih navijača u pogotke nisu pretvorili Musa Sisoko i Dele Ali.

Ubrzo je stigla i kazna... Slahov ne preterano jak šut glavom loše je odbio Loris, a lopta se od Aldervejrleda odbila u mrežu.

Liverpul se ovom pobedom vratio na vrh, a Totenhem porazom doveo u pitanje učešća u Ligi šampiona. Iako su na trećem mestu "pevci" su bez pobede u poslednjih pet prvenstvenih utakmica, od čega su četiri puta poraženi i jednom igrali nerešeno.

Da ste vršili anketu pre početka utakmiec verovatno bi 50 odsto navijača Liverpula zaokružilo potvrdan odogovor na pitanje da li će derbi sa Totenhemom biti taj meč kad će Redsi početi da prosipaju bodove. Navikli su već na takve mazohističke trenutke i više sebi jednostavno ne smeju da dozvole da se opuste i preuste preteranom optimizmu. Ali posle svega viđenog u derbiju sa Totenhemom sigurno će se i oni zapitati: da li je ovo konačno ta sezona? Da li je moguće da nije kad se Redsima sve ovako crta? Neverovatna glupost Uga Lorisa i Tobija Aldervejrelda u 90. minutu velikog derbija 32. kola Premijer lige poklonila je Liverpulu pobedu od 2:1 i ostanak na čelu Premijer lige!

Siti doduše i dalje ima meč manje i što je možda i bitnije ima bolju igru od jedinog rivala u šampionskoj trci. Ali Liverpul ima ono što mu je toliko puta nedostajalo u poslednjih 29 godina – sreću! A bez sreće u fudbalu nema ni trijumfa. Nije da Redsi nisu zaslužili bodove. Bili su bolji danas. Ali ovakva greška Lorisa i Aldervejrelda verovatno će im biti jedina slična u životu. Onakav šut Muse Sisoka - samo koji trenutak ranije raspalio je nebu pod oblake u situaciji kada je mogao da Pevce povede i do sva tri boda – može da znači samo da se i nebo smilovalo Enfildu. Nema drugog objašnjenja. U prvenstvu surovom kakva je Premijer liga ovakvi se pokloni jednostavno ne događaju. A na Liverpulovim utakmicama baš su zaređali. Možda je jednostavno zapisano negde u zvezdama?

Neće naravno sreća sama po sebi biti dovoljna da se prekine trodecenijski post. Moraće i izabranici Jirgena Klopa da obave svoje. I moraće da prestanu da prave gluposti kakva im se potkrala u 80. minutu kada je Lukas Moura postigao izjednačujući gol. Mnoge su uspomene navrle tada svakom navijaču domaćeg tima. Setili su se i klizanja Stivena Džerarda i izgubljene prednosti protiv Kristala Palasa…  Zaličilo je na onaj period godine… Kad Redsi počnu da rasipaju bodove.

Naizgled apsolutno bezazlena situacija, ali tamo u ćošku ekrana Endrju Robertson maše rukom pozivajući igrače iz veze da se probude i obrate pažnju na defanzivne zadatke. Baš ispred Robertsona zatrčava se Kijeran Trpije, primetio ga je Hari Kejn dok je izvodio prekid na centru igrališta. Robertson je daleko od Tripijea, Žoržinjo Vajnaldum kasni za Kristijanom Eriksenom, na petercu niko ni ne vidi Mouru. Ni iz čega do gola. I Enfild na ivici depresije koja bi se lečila nedeljama.

Avaj, ovo ipak nije taj trenutak u sezoni, a pitanje je da li će i doći, jer neće ni Klop doveka posmatrati kako mu ekipa posrće. Može ova generacija i bolje od onoga što je prikazala u prethodnim nedeljama, bez obzira na to što Siti trenutno lakše dolazi do bodova. Bilo je trenutaka na početku ove takmičarske godine i kad su Redsi delovali nezaustavljivo. Bilo ih je i danas, posebno posle vodećeg gola Roberta Firmina, mada bi ovde slava trebalo da pripadne baš Robertsonu čiji je fenomenalan centaršut pogodio jedini pedalj terena koji nisu mogli da dohvate ni Davinson Sančez ni Jan Fertongen. Liverpul je vodio.

I Liverpul je u narednim trenucima dominirao. I da je imao Mohameda Salaha iz prošle sezone verovatno ne bi ni bilo onog podrhtavanja Enfilda iz poslednjih 20-ak minuta. Egipćanin međutim ne liči na sebe iz najboljih dana. Ponekad odsutan, ponekad brzoplet, ponekad previše samouveren... U nekoliko situacija je birao loša rešenja, upropašćavao akcije koje su morale da budu završavane barem pretećim pokušajima. Ovako, samo se čekao trenutak kada će Totenhem uzvratiti. Trebalo je malo vremena gostima, tek da smisle kako da uštopuju rastrčane bekove Robertsona i Trenta Aleksander-Arnolda. Kad su to na poluvremenu i uradili povratkom na formaciju sa četiri pozadi bilo je samo pitanje trenutka kad će odbrana Liverpula da popusti.

Na kraju je i popustila. Ali za razliku od nekih ranijih sezona nije se sva težina slavne istorije kluba obrušila na Klopov tim. Bar ne još. Hodnicima Enfilda još neko vreme će odzvanjati jedno drugo pitanje: da li je ovo konačno ta sezona?

PREMIJER LIGA, 32. kolo:

subota

Fulam - Mančester siti 0:2 (0:2)
/B. Silva 5, Aguero 27/

Brajton - Sautempton 0:1 (0:1)
/Hejbjerg 53/

Barnli - Vulverhempton 2:0 (1:0)
/Koudi 2ag, Meknil 77/

Kristal Palas - Hadersfild 2:0 (0:0)
/Milivojević 77p, Van Aholt 88/

Lester - Bornmut 2:0 (1:0)
/Morgan 11, Vardi 82/

Mančester junajted - Votford 2:1 (1:0)
/Rašford 28, Marsijal 73 - Dukure 90/

Vest Hem - Everton 0:2 (0:2)
/Zuma 5, Bernard 33/

nedelja

Kardif siti - Čelsi 1:2 (0:0)
/Kamarasa 46 - Aspilikueta 84, Loftus-Čik 90+1/

Liverpul - Totenhem 2:1 (1:0)
/Firmino 16, Aldervejrled ag 90 - Mura 70/

ponedeljak

Arsenal - Njukasl (21:00)

Tabela:

1. Liverpul (32) 79
2. Mančester siti (31) 77
3. Totenhem (31) 61
4. Mančester junajted (31) 61
5. Arsenal (30) 60
6. Čelsi (31) 60
7. Vulverhempton (31) 44
8. Lester siti (32) 44
9. Everton (32) 43
10. Votford (31) 43
11. Vest Hem (32) 42
12. Bornmut (32) 38
13. Kristal Palas (31) 36
14. Njukasl (31) 35
15. Brajton (30) 33
16. Sautempton (31) 33
17. Barnli (32) 33
18. Kardif (31) 28
19. Fulam (32) 17
20. Hadersfild (32) 14

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar